Dolar
35.34
Euro
36.27
Altın
2,658.70
ETH/USDT
3,470.00
BTC/USDT
97,200.00
BIST 100
9,961.34
Gündem

FETÖ'nün işkenceyle ordudan attığı askeri öğrencinin hukuk savaşı

Hava Harp Okulu'ndan ayrılması için FETÖ'cülerin domuz bağından, dayağa kadar türlü işkencelerine maruz kaldığı gerekçesiyle hukuk savaşı başlatan Bayram Tuğrul Yıldırım'ın mücadelesi, Anayasa Mahkemesi'nde karşılık buldu.

Aylin Sırıklı, Ferdi Türkten  | 30.05.2018 - Güncelleme : 30.05.2018
FETÖ'nün işkenceyle ordudan attığı askeri öğrencinin hukuk savaşı

Ankara

ANKARA - AYLİN SIRIKLI DAL - FERDİ TÜRKTEN

Hava Harp Okulu'ndan ayrılması için Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) domuz bağından, dayağa kadar türlü işkencelerine maruz kaldığı gerekçesiyle hukuk savaşı başlatan Bayram Tuğrul Yıldırım'ın mücadelesi, Anayasa Mahkemesi'nde karşılık buldu.

TBMM Dilekçe Komisyonu, 2012'de kurduğu bir alt komisyonla askeri okullarda FETÖ'cü subayların uyguladığı mobbing ve kötü muamele dolayısıyla okuldan ayrılmak zorunda kalan öğrencileri dinledi.

2011'de Hava Harp Okulu'ndan atılan Bayram Tuğrul Yıldırım da Komisyona başvurarak, şikayetlerini anlatan öğrenciler arasında yer aldı.

Öğrenci Bayram Tuğrul Yıldırım, askeri lisede "alay onur sekreteri" yani okulun öğrenci teşkilatında önde gelen bir konumda olduğunu belirterek, buna rağmen amirlerinin disiplinsiz ve emir-komutaya uymada yetersiz olduğu yönünde kanaat bildirdiğini belirtti.

Bunun bir tür fişleme olduğunu, doktor raporu olmadan kendisine psikolojik sorunu varmış gibi yaklaşıldığını anlatan Yıldırım, bir binbaşı ve beraberindeki beş teğmen ile bir yüzbaşının kendisine domuz bağı yaptığını, başına çuval geçirdikten sonra dövdüklerini, ayrılması yönünde baskı kurduklarını ifade etti.

Yıldırım, ayrılmamak için direnmesi üzerine muaf olduğu İngilizce dersinden kopya çekmiş gibi gösterilerek Hava Harp Okulu'ndan, Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla atıldığını kaydetti.

Kendisi gibi bu tip faaliyetlere katılmayan veya katılmayı reddedenlerin ileriki dönemlerde mobbingle ayrılmaya zorlandığını da ifade eden Yıldırım, yürüttüğü hukuk mücadelesinden sonuç alamayınca, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Yıldırım, başvurusunda, bazı subay ve öğrencilerin diğer öğrencilere Hava Harp Okulu'ndan ayrılmaları için insan onuruna aykırı sistematik davranışlarda bulunmasıyla başlayan ve düzmece disiplin cezalarıyla okuldan ihraçla sonuçlanan süreçte kötü muamele yasağının ihlal edildiğini iddia etti.

Bayram Tuğrul Yıldırım'ın başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi, Yıldırım'ın kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verdi.

Yüksek Mahkemenin gerekçesi daha sonra yazılacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.