Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,556.90
BTC/USDT
70,371.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Davutoğlu Cuma namazını Sur'da vatandaşlarla kıldı

Cuma namazını Sur'daki tarihi Ulu Cami'de kılan Başbakan Davutoğlu, namaz sonrası vatandaşlara hitap etti, "Buradaydık, buradayız, burada olacağız. Allah eğer bu canı bir gün alacaksa, işte dua ediyorum, Diyarbekir'de alsın" dedi.

Mümin Altaş  | 01.04.2016 - Güncelleme : 02.04.2016
Davutoğlu Cuma namazını Sur'da vatandaşlarla kıldı

Ankara

DİYARBAKIR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel uçak "ANA" ile saat 11.10'da Diyarbakır'a geldi.

Davutoğlu'nu, Diyarbakır Havalimanı'nda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Vali Hüseyin Aksoy ile diğer ilgililer karşıladı.

Başbakan Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da Diyarbakır'a geldi.

Davutoğlu, Sur'daki Ulu Cami'de

Davutoğlu, Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda, dün Bağlar ilçesindeki terör saldırısında şehit olan polisler için düzenlenen törene de katıldı.

Başbakan Davutoğlu, Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de Cuma namazını vatandaşlarla beraber kıldı. Davutoğlu, Sur'da vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı.

"Buradaydık, buradayız, burada olacağız" 

Kendilerinin "sevgi, muhabbet" derken, bazılarının da nefret tohumu ekmeye çalıştıklarını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Dün burada bu saldırıları yaptılar. Zannettiler ki, belki hesapları şuydu: Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbekirli Ahmet bu saldırılardan korkar, Diyarbekir'e gelmekten çekinir. Aziz Diyarbekirliler, biz bunlardan korkar mıyız? Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Cami'yi, Diyarbekir'i bırakır mıyız? Siz bizi tanıdınız, biz sizi tanıdık. Allah şahit olsun, Konya ne kadar emniyet içinde olacaksa Diyarbekir de o kadar emniyet içinde olacak. Konya ne kadar huzurluysa Diyarbekir de o kadar huzurlu olacak. Konya ne kadar benim evimse Diyarbekir de o kadar benim evimdir.

 Onlar Ankara'da otobüs durağında bekleyen mazlumları şehit ettiler, İstanbul'da insanlarımızı şehit ettiler, Diyarbekir'de kardeşlerimizi şehit ettiler. Zannettiler ki biz korkacağız. Diyarbekirliler, işte Meclis grubundan haykırdım, buradan da haykırıyorum. Korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız. Buradaydık, buradayız, burada olacağız. Allah, eğer bu canı bir gün alacaksa işte dua ediyorum, Diyarbekir'de alsın. İşte dua ediyorum, Kürt kardeşlerimle beraber burada bu emaneti teslim edeyim. Ama bize geri adım attıramazlar. Bizi bir adım dahi geriye döndüremeyecekler."

"Onlar yıkarsa biz yapacağız"

Diyarbakır’a tekrar tekrar ziyaret edeceğini vurgulayan Davutoğlu, Konya’ya ne kadar gidiyorsa kardeşliğe düşman olanlara inat Diyarbakır’a da o kadar geleceğini belirtti.

Hiç kimsenin cahiliye adetiyle "Sen busun, sen şusun" diye birbiriyle ihtilafa düşmemesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, bugün Sur’u ihya projesini açıklayacaklarını bildirdi.

Davutoğlu, "Söz verdiğimiz gibi onların yıktıkları, yaktıkları her taşı yeniden imar edeceğiz. Onların zarar verdiği, her esnafın zararını karşılayacağız. Onların tahrip ettiği her evi, sokağı yeniden imar edeceğiz. Onlar yıkarsa biz yapacağız, onlar yakarsa biz daha güzelini inşa edeceğiz. Onlar kardeşliğimize halel getirmek isterse biz 'ebediyen kardeşiz' diye haykıracağız. Diyarbekir sana teşekkür ederim, bunlara itibar etmediğin için teşekkür ederim." diye konuştu.

"Hiçbir gencimizi barikatların, çukurların içerisinde kaybetmeyeceğiz"

Sokaklarını adım adım gönlüne nakşettiği Diyarbakır ve Sur’un her taşını koruyacaklarının altını çizen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar, 'Burayı insansızlaştıracaklar' diyorlarmış. Hayır. Aksine Sur’u aziz Diyarbekirlilerle buluşturacağız. Sur’u ebediyen insanların barış içinde dolaştığı, birbirine selam verdiği, birbiriyle kaynaştığı, güzel bir mekan eyleyeceğiz. Bunlar, ‘Kentsel imar adı altında buradaki yapı değişecek’ diyorlarmış. Hayır. Hepsini koruyacağız. Diyarbekirli esnaf kardeşime selam olsun. Yaralarını saracağız. Eksiklerini, gediklerini tümüyle onaracağız. Diyarbekir’de, Sur’da bu olaylar esnasında evini terk eden kardeşlerimize yardım ettik, yardım edeceğiz. İşte söz veriyorum, daha güzel evlerde oturacaklar. Barış içerisinde olacaklar, daha huzurlu yaşayacaklar. Söz veriyorum, burada tahrip edilen okulların daha iyisini bu güzel gençler için yapacağız, bu güzel çocuklar için yapacağız. Hiçbir gencimizi barikatların, çukurların içerisinde kaybetmeyeceğiz, Diyarbekir anneleri bir daha ağlamayacak. “ 

Muhabir: Ilkay Guder,Yıldız Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın