ANKARA
İstanbul'da Cuma Namazı sonrası Fatih Camisi'nin avlusunda toplanan Özgür-Der ve İHH üyeleri ile İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Saraçhane Parkı'na kadar yürüdü. Vatandaşların da destek verdiği yürüyüşte sık sık, "İhvan'a selam, direnişe devam", "Darbeciler, Mursi'yi yargılayamaz", "Yaşasın küresel intifada", "Şehitlerin yolunu sürdüreceğiz" diye slogan attı. Mısır bayrağı ve bu ülkenin seçimle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, "Rabia" işareti yaparak 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.
"Müslümanlar zulme boyun eğmez", "Dünya bu zulme susacak mı?", "İdamları durdurun" yazılı pankart ve dövizler taşıyan göstericiler, Saraçhane Parkı'ndaki anıta Mısır'da idama mahkum edilenlerin isimlerinin yazılı olduğu pankart astılar.
Göstericiler, Mısır'daki insan hakları ihlalleri ile idam kararlarına sessiz kalan Batılı ülkeler aleyhinde sloganlar attı.
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, burada yaptığı konuşmada, "Mısır'da iki celsede ve 20 dakikada 529 kişi hakkında idam kararı verilmesi tarihin utanç sayfalarında yerini almıştır" ifadesini kullandı.
İHH Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay da Mısır halkının tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını seçtiğini, ancak küresel güçlerin buna bir yıl bile tahammül edemediğini söyledi.
Eminönü'de Yeni Cami Cami'de cuma namazı kılan grup da idam kararlarını protesto etti.
"Çok geç olmadan idamlara dur de", "Kardeşin ölüyor susma", "Ölen 528 can susan 7 milyar insan" ve "Mısır'da insanlık ipin ucunda" dövizleri taşıyan grup, meydana kurulan dev ekranda Arif Nihat Asya'nın "Dua" şiirini okuyan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın videosunu izledi ve hep birlikte "amin" dedi.
Mısır'daki idam kararlarına dikkati çekmek için, kefeni temsilen beyaz örtüye sarılan 6 kişi, meydanda kurulan sembolik darağaçlarının altında protesto sona erene kadar bekledi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, burada yaptığı konuşmada, Mısır'daki zalimlerin yaptığı zulümlere karşı bir araya geldiklerini belirterek, 528 insan hakkındaki idam kararına "dur" demeyi amaçladıklarını söyledi.
Karaca, "Buradan tüm dünyanın vicdanlarına sesleniyorum; Mısır'da yaşananlara sessiz kalırsanız, yarın kendi başınıza aynı şeyler geldiğinde size de sessiz kalınacaktır" dedi.
BM'nin Ankara'daki temsilciliği önünde protesto
İnsanlık İçin Sessiz Kalma Platformu üyesi sivil toplum kuruluşları, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişinin idama mahkum edilmesi kararını, BM'nin Ankara'daki temsilciliği önünde protesto etti.
"Katil Darbeci Düzenin İdam Kararı Hükümsüzdür" yazılı pankart taşıyan platform üyeleri, "Yaşasın Küresel İntifada", "Üzülme, Gevşeme Allah Bizimle", "Katil Sisi Mısır'dan Defol", "Darbeciler Halka Hesap Verecek" ve "Ankara'dan İhvana, Direnişe Bin Selam" şeklinde sloganlar attı.
Rabia işareti yapan ve tekbir getiren platform üyeleri adına hazırlanan ortak bildiriyi Server Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ersönmez Yarbay okudu.
Nene Hatun Derneği Başkanı Nazangül Ada Dalkıran, Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Dursun ve Memur-Sen Ankara İl ve Eğitim-Bir-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Mustafa Kır da Mısır'daki idam kararlarını protesto ederek, uluslararası camianın buna karşı tavır ortaya koyması gerektiğini kaydetti.
Ortak basın açıklamasının İngilizce metninin de okunmasının ardından, platform üyeleri dua etti.
Kayseri
Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan eylemde konuşan Memur Sen Kayseri İl Temsilcisi Aydın Kalkan, Mısır'da verilen idam kararlarının insanlık tarihine sürülmüş kara bir leke olduğunu söyledi.
Mısır'da asıl yargılanması gerekenlerin darbeciler olduğunu belirten Kalkan, "Mısır'ın istiklal mahkemeleri darbeyi reddeden ve darbecilere direnen 529 masum insanı şiddete teşvik ve karakollara saldırı gibi uydurma suçlarla idama mahkum etti. Evrensel hukuk çerçevesi ve İslami hükümlere aykırı olarak 529 kişinin idam kararı şayet infazla sonuçlanırsa, insanlık tarihi büyük bir kara lekeye şahit olacaktır. Biz de sivil toplum örgütü üyeleri olarak 529 masum Mısır vatandaşının yanındayız" dedi.
Konuşmaların ardından meydanda kurulan darağacı, üzerine benzin dökülerek, ateşe verildi. Gruptakiler bu sırada, 'İhvan'a selam, direnişe devam', 'Katil Sisi, Mısır'dan defol' sloganları attı.
Öte yandan Müslüman Gençler Platformu üyesi bir grup, Erciyes Üniversitesi Yerleşkesi'nde, cuma namazı çıkışı basın açıklaması yaptı.
Kırşehir
Kırşehir'de Cacabey Meydanı'nda toplanan grup adına basın açıklaması yapan Memur-Sen Kırşehir Temsilcisi Necati Yılmaz, Mısır'da 529 masum insanın şiddete teşvik ve karakollara saldırı gibi bahanelerle 25 Mart'da idama mahkum edildiğini söyledi.
YIlmaz, "Rabia'da ve Adeviye'de darbe karşıtı özgürlükçü kitleler üzerine rastgele ateş ederek, katliam yapan Mısır'ın darbecileri ve baltacıları üzerine yargıç cübbesi giymiş tetikçileri kullanarak katliama devam ediyor. 529 masumun, mazlumun ve İhvan'ın idamına karar verilerek evrensel hukuk ayaklar altına alınıyor" dedi.
