Dolar
38.43
Euro
43.66
Altın
3,318.70
ETH/USDT
1,796.30
BTC/USDT
94,770.00
BIST 100
9,432.55
Gündem, arşiv

Tarihi dava başladı

12 Eylül askeri darbesine ilişkin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacağı dava, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

04.04.2012 - Güncelleme : 04.04.2012
Tarihi dava başladı

ANKARA

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dava öncesinde, Ankara Adalet Sarayı önünde çeşitli gruplar toplanırken, geniş güvenlik önlemleri alındı.
Ankara Adalet Sarayı önüne sabah saat 08.30'a doğru gelen çeşitli siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, adliye önünde toplanmaya başladı.
''12 Eylül'ü Unutmadık, Affetmiyoruz'' ve ''Paşalar da Maşalar da Yargılanacaklar'' yazılı pankartlar ile 12 Eylül darbesi döneminde, işkence gören ve hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşıyan gruplar, ''Darbecilerden hesap sorulsun'' şeklinde slogan attı.
Bazı siyasetçiler ve darbe döneminde hayatını kaybeden kişilerin yakınları toplananlara hitaben konuşma yaptı.
Öte yandan Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Ankara Adalet Sarayı çevresindeki bazı yollar trafiğe kapatılırken, adliyeye girenler kimlik ve üst araması yapılarak içeri alındı.

Davayı 150 kişi takip edecek
Mahkemenin kabul ettiği iddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ''Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler''e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmaları istenmişti.
Mahkeme, davanın bitmemesi durumunda 5 Nisan Perşembe ve 6 Nisan Cuma da aynı saatte başlamak üzere davayı görmeye devam edecek.
Davaya ilişkin mahkeme, Adli Tıp Kurumu'na sanık Evren ve Şahinkaya'nın sağlık raporlarını göndererek, sanıkların duruşmada bulunmalarının ve beklemelerinin sağlık durumları açısından bir engel teşkil edip etmediğini sormuştu.
Davayı, müdahillik talebinde bulunanlar ve izleyicilerle yaklaşık 150 kişi takip edecek.

Müdahillik talebinde bulunanlar
12 Eylül darbesine ilişkin davada müdahillik talebinde bulunanlardan, duruşmanın ilk celselerine alınacaklar belirlendi.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma salonunun kapasitesini göz önüne alarak, iddianamede ismi geçen ''mağdur-müdahil'' 22 kişi, müdahillik talebinde bulunanlardan isimleri belirlenen 40 kişi ve yine müdahillik talebinde bulunan tüzel kişilerin temsilcileri duruşma salonuna alınacak. Belirlenen gerçek ve tüzel kişilerin birer avukatı da duruşma salonuna girecek.
İddianamede ismi geçen ''mağdur-müdahil'' kişiler Nimet Tanrıkulu, Namık Kemal Zeybek, İbrahim Ünal, Yaşar Yıldırım, Celalettin Can, Yaşar Okuyan, Mustafa Yalçıner, Mahir Kadir Damatlar, Oğuzhan Müftüoğlu, Yılma Durak, Selim Dindar, Orhan Miroğlu, Abdurrahman Yücel, Mustafa Kahya, Yılmaz Kızılırmak, Yener Turan, Reşat Keskin, Metin Terzi, Cumhur Yavuz, Osman Başer, Ökkeş Şendiller ve Nükhet İzet.
Duruşmaya alınacak tüzel kişiler ise TBMM Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Devrimci 78'liler Federasyonu, 78'liler Derneği Federasyonu, Yeşiltepe Eğitim Derneği, İnsan Hakları Derneği, Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği, 68'liler Dayanışma Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Diyarbakır Barosu, Barış ve Demokrasi Partisi, Büyük Birlik Partisi, Milliyetçi Türkiye Partisi, Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER), Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı.
''Müdahillik'' talebinde bulunanlardan duruşmaya alınacak gerçek kişiler ise şunlar:
Ahmet Cihan, Ali Çetin, Alime Mitap İçöz, Arif Ali Cangı, Bektaş Tufan Güneş, Bilal Bahar, Caner Erdinç ve Yusuf Uzun (değişmeli olarak), Çağlar Çukur, Emine Yalçın, Ender Can Ceylan, Ender İmrek, Erkan Uğur Eren ve Gökhan Eren (değişmeli olarak), Eyüp Duman, Eyüp Kaplan, Faik İçmeli, Hatice Baykal, Hayati Bölükbaş, Mehmet Kaya ve Cevat Böke (değişmeli olarak), Meryem Turan, Mesut Bağcı, Musa Kılıç, Müfide Işık, Osman Esendağ, Mümtazer Türköne, Sezen Öz (Doğan Öz'ün eşi), Süleyman Eryılmaz, Şahin Camcı ve Yunus Özbey (değişmeli olarak), Yavuz Binbay ve Hülya Binbay (değişmeli olarak), Ahmet Fehmi Işıklar, Osman Tüfekçi, Mehmet Uygun, Adnan Demirci, Hasan Aras, Şenel Aşkın, Selçuk Özdağ, Şükrü Bütün, Azimet Köylüoğlu, Hüseyin Doğan, Ali Kurumahmutoğlu ve Naci Sönmez.
''Değişmeli'' olarak yazılan çiftlerden, aynı anda yalnız biri duruşma salonuna alınacak.
Mahkeme ayrıca Mehmet Kılıç, Ali Yılmaz, Mustafa Aksoy, Ali Kurt, Halil Alakoç, Halis Özdemir, Yavuz Harun, Ahmet Yalav, Yonüs Bircan, Aziz Uslu, Eyüp Özmen, Faruk Yerli, Hüseyin Özmen, Meryem Gülbudak, Nevin Aytekin ve Fahrettin Öztürk'ü de ''yedek'' olarak seçti.
Müdahillik talebinde bulunanlardan duruşmaya katılmayan olması durumunda, yedek listeden belirlenen isim mahkeme salonuna alınacak.
Duruşmayı izlemek üzere 36 basın kuruluşundan 50 kadar gazeteci de ismini mahkemeye bildirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın