Dolar
35.23
Euro
36.75
Altın
2,622.57
ETH/USDT
3,333.90
BTC/USDT
96,718.00
BIST 100
9,724.50
Gündem

İstanbul'da Çevik Kuvvet'i işgal girişimi davası savunmalarla devam etti

İstanbul'da Çevik Kuvvet'i işgal girişimi davasında savunma yapan tutuklu sanık üsteğmen Koç "Yarbay Yıldız'ın ateş etmesiyle yaşanan arbedede bir vatandaş vuruldu, Albay Sarı da 'Vurulursa vurulsun, hastaneye götürürler' dedi" ifadelerini kullandı.

Murat Paksoy, Muhammed Enes Can  | 22.05.2017 - Güncelleme : 22.05.2017
İstanbul'da Çevik Kuvvet'i işgal girişimi davası savunmalarla devam etti

Istanbul

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında, Bayrampaşa’daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal etmeye çalıştıkları ve bu sırada 1 kişinin ölümüne, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 18’i tutuklu 58 sanığın yargılandığı davanın beşinci duruşması, sanık savunmalarının alınmasıyla devam etti.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yapılan duruşmaya, 18 tutuklu sanık ile yakınları ve avukatları katıldı.

Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal girişimi sırasında hayatını kaybeden Ümit Yolcu’nun babası Sadık Yolcu, ağabeyi Aydın Yolcu ile müştekilerden Mehmet Ayar'ın da katıldığı duruşmada, Başbakanlık adına da bir grup avukat hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan üsteğmen Burak Koç, olay günü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü önüne geldiklerinde yarbay Kadir Yıldız'ın toplanan vatandaşlara megafonla, "Sıkıyönetim ilan edildi, evlerinize gidin" diye seslendiğini anlattı.

Vatandaşların tepkilerini sürdürmesi üzerine Yıldız'ın bir askerin elindeki silahı alarak, havaya 2-3 el ateş ettiğini dile getiren Koç, "Kadir Yıldız'ın ateş etmesiyle vatandaşların tepkisi arttı. Birkaç kişi tankın üzerine çıktı ve Yıldız'a müdahale etmeye çalıştı. Yaşanan arbedede bir vatandaş vuruldu. Bunun üzerine durumu haber verdiğim Albay Yusuf Sarı da 'Vurulursa vurulsun, hastaneye götürürler' dedi." ifadelerini kullandı.

Sanık Koç, bir süre sonra vatandaşların yanına giderek, "Ben de sizdenim" deyip silahını zırhlı aracın içine attığını söyleyerek, "Tabur komutanı Kadir Yıldız'a 'çekilelim' dedim. O da 'Yusuf Sarı'ya sorayım' dedi. Bir süre sonra Albay Sarı da yanımıza geldi. Aradan biraz zaman geçince polislerin yanına giderek teslim oldum." diye konuştu.

Koç, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Tutuklu sanık kurmay yarbay Kadir Yıldız'ın da savunmasının ardından Mahkeme heyeti, Yıldız'ın çapraz sorgusuna devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ile "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

İddianamede, bazı sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenirken ayrıca, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün işgal girişiminin planlayıcılarından olduğu gerekçesiyle kurmay albay Yusuf Sarı’ya, "tehdit", "kasten öldürmeye azmettirme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten yaralama" suçlarından bir kez müebbet ve 54 yıldan 94 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

Tutuklu sanıklardan yarbay Kadir Yıldız’ın ise olay sırasında Ümit Yolcu'nun ölümüne ve 7 kişinin de yaralanmasına sebep olduğu gerekçesiyle "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten yaralama" suçlarından da bir kez müebbet ile 52 yıldan 86 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. 

Muhabir: Murat Paksoy,Muhammed Enes Can

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.