Sloganlar atan grup, daha sonra olaysız dağıldı.
Muğla
Sınırsızlık Meydanı'nda toplanan, çoğunluğu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan gençler ile sivil toplum kuruşları temsilcileri, "Rabia" işareti yaparak sloganlar attı. Grup adına açıklamayı okuyan Memur-Sen İl Temsilcisi Hasan Demirtaş, darbe yönetiminin insanların can ve mal güvenliğini sağlayamadığını, aksine bu duruma alenen katliamlar yaparak cevap verdiğini söyledi.
Alınan kararı protesto etmek için toplandıklarını belirten Demirtaş, "Mısır'daki darbe yönetimine destek verenler, sessiz kalanlar, idam yoluyla gerçekleştirilmek istenen katliamın azmettiricisi, ortağı ve asıl faili olacaktır" dedi.
Konuşmaların ardından grup olaysız dağıldı.
Sakarya
Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, Sakarya, Kastamonu, Düzce ve Eskişehir'de protesto edildi.
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Sakarya Şubesi üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, cuma namazının ardından Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki Orhan Cami toplandı.
Grup adına açıklama yapan AGD Sakarya Şube Başkanı İbrahim Guli, kardeş ülke Mısır'da 20 dakika süren duruşmada 528 kişi hakkında verilen idam kararının insanlık suçu olduğunu söyledi.
Adeviye Meydanı'nda sivil halka kurşun sıkan polislerden birinin ölümünün 528 kişi hakkında verilen idam kararına gerekçe gösterildiğine dikkati çeken Guli, dernek olarak hiçbir zaman sessiz kalmayacakların dile getirdi.
Eskişehir
Memur-Sen Konfederasyonu Eskişehir İl Başkanı Muammer Karaman, il binasında düzenlediği basın toplantısında, Mursi'nin antidemokratik yollarla yönetimden uzaklaştırıldığını ve hapse atıldığını belirterek, darbenin, Batı'nın çıkarlarını korumak için yapıldığını öne sürdü.
Mısır halkının sandıkta ortaya koyduğu iradeye sahip çıkarak, elinden alınmasına müsaade etmemek için sokaklarda meşru ve şiddete dayanmayan eylemlerde bulunduğunu anımsatan Karaman, "Bu eylemleri yaparken maalesef elinde baltalar bulunan güruhun saldırısına uğramış, bizzat kendi ordusuna ait otomatik tüfeklerle taranmış ve 5 bin şehit vermiştir. Bugün baltacıların yerini yargıç cübbesi girmiş başka baltacılar almıştır" ifadesini kullandı.
Kastamonu
Eğitimciler Birliği Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu, Nasrulah Camisi önünde yaptığı basın açıklamasında, Mısır'daki darbeyi ve dünyanın idam kararlarına sessiz kalmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.
Batılı ülkelerin iki yüzlü yaklaşımlarıyla bir kez daha sınıfta kaldığını belirten Sancaktaroğlu, "Başta batılı ülkeler olmak üzere Mısır'da darbe yönetimine destek verenler, sesiz kalanlar, idam yoluyla gerçekleştirilmek istenen katliamın azmettiricisi, ortağı ve faili olacaktır'' dedi.
Darbe ve idam kararı aleyhinde sloganlar atan grup, daha sonra dağıldı.
Çankırı
Ahmet Yesevi Camisi önünde toplanan kalabalık , Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.
Çankırı Memur Sen İl Temsilcisi Ali Solak, yaptığı basın açıklamasında, Mısır halkına yönelik zulümlerin her geçen gün daha da arttığını söyledi.
Mısır'da darbe mahkemesinin 528 kişinin idamına hükmettiğini ifade eden Solak, "Bu kararın gerekçesine göre söz konusu kişiler şiddet ve terör suçlamasıyla bu cezayı hak ettiler. İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararı kınamak, 528 Mısırlı mazlum kardeşimizin sesine ses katabilmek için bugün buradan tüm vicdan sahiplerini harekete geçireceğiz" diye konuştu.
Rabia işareti yapan ve sloganlar atan grup, açıklamanın ardından dağıldı.
Düzce
Düzce Sivil Toplum Platformu'nun öncülüğünde bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile aralarında öğrencilerin de bulunduğu grup, Belediye Meydanı'nda bir araya geldi.
Üzerlerindeki kefenle "Rabia" işareti yapan, meydanda temsili darağacı kuran grup, "Mursi'ye selam, direnişe devam. Kahrolsun zalimler, işbirlikçi hainler" sloganları attı.
Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Ketres, insanlığa ve hukuka aykırı kararı kınamak ve 528 Mısırlı mazlumun sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet etti.
Açıklamanın ardından İstanbul Caddesi'nden Anıtpark alanına kadar slogan atarak yürüyen grup, daha sonra dağıldı.
Kocaeli
Gebze Kent Meydanı’nda toplanan, "Zorbalığa hayır, Mursi'ye evet, cuntanın idam kararları, İslami direnişi yıldıramaz" ve "İslam düşmanı darbecilere karşı, bütün ümmet tek yürek" yazılı dövizler taşıyan grup, Rabia işareti yaparak darbeciler aleyhine slogan attı.
Kefen giyen protestocular, daha sonra darağaçlarına çıkarak idamı temsili canlandırdı.
İhvan’a karşı haksız ve hukuksuz saldırılar yapıldığını, idam kararlarını, cuntanın baskı ve despotizmini şiddetle kınayan ve lanetleyen Tatar, "Dünyanın neresinde olursa olsun, her dinden ve ırktan insanın canını kutsal sayan bizler, son idam kararlarını ve buna sessiz durmanın ötesinde, destek veren tüm cuntaseverleri kınıyoruz” diye konuştu.
Grup, duanın ardından dağıldı.
Konya
İHH-AYDER öncülüğünde, cuma namazı çıkışı Şerafettin Camisi önünde toplanan bir grup, "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak", "Darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacak", "Mısır seninleyiz" yazılı ve üzerinde rabia işareti bulunan dövizler taşıyarak, tekbirler getirdi.
Mısır ve Suriye'de ölenler için gıyabi cenaze namazı kılan grup üyeleri, "Bir Musa gelecek, sizi bulacak", "Kahrolsun zalimler, işbirlikçi hainler" sloganları attı.
Grup adına açıklama yapan Genç İHH-AYDER Başkanı Selim Tosun, haklarında idam kararı bulunan 528 Mısırlının sesini tüm dünyaya duyurmak için bir araya geldiklerini söyledi.
Karaman
Karaman Sivil Toplum Platformu üyesi grup, Mısır'da 528 kişiye idam kararı verilmesini protesto etti. Aktekke Kent Meydanı'nda toplanan grup, "Rabia" işaretinin yanı sıra darbe ve idam karşıtı pankartlar taşıyarak slogan attı.
Grup adına açıklama yapan Platform Başkanı Yunus Özdemir, Mısır Meydanı'na idam sehpası yerine sandıkların konulması gerektiğini ifade etti.
Aksaray
Aksaray Sivil Toplum Örgütleri Platformu öncülüğünde toplanan bir grup, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.
Cuma namazının ardından Hükümet Meydanı'nda toplanan ve darbe karşıtı döviz taşıyarak slogan atan gruptakiler, kararı protesto etti.
Aksaray Sivil Toplum Örgütleri Platform Başkanı Eyüp Dağdaş, burada yaptığı konuşmada, Mısır'daki 528 kişiye idam cezasını protesto etmek için toplandıklarını söyledi.
Konya'nın Seydişehir ilçesinde de tarihi Seyyid Harun Cami önünde toplanan grup, Mısır'daki idam cezalarının durdurulması için eylem yaptı. Eğitim Bir Sen temsilcisi Fatih Küçük, burada yaptığı açıklamada, hukuksuz verilen idam kararlarını şiddetle kınadıklarını kaydetti.
Erzurum
Erzurum Sivil Toplum Kuruluşu Platformu öncülüğünde toplanan grup, ellerinde "Beni de alın, 530 olsun", "Zalimler için yaşasın cehennem", "Müslüman uyan, kardeşine sahip çık", "Kıyıma dur de, yık darağaçlarını", "Çok geç olmadan 528 idama dur de", "Avrupa Değil, İslam Birliği" yazılı dövizlerle Lala Paşa Camisi önünde bir araya geldi.
Musalla taşı önünde temsili olarak idam sehpası kuran ve kefen giyen grup, boyunlarına urgan geçirerek, Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararını protesto etti.
Konuşmaların ardından Vuslat Derneği Onursal Başkanı Şefket Gökşan, şehitler için dua okudu. Programda, bazı katılımcıların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.
Mersin
Memur-Sen il temsilciliği önünde toplanan grup, çeşitli sloganlar atarak kararın iptal edilmesini talep etti.
Memur-Sen İl Temsilcisi Abdulla Çelik, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır halkına yönelik zulümlerin her geçen gün artarak devam ettiğini, her gün yeni bir insanlık suçu işlendiğini belirtti.
Mısır'daki "darbecilerin katliam kararına" dünyanın sessiz kalmasının kabul edilmeyeceğini vurgulayan Çelik, Suriye, Irak, Doğu Türkistan, Filistin ve Arakan başta olmak üzere dünya genelinde tüm vahşetlerin, işkencelerin, katliamların ve idamların son bulması için uluslararası kamuoyunu göreve davet ettiklerini söyledi.
Grup üyeleri, açıklamanın ardından bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.
Şanlıurfa
Şanlıurfa'da, Sivil Toplum Kuruluşu Platformu öncülüğünde toplanan bir grup, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini "kefenli" protesto etti.
Cuma namazı sonrası Balıklıgöl Yerleşkesi'nde toplanan grup, ellerinde "Sen uyursan onlar idam edilir, darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacaklar, darbeciler yenilecek, otoritesi Allah olanlar asla yenilmez" yazılı ve rabia işareti bulunan dövizler taşıyarak, tekbir getirdi.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Murat Müjdeci, Mısır'da yaşanan insanlık dışı vahşete karşı sessiz kalmadıklarını söyledi.
Açıklamanın ardından bir grup, temsili mahkemede yargılama yaptıktan sonra üzerilerinde "kefen" bulunan arkadaşlarını idama mahkum etti. Kurulan temsili dar ağacında kefen giyenler, haksız yere idam edilişleri canlandırdı.
Eskişehir
Anadolu Gençlik Derneği Eskişehir Şubesi ve İHH öncülüğünde bir grup, cuma namazı sonrası Reşadiye Camisi bahçesinde toplandı.
Grup adına açıklama yapan İHH Eskişehir Sorumlusu Musa Karadaş, Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararının insanlık suçu olduğunu söyledi.
İdam kararlarının hiçbir şekilde insan hakları, özgürlük ve adaletle ilgisinin olmadığını ifade eden Karadaş, söz konusu kararın insanların temel hak ve hürriyetlerini adeta ayaklar altına aldığını kaydetti.
Karadaş'ın açıklamasının ardından Anadolu Gençlik Derneği Eskişehir Şube Başkanı Mehmet Eren de ortak basın açıklamasını okudu.
Konuşmaların ardından bir süre slogan atan grup, daha sonra dağıldı.
Bilecik
Bilecik'te de Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, protesto edildi.
Merkez Şerifpaşa Camisi önünde, cuma namazının ardından toplanan bir grup AGD üyesi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurdukları darağacında temsili Sisi maketini asarak, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik idam kararı alan Mısır hükümetine tepki gösterdi.
Kefen giyerek, "Zulme sessiz kalmayın", "Katil Sisi, Seninleyiz Mursi", "Diren Mursi" yazılı pankart ve dövizler taşıyan grup, bir süre slogan attı.
Grup adına açıklama yapan AGD Bilecik Şube Başkanı Sadık Savak, Mısır'da 24 Mart'ta alınan idam kararının bir insanlık suçu olduğunu savunarak, bu kararı veren mahkemenin, askeri cunta tarafından gerçekleştirilen darbecilerin emrinde olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından bir süre slogan atan ve tekbir getiren grup, yapılan duaların ardından dağıldı.
Gruba, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Fikret Karabıyık, Saadet Partisi İl Başkanı İbrahim Meral, Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Kurt, Memur-Sen üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Ağrı
Merkez Camisi önünde toplanan ve çeşitli dövizler taşıyan grup, kefen giyerek idam kararına tepki gösterdi.
Memur-Sen Ağrı Şube Başkanı Süleyman Gümüşer, grup adına yaptığı basın açıklamasında, Mısır'da darbe mahkemesinin 3 Temmuz askeri darbesinin ardından sözde hukuki bir karara imza atarak, 528 darbe karşıtı eylemci için idam cezasına hükmettiğini belirtti.
İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararı kınadıklarını ifade eden Gümüşer, "528 Mısırlı mazlum kardeşimizin sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ediyoruz" dedi.
"Rabia" işareti yapan ve sloganlar atan grup, daha sonra dağıldı.
Rize
Rize'de Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyesi grup, Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması yaparak, Mısır'daki idam kararını protesto etti.
"Rabia" işareti yapan yaklaşık 600 kişilik grup, "Cihada devam, direnişe selam", "Defol Sisi, seninleyiz Mursi", "Zalimler için yaşasın cehennem" yazılı pankartlar taşıyarak slogan attı.
Grupta bulunan ve kefen giyinmiş kişi, temsili darağacı önünde idam kararını protesto etti.
Rabia Yılmaz adlı çocuğun, "Kinyas" ismini verdiği kaplumbağası ile eyleme gelmesi dikkat çekti.
Sisi'nin temsili maketi, idam sehpasına asılarak ateşe verildi. Grup üyeleri, dua edilmesinin ardından dağıldı.
Gümüşhane
Anadolu Gençlik Derneği Gümüşhane Şubesi üyeleri, Kemaliye Camisinde kılınan Cuma namazının ardından bir araya geldi.
Gruptakiler, "Zalimin Sisi, mazlumun Mursi'si", "İhvana selam direnişe devam", "Mazlumlar ayağa kalkmadıkça zalimler diz çökmez" yazılı pankartlar taşıdı.
Şube Başkanı Naci Şenel, grup adına yaptığı basın açıklamasında, Mısır'da tarihin yeniden tekerrür ettiğini belirterek, "Yıllardır ülkeyi demir yumrukla yöneten ve binlerce kişinin ölümüne neden olan Hüsnü Mübarek, elini ve kolunu sallayarak tahliye edildi. Darbeci mahkemeden Müslüman Kardeşler için skandal sayılacak bir karar çıktı" dedi.
Basın açıklamasına, Memur-Sen Gümüşhane Şubesi, İlim Yayma Cemiyeti, Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkındırma Derneği, Ensar Vakfı, Tüketici ve Çevre Derneği, Hak-İş Gümüşhane Şubesi, Beyaz Ay ve Şefkateli Derneği üyeleri de destek verdi.
Anadolu Geçlik Derneği Şiran Temsilciliği tarafından Şiran ilçesinde de basın açıklaması yapılarak idam kararı protesto edildi.
Topluluk, dua edilmesinin ardından dağıldı.
Bayburt
Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi, Bayburt'ta basın açıklamasıyla protesto edildi.
Türk Dünyası Parkında İHH Bayburt Şube Temsilciliği tarafından organize edilen açıklamaya, AK Parti, MHP, Saadet Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
İHH Bayburt Şube Temsilcisi İlhami Polat, insanlığa ve hukuka aykırı kararı kınamak, 528 Mısırlı mazlumun sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ettiklerini söyledi.
Açıklama, İl Müftüsü Kemalettin Aksoy'un Mısır başta olmak üzere birçok ülkede ölenler için dua etmesinin ardından sona erdi.
Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformuna bağlı dernek üyeleri, cuma namazı sonrası Ulu Cami'nin yanındaki Orhangazi Parkında toplandı. Grup adına açıklama yapan Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker, Mısır'da ilk kez halk tarafından demokratik yolla seçilen hükümete 3 Temmuz 2013'te askeri darbe yapıldığını, sonrasında başta yaşam hakkı olmak üzere çok ağır insan hakkı ihlalleri yaşandığını söyledi.
Basın açıklamasına katılan bazı kişiler, beyaz kefen giyerek kararı protesto etti.
Açıklamaya, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk de katıldı.
Balıkesir
Balıkesir'de cuma namazı sonrası Zağnos Paşa Camisi bahçesinde toplanan Anadolu Gençlik Derneği üyeleri adına konuşan, şube başkanı Ersin Güçlü, idam kararının insanlık suçu olduğunu söyledi. Haklarında idam kararı verilen kişilerin suçsuz olduğunu ifade eden Güçlü, şunları kaydetti:
"Bu kararı veren mahkemenin geçtiğimiz temmuzda askeri cunta tarafından gerçekleştirilen darbenin emrinde olduğu aşikardır. Aynı askeri cunta 14 Ağustos Çarşamba günü Adeviyye Meydanı'nda 3 bini aşkın sivili şehit etmekten kaçınmamıştır. Şimdi bu cuntanın emrindeki yargının 528 kişi hakkında verdiği saçma sapan idam kararları bizi şaşırtmamıştır. Bin 900 sivil, mahkeme karşısına çıkarılmış ve 20 dakikalık bir duruşmada 528 idam kararı okunmuştur. Yani her 1 dakikada 26 kişinin idam kararı verilmiştir. Bu kişilerin tek suçu o gün seçilmiş hükümete karşı yapılan darbeyi protesto etmek için Adeviyye Meydanında olmalarıdır."
Yalova
Yalova'da ise Anadolu Gençlik Derneği üyeleri Merkez Camisi önünde, idam kararını protesto etti. Grup adına basın açıklamasını yapan Anadolu Gençlik Derneğinin Yalova şube sorumlusu Mustafa Özen, haklarında idam cezası kararı verilen kişilerin suçsuz ve kararın siyasi olduğunu söyledi.
