Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.80
BTC/USDT
70,033.00
BIST 100
9,130.91
Gündem, arşiv

Ezidilere en çok yardımı Türkiye yaptı

Terör örgütü IŞİD'in saldırıları nedeniyle Irak'ın Sincar bölgesinden kaçan Ezidilere dünyada en fazla yardımı Türkiye'nin ulaştırdığı bildirildi.

16.02.2015 - Güncelleme : 16.02.2015
Ezidilere en çok yardımı Türkiye yaptı

ŞANLIURFA - Yasin Dikme

Irak'ın Sincar (Şengal) bölgesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 8 ay önce ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ezidiler, başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelere sığındı.

Türkiye'ye sığınan Ezidiler çoğunluğu ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından Mardin'in Midyat ile Nusaybin ilçelerinde kurulan kamplarda misafir edildi.

Dil, din, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeden yardıma muhtaç halklara yardım eden Türkiye, Irak sınırları içerisinde de Duhok ve Zaho kentinde Ezidiler için kamplar kurarak yardım ulaştırdı.    

AFAD Başkanı Fuat Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sığınan kayıtlı 18 bin 300 Ezidi'yi alabilecek kamplar kurduklarını söyledi. 

Türkiye'nin, nerede sıkıntıda bir insan varsa ona ulaştığını belirten Oktay, "Ezidilere, dünyada Türkiye'den başka sistematik ve sürekli şekilde ciddi yardım yapan başka bir ülke bulamazsınız" dedi.

Yardımların din, dil ve ırk gözetmeksizin yapıldığını aktaran Oktay, Mardin'in Midyat ilçesinde 3 binin üzerinde Nusaybin'de ise yaklaşık 17 bin kapasiteli kamp kurduklarını ifade etti.

Türkiye'de toplam 18 bin 300 kayıtlı Ezidi bulunduğuna işaret eden Oktay, "Kamp kapasitelerimiz 20 binin üzerinde. Türkiye'de şimdilik hiçbir problem yok. Gelen Ezidi kardeşimizi kamplarımızda misafir edebiliriz" diye konuştu.

Sınır ötesine de kamp kuruldu

Oktay, Ezidiler için Duhok ve Zaho'da da kamplar kurduklarını söyledi.

Orada da Türkiye'deki gibi kaliteli, alt ve üst yapısı iyi kamplar oluşturduklarını belirten Oktay, şunları kaydetti:

"Duhok'ta 22 bin, Zaho'da ise 15 bin kişi kapasiteli kamp kurduk. Bunun yanı sıra Kerkük'te kamp kurulması için destek sunuyoruz. Irak ve Suriye'dekiler için de sürekli yardımlar yapılıyor. Türkiye yardımları yaparken, 'bu Kürt'tür, bu Ezidi'dir, bu Türk'tür, Arap'tır' şeklinde hiçbir ayrım yapmadan sıkıntı olan herkesin yanındadır. Türkmen, Kürt,  Arap, Sunni, Şii, Hristiyan, Müslüman ayrımı gözetmeksizin herkesin sonuna kadar yanındadır."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın