Kömürün 'ekmek' olduğu ilçe Soma
Türkiye'nin önemli kömür üretim merkezlerinden Manisa'nın Soma ilçesinde faciadan önce olduğu gibi bugün de en fazla istihdamı madenler sağlıyor.
MANİSA - HALİL ŞAHİN
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yaklaşık 100 yıldır kömür madeni işletilen ve geçen yıl 10 milyon ton civarında kömür üretimi yapılan Soma'da 5 maden ocağı faaliyet gösteriyor. Bu madenler, 107 bin nüfuslu ilçede en büyük iş kapısı olarak görülüyor.
Maden işletmeleri ve kömüre dayalı sektörlerin geliştiği ilçe, istihdam potansiyeli nedeniyle çevre il ve ilçelerden göç alıyor. Halen nüfusun yaklaşık 3'te 2'si, geçimini kömürden kazanılan parayla sağlıyor.
Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madenlerin ilçe için önemli iş sahaları olduğunu, 12 bin civarında kişinin yer altında çalıştığını, yer üstünde görevlileri ve madene bağlı sektörlerdeki çalışanlarla madenciliğin ilçenin en temel geçim kaynağı olduğunu kaydetti.
Çalışan nüfusun yarıdan fazlasının madencilik sektöründe bulunduğunu aktaran Altıntaş, 13 Mayıs 2014'teki facianın ardından da madenlerdeki çalışan sayısında büyük bir değişiklik olmadığını ifade etti.
İkinci termik santral yolda
Facia sonrası ana geçim kaynağı olan madenciliğe alternatif alanlar oluşturmaya çalıştıklarını, bu kapsamda meslek edindirme kursları açtıklarını anlatan Altıntaş, buna rağmen madenlerin çalışma tercihi olarak ilk sırada yer aldığına dikkati çekti. Altıntaş, şöyle devam etti:
"İlçemizde ikinci termik santral, kurulum aşamasında. O santralde şu an 500 civarında çalışan var ama bu sayı artacak. Madenden hammadde kullanacak olan bir çimento fabrikası kuruluyor. O da önemli bir istihdam alanı oluşturacak. Organize sanayi bölgesi kurulma çalışmaları hızlandırıldı. Bunlar bitince çok hızlı bir şekilde ilçe ekonomisine katkı sağlayacaklar."
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.