Çorum
İHH Çorum Temsilciliği, Özgür-Der Çorum Şubesi, İlke-Der Çorum Şubesi ve Eğitim-Bir-Sen Çorum Şubesinin katılımıyla oluşan Mısırlı Müslümanlarla Dayanışma Platformu üyeleri, cuma namazı sonrasında Ulucami önünden Rabia işareti yapıp slogan atarak Hürriyet Meydanı'na yürüdü.
Burada grup adına açıklama yapan İHH Çorum Temsilcisi Selim Özkabakçı, Mısır'da 3 Temmuz 2013 tarihinde askeri darbe yapıldığını, demokrasiyi ve hukuku savunanların ölümle cezalandırıldığını söyledi.
Protesto eylemi, Özkabakçı'nın konuşmasının ardından yapılan dua ile sona erdi.
Ordu
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Ordu Şubesi öncülüğünde toplanan bir grup, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesini cuma namazı sonrası protesto etti.
AGD Ordu Üniversitesi Başkanı Mustafa Erisoylu, Altınordu ilçesi Orta Cami bahçesinde yaptığı basın açıklamasında, Mısır'da 24 Mart'ta 20 dakika süren bir duruşmada 528 kişi hakkında verilen idam kararının bir insanlık suçu olduğunu söyledi.
Tokat
Tokat'ta bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile aralarında öğrencilerin de bulunduğu bir grup vatandaş, Tokat Milli İradeye Saygı Platformu'nun öncülüğünde, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Yeraltı Çarşısı üzerinde bir araya geldi.
Katılımcılara, üzerinde "Rabia" işareti bulunan tişörtler dağıtıldı. "Rabia" işareti yapan vatandaşlar, "Mursi'ye selam, direnişe devam. Kahrolsun zalimler, işbirlikçi hainler" şeklinde slogan atıp, tekbir getirdi.
Meydanda temsili olarak darağacı kuran grup, Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararını protesto etti. Grup adına açıklama yapan İmam Hatip Lisesi öğrencisi Fatma Göl, insanlığa ve hukuka aykırı kararı kınadıklarını belirterek, "Mısırlı mazlum kardeşlerimizin sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ediyoruz" dedi.
Erzincan
Erzincan'da Terzibaba Camisi'nde cuma namazını kılan vatandaşlar, Büyük Erzincan Platformu üyelerinin öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Grupta yer alan bazı kadınlar, burada temsili olarak kefen giydi.
İdam kararına tepki gösteren grup adına basın açıklaması yapan Halim Albayrak, "Sisi denilen darbeci zalimi, burada dünyanın gözü önünde kınıyor ve tüm masumların yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.
Grup, dua okunmasının ardından dağıldı.
Elazığ
Elazığ'da cuma namazı sonrası PTT Meydanı'nda toplanan Memur-Sen ve Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişi hakkında verilen idam kararını protesto etti.
Memur-Sen Elazığ Temsilcisi Murat Ergen, Mısır'da yapılan darbeye ve zulme dünyanın sessiz kalması nedeniyle darbecilerin zulümlerini her geçen gün daha da arttırdığını belirtti.
Ergen, Mısır'da 528 kişi hakkında, evrensel hukuk kurallarına, insanlığa ve İslami hükümlere aykırı şekilde idam kararı verildiğini dile getirdi.
AGD Elazığ Şubesi Başkanı Recep Koca ise "Yaşanan bu hukuk dışı süreçte Batı'nın sesiz kalması elbette ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereğidir" dedi.
Sivas
Sivas'ta, Saadet Partisi Gençlik Kolları üyeleri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişi hakkında idam kararı verilmesine tepki gösterdi.
Saadet Partisi Sivas Gençlik Kolları Başkanı Emre Altun, Mısır'da mazlum insanların idama mahkum edilmesinin kaygı verici olduğunu belirterek, zulüm ve zorbalığın ebedi kalmayacağını dile getirdi.
Memur-Sen Sivas İl Temsilcisi Ömer Anlı ise idamları durdurmak ve mazlumların sesini duyurmak için toplandıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından, meydanda kurulan darağacı, benzin dökülerek ateşe verildi. Gruptakiler, bu sırada, "İhvan'a selam, direnişe devam" ve "Katil Sisi, Mısır'dan defol" sloganları attı.
Lise öğrencilerinin de yer aldığı gruptaki bazı kişilerin temsili olarak kefen giydiği görüldü.
Üniversite öğrencilerinden protesto
Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) bir grup öğrenci, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişi hakkında verilen idam kararını protesto etti.
CÜ kampüsündeki cami önünde cuma namazı sonrası toplanan grup adına konuşan Hamza Ali Akboğa, "Darbe karşıtlarını dünyanın gözü önünde camilerin içinde katleden Mısır cuntası, binlerce kişinin öldürüldüğü bu katliamlardan sağ kurtulanları da böyle bir idam kararıyla cezalandırmakta, adalet ve özgürlük taleplerini haykıranlara adeta gözdağı vermektedir" diye konuştu.
Mısır halkının bu süreçte yalnız bırakıldığını dile getiren Akboğa, "İnanan, düşünen, özgürlüğe sevdalı olan, insanım diyen herkesi Mısır'daki zulme sessiz kalmamaya ve bu zulüm karşısında duyarlı olmaya, çığlık olmaya davet ediyoruz" dedi.
Grup, Akboğa'nın konuşmasının ardından dağıldı.
İzmir
İzmir'de, sivil toplum kuruluşları öncülüğünde, cuma namazı sonrası Konak Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişi hakkında verilen idam kararını kınadı.
Ellerinde karara tepki gösteren dövizler taşıyan İzmirliler, Mısır'daki darbeciler aleyhine slogan attı.
Meydanda kurulan dar ağacının yanında başörtülü kadınlar beyaz kefen giyerek "Rabia işareti" yaptı.
