İSTANBUL
Tarık Haşimi, Topkapı'daki anıt mezarda, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın mezarları başında dua ederek, saygı duruşunda bulundu.
Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Haşimi, eski Başbakanlardan Adnan Menderes'i idam edilişinin 51. yıl dönümünde anmak istediğini ifade ederek, ''Çünkü şehit Başbakan Adnan Menderes ile ortak değerlere sahip olduğumuza inanıyorum. Türkiye, kendisine en çok ihtiyaç duyduğu zamanda, tarihi liderlerinden birisini kaybetmiştir. Bu olaydan büyük üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Adnan Menderes, adaletsiz bir şekilde idam edilmiştir. Bu trajik olay Türkiye'ye gerçek bir değişim için ilham verdi. Bu trajedi, Türkiye'de demokratik ve hukuki bir devlet yapısına zemin hazırladı'' diye konuştu.
Haşimi, 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın Topkapı'daki mezarını da ziyaret etti.
Hakkımda alınan kararlar, yasal değil
Haşimi, gıyabında verilen idam cezası kararına ilişkin bir soru üzerine, Irak'ın geleceğinde yaşanacak herhangi bir problemin nedeninin Maliki Hükümeti olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''Maliki Hükümeti tarafından alınan idam kararı, Maliki Hükümeti'nin ne kadar zorba olduğunu göstermektedir. Maliki Hükümeti, ellerinde suçlu olduğuma ilişkin tutanak olduğunu iddia etmektedir. Böyle bir şey yok, yalanlıyorum. Hakkımda alınan kararlar, yasal değildir.''