ANKARA
Genelkurmay Başkanlığından, hava devriye görevini yapan F-16 uçağına Hatay üzerindeyken Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemince 4,5 dakika süreyle radar kilidini muhafaza ederek tacizde bulunulduğu bildirildi.
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin günlük faaliyetlerine ilişkin bilgi verildi. Buna göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca altı F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattında devriye uçuşu görevine dün de devam edildi.
Görev sırasında Hatay üzerindeki bir F-16 uçağına Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından, 4 dakika 30 saniye süreyle radar kilidini muhafaza ederek tacizde bulunuldu.
Sınır olayları
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan başka bir açıklamada da Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (Kilis) Öncü Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk sahasında, yedi-sekiz motosikletli kaçakçı kişinin Suriye'den Türkiye'ye doğru sınır hattına yaklaştığının görüldüğü belirtildi.
Bunun üzerine, bölgeye Öncü Hudut Karakolundan, bir Ani Müdahale Timi (AMT) sevk edildiği, AMT'nin söz konusu kişilere hududa yaklaşmamaları konusunda 'Dur' ikazında bulunduğu ve ikaza uymayan kişilerin sınırı yasa dışı olarak geçmeye teşebbüs etmeleri üzerine havaya uyarı atışı yapıldığı kaydedildi.
Bu kişiler, uyarı atışı sonucunda yanlarında getirdikleri malzemeler ile birlikte, Suriye tarafına geldikleri istikamete doğru kaçtıkları ve kaçakçılık girişiminin engellendiği bildirildi.
Savunma Bakanı Yılmaz: Karşılığını veririz
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, partisince Darende ilçesinde düzenlenen yerel seçim mitinginin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, TSK tarafından düşürülen Suriye uçağına değinerek, "Muhalefeti anlayabilmek mümkün değil. Muhalefet her halükarda ve şartta... Suriye uçağımızı düşürür, Beşar Esad’ın yanında, bizim uçağımız Suriye’nin uçağını düşürür, yine Beşar Esad’ın yanında. Bunlar ne zaman Türkiye’nin yanında olacak da Türk halkından oy isteyecekler diye merak ediyorum. Allah bunlara izan versin, fikir versin, ufuk versin, anlayış versin, kavrayış versin" diye konuştu.
Bir basın mensubunun "Suriye tarafından TSK'ya ait uçaklara yönelik tacizlerin devam ettiğini" hatırlatması üzerine Yılmaz, sınır hattı ve hava sahasının sürekli korunduğunu ve kontrol edildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Eğer onlar herhangi bir şey yaparsa uluslararası hukuka aykırı davranır. Neden? Bizim uçaklarımız Türk hava sahası içerisinde, eğer burada bir uçağımıza saldırı olursa bunun karşılığını veririz. Çünkü yaptıkları hareket, uluslararası hukuka aykırı. Biz ise onların uçağını kendi sınırlarımızda düşürdük. Niye? Çünkü bizim hava sahamızı ihlal etmeleri uluslararası hukuka aykırıdır."
Muhabir: Sarp Özer- Fath Çakmak