İzmir sivil toplum kuruluşları adına konuşan Rasim Çalar, Mısır'daki askeri darbenin ardından, sözde hukuki bir kararla, darbe karşıtı yüzlerce kişiye idam cezası verildiğini hatırlattı.
Karara, Türkiye'de bir ağacın kesilmesine ya da Twitter'in kapatılmasına gösterilen karşı duruş kadar bir tepkinin gösterilmemesini eleştiren Çalar, "Suriye'de 150 bin insan katledildi, katlediliyor hala duymadınız. Mısır'da 3 bin insan kurşuna dizildi görmediniz. Arakan'da 100 bin Müslüman diri diri yakıldı görmediniz. Filistin'de mazlum halkın üzerine fosfor bombaları yağdırıldı seyrettiniz. Şimdi 529 insanın idamına bari sessiz kalmayın da insanlık ölmemiş diyelim" dedi.
Protesto gösterisinin sonunda, şiirler ve Fetih Suresi'ni okundu, idam kararına tepki amacıyla toplanan imzalar Mısır Adalet Bakanlığı'na postalandı.
Ege Demokrat Hukukçular Derneği ile Anadolu Eğitim Kültür Bilim Vakfı İzmir Hukuk grubu üyeleri de İzmir Adliyesi önünde bir bir basın açıklaması yaptı.
Manisa
Cuma namazını Hatuniye Camisi'nde, Manisa Sivil Dayanışma Platformu (MASİDAD) öncülüğünde kılan vatandaşlar da slogan ve dövizlerle Mısır'daki darbe yönetimini protesto etti.
"Ey İslam ümmeti, suskunluğun bizleri öldürüyor" yazan dövizler taşıyan cemaat "Mısır halkı yalnız değildir", "Mısır'da demokrasi istiyoruz" sloganları attı.
Platform adına açıklama yapan dönem sözcüsü Mesut Öner, Mısır'daki askeri darbenin ardından, sözde hukuki bir kararla darbe karşıtı yüzlerce kişinin idam cezasına çarptırıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Vicdan sahiplerini hareket geçmeye davet ediyoruz. Mısır'da 529 kişinin hayatına son verecek olan bir kararın birkaç ay içinde nasıl böyle hızlı bir yargılama sürecine sığdırıldığı soru işaretleriyle dolu. Birkaç oturum ardından fütursuzca ve özensiz bir karar ortaya çıkmıştır. Bir kısmı tutuklu bulunan sanıkların göstermelik dahi olsa savunma yapmalarına fırsat verilmemiştir. Neredeyse her 26 dakikaya bir idam sığdırarak, kendi rekorunu kıran sözde Mısır adaleti, kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmemiştir."
Yaklaşık 3 ay önce ülkesinden kaçarak Manisa'ya gelen Abdülmünayim Sıddık adlı Mısır vatandaşı da protesto gösterisine kefeni temsilen beyaz örtü giyerek katıldı.
Mısır'daki "kardeşleri" adına Türkiye Cumhuriyeti devletine ve Türk halkına teşekkür eden Sıddık, "Sisi'ye buradan diyorum ki, muvaffak olamayacaksın, başaramayacaksın. 'Onlardır ki, dünya hayatını ahiretle satın almışlardır' ve bunlar feraha ulaşamayacaklardır" diye seslendi.
Protestoya, platform üyeleri sivil toplum kuruluşları ile AK Parti Manisa İl Gençlik Kolları ile İHH ve Memur-Sen'a bağlı sendikaların temsilcileri de destek verdi.
Diyarbakır
Diyarbakır'da, cuma namazı sonrasında Ulucami önünde bir araya gelen 72 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlar, Mısır'da alınan kararı protesto etti. Ellerinde "Beni de asın 530 olsun", "Cuntanın idam kararları Müslüman Kardeşleri yıldıramaz", "Zulme sessiz kalan dilsiz Şeytan'dır" yazılı pankart ve Rabia işareti bulunan dövizler taşıyan grup, sık sık tekbir getirdi.
Kefeniyle alana gelen vatandaşlardan biri kurulan temsili darağacında ipi boynuna geçirerek idam kararını protesto etti.
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahman Ergin, sivil toplum kuruluşları adına yaptığı açıklamada, Mısır'da 20 dakika süren mahkemenin ardından verilen idam kararının bir insanlık suçu olduğunu söyledi.
Kararı veren mahkemenin askeri darbeyi yapan cuntanın emrinde olduğunu ifade eden Ergin, Adeviye Meydanı'nda 3 bini aşkın sivili öldürmekten korkmayan cuntanın emrindeki mahkemenin bu kararının kendilerini şaşırtmadığını kaydetti.
İdam kararını eleştiren Ergin,"İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır. Yaşanan bu hukuk dışı süreçte batının sessiz kalması elbette ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereğidir" ifadelerini kullandı.
Van
Van Müslüman Kardeşler İnisiyatifi üyeleri de Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesine tepki gösterdi.
Cuma namazı sonrası Hz. Ömer Camisi avlusunda toplanan grup adına açıklama yapan Hayati Beyde, halkın kendi iradesiyle seçtiği Mısır'ın ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye darbe yapılmasından bu yana 5 binden fazla Müslüman'ın hayatını kaybettiğini söyledi.
Başta Mısır olmak üzere dünya üzerinde yapılan bütün zulümleri, haksızlıkları tel'in etmek, haksızlıklar karşısında susmadıklarını göstermek adına toplandıklarını bildiren Beyde, şöyle konuştu:
"Batılı sömürgeci ülkeler ve koltuklarını kaybetmekten korkan bölgedeki işbirlikçi diktatörler el ele vererek, Mısır halkının umudu olan Muhammed Mursi ve Mısır'ın özgür insanlarını cezalandırmaya karar verdi. Bütün dünyanın gözleri önünde, halkın Hakkın temsilcileri katledilirken, sözüm ona demokratlar, özgürlükçüler yalnızca seyrettiler."
Bingöl
Cuma namazının ardından Genç Caddesi Saat Kulesi önünde bir araya gelen 25 sivil toplum kuruluşu temsilcisi adına açıklama yapan Memur-Sen Şube Başkanı Mücahit Çelik, Mısır'ın darbeyle başa gelmiş bir yönetim tarafından yönetildiğini ifade ederek, idam kararını tanımadıklarını söyledi.
İdam kararının hiçbir hukuk normuyla örtüşmediğini ve kararın darbeye karşı oluşan direncin kırılmasına yönelik olduğunu aktaran Çelik, kararın hükümsüz olduğunu kaydetti.
Yapılan açıklama sonrasında Genç Caddesi'nden PTT Kavşağı'na kadar yürüyen grup, olaysız dağıldı.
Batman
Batman’da, Gülistan Caddesi'nde bir araya gelen 19 sivil toplum kuruluşu temsilcisi adına açıklama yapan Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu dönem sözcüsü Zahit Seven Mısır'da alınan kararı tanımadıklarını ve kararın bir insanlık suçu olduğunu söyledi.
Kararın Mısır'daki cuntanın emriyle verildiğini aktaran Seven, şunları kaydetti:
"Sisi cuntası Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşleri hedef alarak 28 Şubat’taki, ‘Demokrasiye balans ayarı yapıldı’ cümlelerine benzer şekildeki söylemleri batı tarafından büyük bir teveccüh ile karşılanmıştır. Bu cuntanın düzmece mahkemesi ve kiralık hakimleri tarafından komik ve düzmece gerekçeler ile sürülerek İhvan-ı Müslim’in üyesi 529 kişi hakkında idam cezası verildi. Bu utanç verici kararın kabul edilemez olduğunu bildiriyor ve şiddetle kınıyoruz."
Siirt
Siirt'te kararı protesto eden Diva-Sen Siirt Şube Başkanı Mehmet Naci Özay, Mısır'da olağan bir rejimin değil bir darbe rejiminin olduğunu belirterek, bu yüzden yargılamayı yapan mahkemenin bağımsız ve tarafsız olmadığını söyledi.
Mısır'da şuanda verilen hiçbir kararın ne toplumun ne de insanlığın vicdanını rahat etmeyeceğini ifade eden Özay, şöyle konuştu:
"Tüm dünya kamuoyunun hukuksuzluğa karşı, bu katliama dur demesi ve ayağa kalkması lazım. Orada gösterilerde vurularak öldürülen binlerce masum insandan sonra bir de insanları görüşlerinden dolayı idam etmeye kalkmak, bir insanlık suçu olsa gerek, insanlık katliamı olsa gerek. Evrensel hukuk standartlarını oluşturan dünyanın böyle bir adıma sessiz kalmaması gerektiğini ve kesinlikle gereken neyse, gerek ekonomik, gerekse fiili olarak, bunun durdurulması için yapılması gereken ne varsa yapılacağına inanmak istiyoruz"
Siirt'in Kurtalan ilçesinde bir araya gelen Diyanet-Sen Kurtalan Şubesi üyeleri de kararı protesto etti.
Mardin
Mardin'in Midyat ilçesindeki Özgürlük ve Barış Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları üyleri, Mısır'da 528 kişi için verilen idam kararını protesto etti.
Grup ve Midyat Rabia Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Bir-Sen Temsilci Abdulkadir Altay, Mısır'daki darbeye karşı duranlardan 528'inin hakkında verilen idam kararının durdurulmasını ve geri çekilmesini talep etti.
Haçlı zihniyetinin kılık değiştirdiğini dile getiren Altay, şöyle konuştu:
"Bütün bu olumsuzluklara rağmen Müslümanlar ümitsizliğe düşmemelidir. Çünkü, ümitsizlik bize yasaktır. İslam’ın adaleti yeryüzüne hakim olacaktır. Müslümanlar bütün dünya mazlumlarını, zulmün karanlığından İslam'ın aydınlığına kavuşturacaktır."
Bu arada bir grup genç de idam kararına tepkilerini kefen giyerek gösterdi.
Bolu
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğrenci Konseyi öncülüğünde, aktivite merkezinde bir araya gelen, "Darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacak" ve "Defol cunta, defol Sisi" yazılı dövizler taşıyan grup, tekbir getirdi.
Konseyin sözcüsü Hakan Satılmış, burada yaptığı açıklamada, Hüsnü Mübarek rejiminin halk ayaklanmasıyla devrilmesinden sonra Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin oyların yüzde 52'sini alarak seçimle iş başına gelen ilk cumhurbaşkanı olduğunu söyledi.
Sisi'nin yaptığı darbeyle binlerce ölüme yol açtığına dikkati çeken Satılmış, darbecilerin insanlık tarihinin yüz kızartıcı bir kararını daha uygulamanın arifesinde olduklarını dile getirdi.
Basın açıklamasının ardından öğrencilere kırmızı karanfil dağıtan grup, daha sonra dağıldı.
Bu arada, cuma namazı sonrasında Kadı Camisi önünde toplanan bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, basın açıklaması yaptı.
Sakarya
Suriye Dayanışma Platformu üyeleri adına açıklama yapan Ensar Nabir Kaya, Mısır'da darbe mahkemesinin darbe karşıtı eylemcilere idam kararı verdiğini hatırlattı.
Pek çok insanın hayatına son verecek kararın birkaç aylık yargılama sürecine sığdırıldığını vurgulayan Kaya, hukukun temel prensiplerinden “savunma hakkı”nın kullanılmasına izin verilmediğini söyledi.
Kaya, cunta mahkemelerinin son karar duruşmasında her dakikaya 26 idam sığdırdığını belirterek, "Kendi rekorunu kıran Mısır adaleti, kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmemiştir" diye konuştu.
Mısır halkının katliam, yaralama, yasa dışı baskı ve sindirmelere karşı yalnız bırakıldığını ifade eden Kaya, "Halkı yalnız bırakmakla yetinmeyip bir de cuntaya sahip çıkan Batılı ve bazı Arap ülkelerinin tutumu, cuntayı cesaretlendirmiştir. Son karar bu açıdan darbecilere verilen siyasi kredinin sonuçlarıdır" şeklinde konuştu.
