Dolar
33.10
Euro
36.32
Altın
2,458.97
ETH/USDT
3,411.40
BTC/USDT
64,319.00
BIST 100
11,134.08
Gündem

Kadın diplomatların gözünden Hariciye

Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan diplomatlar, çalıştıkları kurumu AA'ya anlattı.

07.03.2016 - Güncelleme : 07.03.2016
Kadın diplomatların gözünden Hariciye

ANKARA - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Elçi Gülsun Erkul, yurt dışında evlilik, askerlik, oy kullanma, hastalık, hukuki mücadele ve çatışmalı bölgelerden Türkiye'ye tahliye süreçlerinde Türk vatandaşlarına bakanlığın verdiği destek faaliyetlerini yürüten kadın ekip arkadaşlarıyla, kadın diplomatların diplomasiye kazandırdığı çözüm odaklı yaklaşımı ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajını AA muhabiriyle paylaştı.

Erkul, bakanlıktaki kadın genel müdür yardımcısı sayısının erkeklerden fazla olduğunu ve ekip arkadaşlarıyla insan odaklı çalışma yürüttüklerini belirterek, "Kadınların çok yönlü düşünme yapısı beraber çalışmak için çok büyük kolaylık getiriyor insana. Önsezilerimizin kuvvetli olması, ilişkileri daha kolay tesis edişimiz de diplomaside işe yarıyor olabilir" dedi.

"Ailelerin bir ferdi oluyoruz"

Erkul, şöyle devam etti:

“Bazen çok üzücü, çare olamadığınız şeyler oluyor. Hastalanan insanlar, kaçırılan çocuklar oluyor. İnsan hayatıyla ilgilenirken, böylesi durumlarda kadın olmanın avantaj olduğunu düşünüyorum. Özellikle çocuklarla ilgili hikayelerde yüreğimizi sızlatan durumlar yaşıyoruz. Beni en çok çocuklarla ve hastalarla ilgili durumlarda aşılmaz görünen sorunlar zorluyor ama bir kere çare bulduğunuzda, o geri dönüşün tadı hiç bir şeyde yok.”

"Ne yapmalıyız diye düşünmeliyiz"

8 Mart'ın, kadının toplumdaki yerinin, Türkiye’deki sorunların tartışılması gereken bir gün olduğunu belirten Erkul, "Bizim gibi şanslı kadınlar var. 8 Mart, bizim oturup diğer kadınlar için ne yapabiliriz diye düşünmemiz gereken bir gün. Bizden daha çok emek harcayıp hak ettiği yere gelemeyen, haksızlığa uğrayan çok fazla kadın var. Asıl onların günü olması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Daha duyarlıyız, yüreğimiz böyle"

Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcılığında görev yapan Başkatip Güzide Şebnem Koçoğlu da kadın ağırlıklı bir ekiple çalışmanın duyarlılığı, düzeni ve hassasiyeti beraberinde getirdiğini kaydederek, "İnsan sorunları söz konusu olduğunda bu hassasiyeti 24 saat o konuya dahil ederek çözüm bulmaya çalıyoruz" ifadesini kullandı.

İkinci katip Emel Çakan da zor durumda olan insanlara acil çözüm bulmayı gerektiren, mesaisi olmayan bir görevleri olduğunu belirterek, "Diyelim ki bir insanın hayatı, bir insanın hastalığı söz konusu. Kadın olmak işte burada devreye giriyor. Bir işi halletmeden eve gitmem. Hassasiyet de anne ve kadın olmamızdan kaynaklanıyor. Daha duyarlıyız, yüreğimiz böyle" yorumunda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Göç İltica ve Vize Genel Müdür Yardımcısı Elçi Esen Altuğ ise "Diplomasi mesleği bence kadınlara daha da uygun bir meslek. Çünkü kadınlar iletişime daha da açık olabiliyorlar. Halkla ilişkilerde daha rahat olabiliyorlar. Onun için diplomasi alanında kadınların gayet başarılı olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Kadınlar problemleri daha kolay çözebiliyorlar"

Altuğ, diplomatlığın, iletişim becerileri gerektirdiğine dikkati çekerek, "Diplomaside kadın olmanın avantajlarını gördüm diyebilirim. Hollanda da Rotterdam'da dört yıl başkonsolosluk yaptım. Özellikle başkonsolosluk görevinde kadın olmanın büyük avantajı var. Sanıyorum kadınlar problemleri daha kolay çözebilme yeteneğine sahipler" değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.