Dolar
32.95
Euro
35.80
Altın
2,387.18
ETH/USDT
3,275.50
BTC/USDT
68,134.00
BIST 100
10,891.42
Gündem, arşiv

Gerekçeli kararın 6 aydır yazılmaması hak ihlali

Adalet Bakanı Bozdağ, Ergenekon davasının gerekçeli kararının 6 aydır yazılmamasını "hak ihlali olarak gördüğünü" belirtti.

12.02.2014 - Güncelleme : 12.02.2014
Gerekçeli kararın 6 aydır yazılmaması hak ihlali

TBMM 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre kararların gerekçesinin en geç 15 gün içinde dosyaya konulması gerektiğini belirterek, Ergenekon Davası'nda 6 aydır gerekçeli karar yazılmamasını hak ihlali olarak gördüğünü söyledi. 

Kamuoyunda "yeni demokratikleşme paketi" olarak bilinen Terörle Mücadele Kanununun 10. Maddesi Uyarınca Kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin ikinci gün görüşmeleri TBMM Adalet Komisyonu'nda devam ediyor.

Yeniden yargılanma tartışmalarının ardından TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifinin komisyon toplantısına, Ergenekon Davası'nın sanıkları CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal da katıldı.

Aygün, söz alarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Aralık operasyonundan sonra, emniyette ve yargıda kendilerine karşı komplo kurulduğunu söylediğini, "çete var" dediğini ve gizli bilgi ve belgelerin basına servis edildiğini belirttiğini anlattı. 

"Bizi Başbakan'ın dediği örgüt bu hale getirdi" diyen Aygün, cezaevindeyken Başbakan'ın anlattığı olayları kendilerinin de yaşadığını söyledi. 

Başbakan Erdoğan'ın yargıya güvenmediğini ifade ettiğini de dile getiren Aygün, "Güvenmediğiniz yargı bizi mahkum etti. Yurtdışına çıkış yasağımız var. Cumhurbaşkanı geçen hafta yurt dışı gezisine davet etti, gidemedik. Hala mallarıma el konulmuş vaziyette. Neden 6 yıldır bununla ilgili bir şey söylemediniz? Rıza Sarraf'ın malvarlığındaki tedbir kalktı" diye konuştu.

Aygün, Başbakan Erdoğan'ın dürüst olmamakla suçladığı Cumhuriyet savcısının karşısında 7 saat ter döktüğünü ifade etmesi üzerine Haberal, "Sen şanslıymışsın ben 22 saat ter döktüm" dedi. 

Teklifin, yargılandıkları özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını öngördüğüne dikkati çeken Aygün, "Bizim gerekçeli kararımız daha çıkmadı. Bu kanun çıktıktan sonra ne olacak?" diye sordu. Aygün, Yargıtay üyesi Gürsel Yalvaç'ın, gerekçeli kararları, ölüm dışında, kararı veren hakimlerin yazması gerektiğine ilişkin içtihadı dile getirmesi üzerine, buna itiraz etti. 

Teklifte yeniden yargılamayla ilgili bir şey olmadığını da kaydeden Aygün, "Bizi yargılayan, bize bu cezayı çektiren, mallarımıza el koyan adamlara gerekçeli karar yazdırmayın. Sayın Bakan lütfen sesinizi gür çıkartın" dedi.

Sinan Aygün, Ergenekon Davasında kararın 5 Ağustos 2013'te verildiğini anımsatarak, "6 ay gerekçeli karar yazılmaması suç mu, değil mi?" diye sordu.

"Adalet Bakanı olarak yapabileceğim bir şey yok"

Adalet Bakanı Bozdağ, mahkemelerin kararı açıklarken, gerekçesini de yazarak açıklaması gerektiğine inandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Karar şu, gerekçem de şu diye herkesin yüzüne karşı kararı ve gerekçesini deklare etmeli. Verilmiş kararın gerekçesinin yazılmaması, yasanın çizdiği kuralların sınırının aşılmasıdır. Ceza Muhakemesi Kanunu 'hükmün gerekçesi tümüyle tutanağa geçirilmemişse en geç 15 gün içinde dava dosyasına konulur' diyor. 6 aydır gerekçeli kararın yazılmamasını hak ihlali olarak görüyorum."

Bozdağ'ın bu sözleri üzerine Haberal, "Bunca zaman kaybı olmuş. Gerekçeli kararı yazmayanlarla ilgili kim işlem yapacak?" sorusunu yöneltti. 

Bozdağ ise Hakimler ve Savcılar Kanunu ile HSYK Kanunu'nda bu konuya ilişkin düzenlemeler bulunduğunu belirtti. 

İlgili hakimlerin şikayet edilmesi halinde HSYK'nın inceleme ve soruşturma yetkisi olduğunu kaydeden Bozdağ, "Bu noktada benim, Adalet Bakanı olarak yapabileceğim müdahale yoktur. İzmir'deki bir savcıyı, 'canlı yayından soruşturma izlenir mi' diye aradım, neredeyse lince tabi tutuldum" diye konuştu. 

Şikayetlerin kendisine gelmesi halinde HSYK'ya havale ettiğini anlatan Bozdağ, HSYK'nın ilgili dairesinin, inceleme ve soruşturma başlatılması önerisinde bulunması halinde, Kurul Başkanı sıfatıyla "olur" verdiğini ya da vermediğini belirtti.

Bozdağ, HSYK ile ilgili daha önce dile getirdiği Anayasa değişikliğinin el birliğiyle çıkarılması önerisini de yineledi. 

"Yeniden yargılama konusunda Bakanlık olarak çalışma yürütüyoruz"

Adalet Bakanı Bozdağ, yeniden yargılama konusunun bir ayı aşkın süredir kamuoyunda ciddi şekilde tartışıldığını ifade etti. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya olumlu baktığını ve Adalet Bakanlığı'na çalışma talimatı verdiğini söylediğini anımsatan Bozdağ, "Bakanlık olarak çalışma yürütüyoruz. Çeşitli alternatifler, öneriler var. Çalışma bittikten sonra, hangi formülün hayata geçirileceğine karar verilecek, kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.

Önergelerinin reddedilmesine tepki gösteren CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, "Kamuoyu aldatılıyor. Bakan çocuklarının soruşturmasının örtülmesi ivedi, cezaevinde tutukluların yeniden yargılanması ivedi değil" diye konuştu.

AK Parti'nin, özel yetkili mahkemelerdeki dava ve soruşturma dosyalarının devirlerinin 15 günde tamamlanması, bu mahkemelerin devir işlemleri tamamlanana kadar, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde devredilen dosyalarla ilgili koruma tedbiri vermeye yetkili olması ve özel yetkili mahkemelerce sonuçlandırılan davaların gerekçeli kararlarının 15 gün içinde tamamlanmasına ilişkin önergesi kabul edildi. 
Ardından yapılan oylamada da madde kabul edilerek, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması kabul edildi.   

"Terörle mücadelede zafiyet oluşturmaz"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kabul edilen maddeyle son derece önemli adım atıldığını belirterek, ağır ceza mahkemeleri arasındaki farklılıkların ortadan kalktığını, usulle ilgili farklılıkların ortadan kalktığını söyledi.

Türkiye'deki 11 ilde bulunan 38 özel yetkili mahkemenin kaldırılmış olduğunu kaydeden Bozdağ, bu mahkemelerde görevli 85 hakim ve 89 Cumhuriyet savcısının büyük kısmının atamasının HSYK tarafından yapılacağını dile getirdi.

Özel yetkili mahkemelerde devam eden dosya sayısının 5 bin 694 olduğunu anlatan Bozdağ, bu mahkemelerin kararlarına göre 2 bin 446 kişinin tutuklu olduğunu, Devlet Güvenlik Mahkemesi dönemi dahil verilen kararlar sonucu 3 bin 915 kişinin cezaevinde olduğunu belirtti. 

Devir işlemleri nedeniyle devam eden dava ve soruşturmaların süresinin uzayacağının aşikar olduğunu ifade eden Bozdağ, ancak her bir dosyanın da devredildiği yerde daha süratli sonuçlanacağını söyledi. Bozdağ, ihtiyaç olması halinde Adalet Bakanlığı'nın önerisiyle HSYK'nın yeni ağır ceza mahkemesi kurulmasına karar verebileceğini bildirdi. 

Bozdağ, terör suçlarının bir kısmının ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girdiğine işaret ederek, "Bu mahkemelerin kaldırılmasının, terörle mücadele konusunda bazı suçların soruşturulması ve kovuşturulması konusunda zafiyet yaratmayacağı kanaatindeyiz" diye konuştu. 

 

Muhabir: Ali Hakan Der

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın