'Siyaset sahnesinde kadınların olması zaruridir'
KADEM Genel Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, "Karar alma mekanizmalarında, ülkenin geleceğine yön veren politikaların ortaya çıktığı siyaset sahnesinde kadınların olması zaruridir." dedi.
İSTANBUL - Lale Bildirici Büyükarakaya
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM olarak denge, hakkaniyet ve adalet odağının siyasette de yürürlükte olmasını zaruri gördüklerini belirterek, "Karar alma mekanizmalarında, ülkenin geleceğine yön veren politikaların ortaya çıktığı siyaset sahnesinde kadınların olması zaruridir." dedi.
Derneğin çalışma ve projelerini AA muhabirine anlatan Gümrükçüoğlu, yurt genelinde 44 temsilcilik, KADEM Vakfına bağlı 21 kız öğrenci yurdunun faaliyet gösterdiğini kaydetti.
KADEM'in cinsiyet adaleti söylemine değinen Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu:
"Cinsiyet adaleti kavramıyla altını çizmek istediğimiz kadın ve erkek arasında fıtrattan gelen farklılıkları her iki cinsin de zenginlikleri olarak yorumlayarak eşitliği de kuşatıcı bir adalet düzleminden bakmak. KADEM ise aslında bu noktada günümüzde kadın ve aile birliğinin maruz kaldığı tehditler, kadın cinayetleri, karşılaştıkları psikolojik şiddet gibi birçok mağduriyeti gidermeye yönelik çözümleri, cinsiyet adaleti bakış açısıyla üretmeye çalışıyor. Öte yandan aileyi ve sorumluluklarını sadece kadının omuzlarına bırakan bakış açısının da aile birlikteliğine zarar veren ve adil olmayan bir yaklaşım olduğunu söyleyebilirim."
Derneğin İnovasyonda Kadın Projesi ve diğeri de Geleceğe İş Başı Projesi olmak üzere 2 projesi olduğunu hatırlatan Gümrükçüoğlu, ayrıca KADEM’ in en büyük etkinlerinden biri olan, iki senede bir organize edilen III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nin de bu sene "Ailenin Güçlendirilmesi" temasıyla 23-24 Kasım'da gerçekleştirileceğini söyledi.
"4 milyona yakın mülteci"
Türkiye'de 4 milyona yakın Suriyelinin yaşadığını, KADEM'in de bu yaşananlara kayıtsız kalmadığını dile getiren Gümrükçüoğlu, sığınmacıların sorunlarına hem ulusal hem uluslararası mecralarda dikkat çekmek amacıyla birçok organizasyon gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Dr. Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:
"Bu kardeşlerimiz 7 yıldan beridir Türkiye'de yaşıyorlar. Hem devlete hem STK’ lara sosyal uyumla ilgili büyük görev düşüyor. Biz de bunun için çalışıyoruz. KADEM şu anda AFAD işbirliği ile Sığınmacı Kadınlar Uyum Merkezi Projesini yürütüyor. Bu projenin ilk ayağında İstanbul ve Ankara’da yaşayan 5 bin sığınmacı kadının ekonomik ve psiko-sosyal uyumunun analizi için profil tarama çalışması yapıldı. Psikolojik destek, hukuki danışmanlık, mesleki eğitim kursları, Türkçe ve Arapça dil eğitimi ve sosyal faaliyetler düzenliyoruz. "
Gümrükçüoğlu, özellikle üzerinde çalışmak istediği hususlardan birinin de iş-aile dengesi olduğunu, bu denge arasında sıkışan kadına biraz nefes aldırmak gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Kadının hem aile bütünlüğünün korunması hem de kendi iç huzurunu sağlaması açısından üzerine düşen vazifeyi yerine getirirken desteğe ihtiyacı olduğu şüphesiz. Bu noktada devletimiz 17 yıldan beri kadının iş hayatına katılımını kolaylaştıran pek çok kanun yürürlüğe koydu. Doğum izinleri, süt izinleri, annelerin erken emeklilik hakları gibi kadın hayatını kolaylaştırmaya yönelik uygulamaları örnek olarak gösterebiliriz. Örneğin çocuk bakımına yönelik, Büyükanne maaşı gibi özgün reçeteler yazıldı. KADEM olarak bizler Sosyal Haklar Eğitimi ve Yasal Haklar Eğitimi ile binlerce kadına 44 temsilciliğimiz ile Türkiye genelinde ulaşarak, sahip oldukları hakları anlatıyoruz. Yeni dönemde de eğitimlerimizin sayısını artırarak devam edeceğiz. Siyasette gelirsek, geçtiğimiz 2018 genel seçimlerinde sevindirici bir tablo ile karşılaştık. Kadınlar şimdiye kadar görülmemiş bir sayıda, milletvekilliği aday adaylığında başvuruda bulundu. Ancak Meclise giren kadın milletvekili sayısında artış görmemize rağmen istediğimiz yeterli sayıya ulaşmamıştır. Temsil anlamında, kadınlar ne yazık ki hakları olana erişebilmiş değiller. KADEM olarak denge, hakkaniyet ve adalet odağının bu mecrada da yürürlükte olmasını zaruri görüyoruz. Çünkü kadına dair hayata geçecek olan politikaların üretildiği yer siyaset. Dolayısıyla, karar alma mekanizmalarında, ülkenin geleceğine yön veren politikaların ortaya çıktığı siyaset sahnesinde kadınların olması zaruridir. Kadının siyasete katılımı, adil temsil ve denge için gereklidir. Bizim gibi Kadın STK'ların görevi de kadınlarımızı yüreklendirmek, aile ve iş dengesini sağlayacak çözümleri bulmak ve onların aktif siyasette yer alıp politika üretici mekanizmaların içerinde yer almalarını sağlamak."
Gümrükçüoğlu, "KADEM Başkanı, bir akademisyen ve 3 çocuk annesi olarak, anne, eş ve başkan kimliklerinizi nasıl dengeliyorsunuz?" sorumuzu şöyle yanıtladı:
"Türkiye'de aslında pek çok kadının birden fazla rolü var. Ve ben de o kadınlardan biriyim. Hem akademideki görevimi hem KADEM'de başkanlık görevimi yerine getirmeye çalışıyorum. Bir yandan da aile bağlarını sağlam tutmaya özen gösteriyorum. Bu noktada ailem ve özellikle eşim her zaman yanımda ve destekçim oldular. Eşlerin birbirlerinin önceliklerine saygı duymaları ve katkıda bulunmaları gerekiyor. Bu katkının sorumluluk anlamında tek taraflı yürütülmesi söz konusu birlikteliğin sağlıklı yürütülmesine engel oluyor. Şu husus çok önemli ki, gerek kadın gerekse erkeğin üstlendikleri rollerde birbirlerini anlamaları, yaptıkları işlerde birbirlerine saygı duymaları ve gerektiğinde karşılıklı olarak açıklarını kapatmaları aile birliğinin sürdürülebilmesi için vazgeçilmez unsurlardır. Pek çok anne gibi ben de geleceğimiz olan çocuklarımıza zulmün ve haksızlığın en aza indirildiği, adalet ve insafın hüküm sürdüğü bir dünya bırakmak istiyorum."
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.