YALTA - Kadir Karakuş
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin, laik demokrasi ile Müslümanlığın birlikte var olduğu tek ülke olduğuna işaret ederek, ''Bu ayrıcalık, İslam'ın demokratik değerlerle birlikte varolabildiğini gösteriyor. Türkiye'nin üyeliği AB'nin küresel rolünü güçlendirip İslam dünyasında kredisini artıracak'' dedi.
Bağış, Yalta Avrupa Stratejisi Yıllık Toplantısı'nın ''Avrupa'nın Geleceği'' adlı oturumunda yaptığı konuşmada, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın toplantıda bir konuşma yaptığını anımsatarak, Erdoğan'ın konuşmasında çok etkili mesajlar verdiğini söyledi.
Türkiye'nin bulunduğu bölgenin zor ve tehlikeli bir süreçten geçtiğini vurgulayan Bağış, son olarak ABD'deki ''saçma ve provokatif bir filmin'' doğal olarak Müslüman ülkelerde tepki uyandırdığını belirtti.
ABD'nin Bingazi Konsolosluğuna yapılan saldırıda büyükelçi ve 3 elçilik görevlisinin öldürülmesini büyük üzüntüyle karşıladıklarını ifade Bağış, ''Masum insanlara saldırmak İslam'ın ruhuna ihanettir. Ancak, insanların inançlarını aşağılamak da kabul edilemez'' dedi.
Egemen Bağış, şöyle konuştu:
''Türkiye'nin üyeliği AB'nin çok kültürlülüğüne kanıt olacak ve Avrupa'da yükselen yabancı düşmanlığı ile savaşmasını sağlayacak. Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımızın bazıları ırkçı saldırıların kurbanı oldu. Elbette sadece Türkler ve Müslümanlar kurban değil, yükselen ırkçılık her azınlık grubunu, her farklı görüşlü insanı hedef alıyor.
Türkiye, laik demokrasi ile Müslümanlığın birlikte var olduğu tek ülke. Bu ayrıcalık İslam'ın demokratik değerlerle birlikte varolabildiğini gösteriyor. Türkiye'nin üyeliği AB'nin küresel rolünü güçlendirip İslam dünyasında kredisini artıracak. Üyeliğimiz ayrıca Müslüman ve Hristiyanların geleceği birlikte şekillendirebileceğini de gösterecek.''
''Ukrayna ve Türkiye 2020'de AB'ye üye olabilecekler mi?'' sorusunu da Bağış, ''Avrupalılar biraz daha zekileşip, akıllı olursa bizleri alırlar. Bu onların yararına olur'' dedi.