Adıyaman
Adıyaman Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyesi grup, cuma namazı sonrası Demokrasi Parkı'nda toplandı.
Grup adına açıklama yapan Bedrettin Beyazkaya, Mısır'daki idam kararlarının insanlık suçu olduğunu söyledi.
Darbe yönetiminin Adeviye Meydanı'ndaki müdahalesinde 3 binden fazla kişinin şehit olduğunu belirten Beyazkaya, "On binlerce insanın yaralandığı günün akabinde tutuklanan 1900 sivil sözde mahkemeye çıkarılmış ve 20 dakikalık bir duruşmada 528 idam kararı okunmuştur" dedi.
Kilis
Kilis'teki bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesine tepki gösterdi.
Memur-Sen İl Başkanı Bekir Şen, Tekye Camisi önünde yaptığı konuşmada, Muhammed Mursi'nin, Mısır'ı özgürlük, demokrasi ve kendi değerleriyle buluşturma mücadelesi verdiğini söyledi.
Antalya
Kazım Özalp Caddesi'nde, 32 sivil toplum örgütünün katılımıyla düzenlenen etkinlikte ellerinde darbe karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıyan grup, Mursi lehine ve darbe karşıtı sloganlar attı.
Grup adına açıklama yapan HH Şube Başkanı Mehmet Yıldırım, Mısır'daki zindanları dolduran "yeni Yusufların" tek suçlarının seçilmiş meşru hükümete dualar ve sloganlarla destek vermek olduğunu söyledi.
Türkiye'deki Müslümanların harekete geçmesini isteyen Yıldırım, hükümetin Mısır'a desteğinin artması talebinde bulundu.
Alanya
Alanya'da ise sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Alanya Dayanışma Platformu (ALDAP) üyeleri, idam kararlarını protesto etti. ALDAP adına açıklama yapan Hasan İlhan, Mısır'da seçilmiş meşru hükümete destek verenler hakkında idam kararı alındığını belirtti.
İdam kararının "uydurma suçlamalarla" alındığını savunan İlhan, "İdam cezalarını kınıyor, uluslararası arenayı oynanan bu trajikomedi karşısında artık harekete geçmeye davet ediyoruz" dedi.
Manavgat
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Manavgat Temsilciliği tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda Mısır'da verilen idam cezası kararları protesto edildi. Ellerinde döviz ve pankartlarla toplanan grup, "Rabia" işareti yaparak, darbeciler aleyhine slogan attı. Protesto gösterisine Saadet Partisi İlçe Başkanı İbrahim Maslak ve partililer de destek verdi.
Burdur
Burdur'da bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan İhvan'a Destek Platformu üyesi grup, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Grup adına açıklamayı okuyan AK Parti Burdur Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Aydın, Mısır'daki idam kararlarının insanlık suçu olduğunu söyledi.
Bartın
Bartın'da, İHH İnsani Yardım Vakfı temsilciliği, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Şubesi ve Saadet Partisi üyeleriyle bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Arap Camisi önünde kararı protesto etmek için toplandı. Temsili beyaz kefen giyen ve boyunlarına idam ipi geçiren grup adına açıklama yapan AGD Bartın Şube Başkan Yardımcısı Aydın Güngör, Mısır'da darbe mahkemesinin sözde hukuki bir karara imza atarak 528 darbe karşıtı eylemci için idam cezasına hükmettiğini söyledi.
Zonguldak
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Devrim Bulvarı'nda toplanan protestocular adına adına konuşan Ereğli Ümmet İçin Dayanışma Platformu sözcüsü Mücahit Özçelik, cunta ve sahte mahkemelerin şimdi de "iğrenç bir tiyatro sahnesiyle" Mısır'ın özgür insanlarını yargılayarak katletmek istediğini belirtti.
Karabük
Karabük'te ise Mazlumlarla Dayanışma Platformu önceliğinde Karabük Belediyesi önünde toplanan bir grup, "zulmü alkışlayamam, zulme sessiz kalıp insanlık suçuna ortak olmayın, kardeşlik bedel ister, Müslüman ayağa kalk" yazılı ve üzerinde "Rabia" işareti bulunan dövizler kaldırarak, tekbir getirdi.
Bazılarının kefen giydiği grup adına açıklama yapan platform sözcüsü Zeki Öz, 24 Mart'ta Mısır'da görülen 20 dakikalık duruşma sonucu 528 kişi hakkında verilen idam kararının bir insanlık suçu olduğunu söyledi.
Mardin
Mardin'de, Dostluk Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dost-Der) üyeleri, Yenişehir Mahallesindeki Karayolları Parkı yanında toplanarak "Defol Sisi, seninleyiz Mursi, zalimler için yaşasın cehennem, İhvan'a selam, direnişe devam, kahrolsun İsrail, kahrolsun Amerika" şeklinde sloganlar attı.
Tekirdağ
Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ve Çerkezköy ilçelerinde bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde düzenlenen gösterilerde idam kararları vatandaşlarca protesto edildi.
Tuğlalı Park'ta, Tekirdağ Sivil Toplum Platformuna bağlı dernek üyeleri ve bazı siyasi parti temsilcilerinden oluşan grup, temsili darağacı kurdu.
Sivas
AK Parti Sivas Gençlik Kolları üyeleri ve vatandaşlar tarafından, Mısır'da idama mahkum edilen 528 kişi için "Fetih Suresi" okundu.
Gençlik kolları üyeleri ve çok sayıda vatandaş, Mısır'daki idam kararlarını protesto etmek için Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde toplandı. Müze bahçesinde kurulan sembolik dar ağacı önünde gençlik kolları üyesi 6 kişi ve çok sayıda vatandaş, yaklaşık bir saatte 528 "Fetih Suresi" okudu.
Çok sayıda vatandaş "Rabia" işareti yaparak idamlara tepki gösteren dövizler açtı. Vatandaşlar, daha sonra idamları protesto etmek için başlatılan imza kampanyasına destek verdi.