Peynirin lezzetine lezzet katan mağara: Divle Obruk Mağarası
Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Divle köyündeki obruk mağarası, kendine has mikroflora yapısıyla, bölgede üretilen peynirlerin olgunlaştırılması için kullanılıyor.
Karaman
Anadolu Ajansının (AA) "Türkiye'nin Mağaraları" dosya haberinin 22. bölümünde Karaman'daki Divle Obruk Mağarası'nın özellikleri anlatıldı.
- Ballıca Mağarası Tokat'ın sağlık turizmine katkı sunuyor
- Yeni yangıç türü bulunan Gökgöl Mağarası, bilim dünyasına yeni keşiflerin kapılarını aralıyor
- Hasankeyf'teki tarihi mağaraların turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı
- Türkiye'nin ilk mağara kiliselerinden Cehennemağzı, inanç turizmiyle adından söz ettirmek istiyor
- Ağrı'nın "Meya ve Biligan" ile Kars'ın "Ani" mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
- Gaziantep ve Şanlıurfa'daki tarihi mağaralar turizme hizmet ediyor
- "Yedi Uyuyanlar" ve "Zeus" mağaraları turizme katkı sağlıyor
- Van'daki mağaralar doğaseverlerin ve arkeoloji meraklılarının ilgisini çekiyor
- Düzce ve Karabük'teki mağaralar adrenalin tutkunlarına ve doğaseverlere hitap ediyor
- Bursa'nın 3 milyon yıllık Oylat Mağarası'nı yılda 300 bin kişi geziyor
- Hititlerden kalan tuz mağarası Çankırı'nın turizminde öncü rol oynuyor
- Doğu Karadeniz'in mağaraları her mevsim gezginlerin rotasında
- Mersin'in inanç, sağlık ve turizmde öne çıkan mağaraları mistik yolculuk yaşatıyor
- Eski Taş Çağı'ndan kalma Tekkeköy Mağaralarını yılda 300 bin kişi ziyaret ediyor
- Denizli mağaralarıyla da turizme katkı sağlıyor
- Sivas'ın mağara apartmanları ziyaretçilerini ağırlıyor
- Trakya'nın tek turizme açık mağarası yarasalarıyla ziyaretçi çekiyor
- Doğu'daki mağaralar geçmişe yolculuk için ziyaretçilerini bekliyor
- Konya mağara çeşitliliğiyle turizm potansiyelini artırmak istiyor
- "Medeniyetler beşiği" Antalya, mağaralarıyla da turist çekiyor
- Akdeniz ve Ege'nin mağaraları insanlık tarihinden izler yansıtıyor
Ayrancı ilçesine 16 kilometre mesafedeki Divle köyünde, inek, keçi ve koyun sütlerinin belli bir oranda karıştırılmasıyla elde edilip keçi ve kuzu derilerine basılan peynirler, köyün 1 kilometre doğusundaki Divle Obruk Mağarası'nda yaklaşık 5 ay olgunlaştırılıyor.
Haziranda mayalandırılan, keçi ve kuzu derisine basılan peynirlerin tulumu, özel florası olan mağarada zamanla beyaz, mavi ve kırmızı küfle kaplanıyor. Küfün kiremit kırmızısına döndüğü ekim-kasım döneminde de peynirler tüketime hazır hale geliyor.
Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı, AA muhabirine, Divle'nin diğer köylerin merkezi olduğunu, 1903'te Ayrancı ilçesinin kurulmasıyla köyün göç verdiğini söyledi.
Büyükkarcı, 36 metre derinliğinde, 250 metre uzunluğundaki Divle Obruk Mağarası'nın yaşlıların anlattığına göre asırlardır erzak saklamak için kullanıldığını dile getirdi.
"Mağaranın en önemli özelliklerinden biri flora yapısıdır"
Divle Obruk Mağarası'nda sıcaklığın yaz-kış 4-6 derece olduğunu dile getiren Büyükkarcı şunları kaydetti:
"Obruk, doğal olarak meydana gelmiş, çöküntüden oluşan bir mağara. Rutubet oranı da yüzde 90'dır. Yüzyıllar öncesinden bu yana azık saklanan bir yer. Meralarda otlayan hayvanların sütünden elde edilen peynirlerin haziranda bu mağaraya konulmasıyla süreç başlar. İlk etapta beyaz bir küf oluşur. Bir ay sonra mavi bir renk alır. İkinci ayı doldurduktan sonra kırmızı rengi oluşmaya başlar. 5 aylık süreç tamamlandıktan sonra peynir olgunlaşmış demektir. Mağaranın en önemli özelliklerinden biri flora yapısıdır. Birçok yerde denenmiştir. Buranın verdiği tadı hiçbir mağarada bulamadık."
"Mağaranın kapasitesi 43 ton"
Büyükkarcı, inek, keçi ve koyun sütü karışımı olması, kaynatılması ve mayalanmasıyla birçok özelliğe sahip olan Divle obruk peynirinin oğlak ve kuzu derilerine basıldığını anlattı.
Tuluma basılan peynirlerin üzerine isim yazılarak mağaraya konulduğunu belirten Büyükkarcı, "Divle obruk peyniri dünyanın en kaliteli 5 peyniri arasında gösterilen rokfor ile eş değer bir peynirdir. Mağaranın kapasitesi 43 ton. Peynirin 2 özelliği var. Birincisi mağaranın flora yapısı, ikinci ise doğal olarak merada otlayan hayvanların sütünden elde edilmesi, hiçbir fenni yem yedirilmeden yüzde 100 doğada otlayan hayvanların sütünden elde edilmesi. Bu peyniri önemli kılan unsurlardan ikisi budur." diye konuştu.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.