
İSTANBUL
Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada mütalaasını açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da aralarında bulunduğu 35 sanığın ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan beraatlerini talep etti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun, 35 sanık ile ilgili mütalaasını mahkemeye sundu.
Tüm sanıklar hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan dava açıldığı belirtilen mütalaada, sanıkların Taksim Gezi Parkı Projesi'ne karşı düzenlenen gösterilere katıldığı, İstanbul'daki Başbakanlık Ofisi'ni işgal etmek isteyerek sürdürdükleri eylemlerle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmaz hale getirmeye çalıştıklarının iddia edildiği belirtildi.
Mütalaada, "Sanıkların atılı suçu uygun vasıtalarla işleyerek amaca ulaşmaya yetecek plan ve organizasyon dahilinde görev paylaşımlı, hiyerarşik yapıda bir eylem şeması ve birbirleriyle önceden tasarlanan şekilde hareket ettiklerine dair suçun maddi ve sanıkların kastlarının bu suça yöneldiğine dair de manevi unsurları oluşturmaya yeterli kesin ve somut olgular bulunmadığından" beraatlerine karar verilmesi istendi.
Dava 29 Aralık'a ertelendi
Öte yandan davanın bir sonraki duruşması, 29 Aralık'ta yapılacak.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, 25 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu. Duruşmaya, eski CHP Milletvekili Umut Oran, eski Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile Beşiktaş Çarşı grubundan taraftarlar izleyici olarak katıldı.
Duruşmada yoklama yapılmasının ardından Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu.
Mütalaanın okunmasının ardından söz alan bir kısım sanıkların avukatı Ali Rıza Dizdar, savcının "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan istenilen beraat talebine katıldıklarını ifade ederek, "Beşiktaşlı olmak manevi değerleri yüksek tutmaktır. Asiliz, etiğiz, gururluyuz ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. 2911 sayılı yasaya ilişkin bazı kişiler için savcı tarafından ceza talep edildi. Bu açıdan mütalaaya katılmam mümkün değildir" dedi.
Taksim'deki Gezi Parkı'na gittiğini ve burada direnme hakkını kullandığını ifade eden Dizdar, Gezi Parkı'ndaki yürüyüşlerin yasa dışı değil, meşru olduğunu savunarak, tüm sanıkların beraatini istedi.
Bazı sanık ve avukatları da mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre talep etti.
Mahkeme heyetinin sorusu üzerine sanıklar, ceza verildiği takdirde hükmün açıklanmasının ertelenmesini istemediklerini belirtti.
Heyet, sanıklara ve avukatlara mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere talep ettikleri süreyi vererek, duruşmayı 29 Aralık'a erteledi.
Muhabir: Muhammed Enes Can, Melike Gallenkuş, Yakup Çabuk
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.