Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,214.04
ETH/USDT
3,574.10
BTC/USDT
70,431.00
BIST 100
9,057.96
Gündem

Yöresel mimari 81 ilde yaygınlaştırılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 17 ilde başlattığı yöresel mimariye uygun konut projesi çalışmalarını 81 ilde yaygınlaştırmaya hazırlanıyor.

14.01.2016 - Güncelleme : 14.01.2016
Yöresel mimari 81 ilde yaygınlaştırılacak

ANKARA - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı,17 ilde başlattıkları yöresel mimari özelliklerine uygun konut projelerinin tüm illeri kapsaması için çalışma yapacaklarını bildirdi.

Bakan Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırsal alanda yerel malzemenin teşviki ile yöresel mimari dokunun gözetilmesine yönelik, yurt genelinde çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Yerel malzeme ile içi günün teknolojisine uygun dışı yöresel olan mimari yapılar inşa edileceğini belirten Sarı şunları söyledi:

"Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce önce saha çalışması yürütüyoruz. Sahadaki o yörenin mevcut has mimarisini koruyarak yeni projeler geliştiriyoruz. Farklı yerlerde bir katlı, iki katlı kırsal alanda kullanılmak üzere projeler ürettik. Buna göre, Karabük, Rize ve Amasya'da 15 tip, Trabzon, Edirne, Balıkesir, Bursa ve Şanlıurfa'da 12 tip, Erzurum, Kayseri ve Denizli'de 6 tip, Muğla, Uşak, Kars, Iğdır, Niğde ve Nevşehir'de 3 tip olmak üzere yöresel mimari özelliklerini yansıtan 141 tip konut projesi elde etme çalışmaları tamamlandı."

"Yüksek binaların çevre dokusunu bozmaması sağlanacak"

Söz konusu illerdeki belediyelerden de projelerin talep edildiğini ifade eden Sarı, "Bununla ilgili yakında bir protokol tanzim edeceğiz. Belediyelerin de yöresel mimarinin kırsalda kullanılmasına ilişkin bir sorumlulukları var. Bunları gerçekleştirmeleri için bu projeleri paylaşacağız. Onlar da bu projeleri kullanabilecekler" dedi.

Sarı, proje kapsamında bütün illerin mimari özelliklerinin inceleneceğini bildirerek, "Türkiye'deki tüm illerimizi önceliklerine göre bölge bölge değerlendirerek, bu çalışmayı yapacağız. Böylece yöresel mimariye uygun mirasımızı koruyup, gelecek nesillerimize taşıyacak ve yüksek binaların dikilip çevre dokusunun da bozulmamasına katkı sağlayacağız. Bu konuda hazırlıklarımız var, 81 ile yaymayla ilgili çalışmamız devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın