Arjantin
Latin Amerika'nın 4. büyük nüfusuna sahip ülkesi Arjantin, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, yetişmiş insan gücü, teknolojik gelişimi gibi hususlar dikkate alındığında ekonomik potansiyeli en yüksek ülkelerden biri olarak dikkati çekiyor.
Latin Amerika'nın 4. büyük nüfusuna sahip ülkesi Arjantin, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, yetişmiş insan gücü, şehirleşmesi ve teknolojik gelişimi, kişi başına satın alma gücünün yüksekliği, bölgede ekonomik entegrasyonun etkisi gibi hususlar dikkate alındığında ekonomik potansiyeli en yüksek ülkelerden biri olarak dikkati çekiyor.
Arjantin ekonomisi, büyük ölçüde tarım ve tarıma dayalı sanayiye dayanıyor. Gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 10’u tarım, yüzde 31’i sanayi ve kalanı hizmet sektöründen oluşuyor. Tarım ürünlerinin hızla artan fiyatları, Arjantin ekonomisi açısından önemli bir büyüme kaynağı. Ülkenin yüzölçümünün yüzde 9,2’si tarıma elverişli konumda.
Künye
Başkent: Buenos Aires
Nüfus: 43,8 milyon (2016)
Etnik yapı: Yüzde 97,2 Avrupa kökenli (genellikle İspanyol ve İtalyan) ve melez, yüzde 2,4 Amerika yerlisi, yüzde 0,4 Afrika kökenli
Yüzölçümü: 2,78 milyon kilometrekare
Dil: İspanyolca (resmi), İtalyanca, İngilizce, Almanya, Fransızca ve yerel diller (Mapudungun, Keçuva)
Din: Yüzde 92'si Katolik, yüzde 2'si Protestan, yüzde 2'si Yahudi, diğer dinlere mensup kişilerin oranı yüzde 4.
Para Birimi: Peso
Genel Durum
İspanya ve İtalya’dan gelen göçmenlerin oluşturduğu Arjantin, 1816’da bağımsızlığını ilan etti. Ortadoğu’dan aldığı göç sonucu ülkede 1 milyona yakın Arap asıllı Arjantinli bulunuyor.
Yüzölçümü bakımından dünyanın 8. büyük ülkesi Arjantin’de, 40’tan fazla dil konuşuluyor. Resmi dilin İspanyolca olduğu ülkede, 1,5 milyon kişi İtalyanca, az sayıda Arap kökenli Arjantinli Doğu Akdeniz Arapçası konuşuyor. Ülkede Kevuça, Almanca, Yidiş, Guarani, Katalan ve Mapudungun gibi çok sayıda yerel dil de konuşuluyor.
Güney Amerika’nın güneyindeki Arjantin’in Atlas Okyanusu’na kıyısı, Şili, Uruguay, Bolivya, Paraguay’a sınırı bulunuyor.
Kuzeyde verimli Pampas ovaları, güneyde Patagonia platosu, batıda engebeli And Dağlarına ev sahipliği yapan Arjantin genellikle ılıman bir iklime, güneydoğusunda kurak, güneybatısında güney kutup altı iklime sahip.
Arjantin, biyolojik çeşitlilik olarak “mega çeşitli” olarak adlandırılan 17 ülke arasında yer alıyor
Tango dansı, pembe dizileri, futboldaki başarısıyla öne çıkan ülkenin, Jorge Luis Borges, Domingo Liotta ve Rene Favaloro gibi dünyaca ünlü edebiyatçılar ile bilim adamlarını yetiştirdiği biliniyor.
1957’de ürettiği teknolojiyle Latin Amerika’da ilk nükleer araştırma reaktörünü tasarlayan ve inşa eden ülke konumundaki Arjantin, 1983’te nükleer silah üretebilecek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum kapasitesine sahip olduğunu açıkladı. Ülke, nükleer gücünü sadece barışcıl amaçlar için kullanma sözü verdi.
Ekonomi
Dünyanın 21. büyük ekonomisi Arjantin’in gayri safi yurt içi hasılası 2016 tahminlerine göre 545 milyar dolar. Ülkede kişi başına gayri safi milli hasıla da 12 bin 400 dolar civarında.
G20 üyesi Arjantin’in ihracatı 58,4, ithalatı 57,23 milyar dolar seviyesinde. Arjantin’de enflasyon 2016'da yüzde 42,8, işsizlik oranı da yüzde 8 idi.
Siyasi Durum
Rio Plata Birleşik Eyaletleri, 1816’da İspanya’dan bağımsızlıklarını ilan ettikten sonra Bolivya, Paraguay ve Uruguay bağımsız olarak yollarına devam edince kalan bölgeye Arjantin ismi verildi.
Ülke nüfusu büyük ölçüde Avrupa’dan 1860 ile 1930 yılları arasında gelen göç ile şekillendi. 20. yüzyılın ortalarına kadar Federalistler ile Üniteryenler ve sivil ile askeri gruplar arasında siyasi çatışmalar ülke gündemine hakim oldu. 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki dönem, Peroncu popülizm (halkçılık) ve ordunun daha sonraki yönetimlere doğrudan veya dolaylı müdahalesiyle geçti. Bu dönem 1976’daki askeri darbeyle sonuçlandı.
Cunta, 1983 sonunda seçime giderek idareyi sivillere geri verince ülkede demokratik yönetime dönülmüş oldu. Arjantin’de 2001-2002 yıllarında patlak veren ekonomik kriz, ülkede geniş katılımlı protestolara ve ekonominin iflas etmesine yol açtı.
Arjantin, İngiltere’nin denetimindeki Falkland Adaları, Güney Georgia, Güney Sandwich Adaları üzerinde egemenlik hakkı iddia ediyor. 1982’de iktidara gelen askeri yönetimin Falkland Adalarını işgal etmesinin ardından çıkan savaşta İngilizlere yenilen Arjantin, 1995’te adalar üzerinde bir daha güç kullanarak hak iddia etmeme konusunda taahhütte bulundu. Arjantin’in Antartika’daki toprak iddiaları da İngiltere ve Şili’ninkilerle çatışıyor.
İdari olarak 23 eyalet ve özerk Buenos Aires bölgesinden oluşan federal bir cumhuriyet olan Arjantin, parlamenter demokrasi ve başkanlık sistemi ile yönetiliyor.
Arjantin parlamentosu, Senato ve Temsilciler Meclisi olmak üzere iki kamaralı yapıya sahip. Parlamento üyeleri Temsilciler Meclisi ve Senato’da gruplar şeklinde yer alıyor. Eyaletlerin nüfusa göre temsil edildiği Temsilciler Meclisi’nin 257 üyesi bulunuyor. Senato’nun üye sayısı 72. Her bir eyaletin ve özerk Buenos Aires’in 3'er senatörü var.
Kuvvetler ayrılığı ilkesinin hakim olduğu ülkede yürütme ağırlıklı olarak devlet başkanı liderliğindeki hükümetin, yasama erki Kongre’nin, yargı bağımsız mahkemeler ve yüksek yargı organlarının kontrolünde.
Kasım 2015’ye yapılan seçimleri, oyların yüzde 51,5’ini alan merkez sağdaki “Değişelim” koalisyonu adayı ve eski Buenos Aires Belediye Başkanı Mauricio Macri kazandı.
10 Aralık 2015’te göreve başlayan Mauricio Macri hükümeti, selefine nazaran ekonomide daha fazla liberalleşme sağlanması yönünde politikalar izleneceğini taahhüt etti.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.