Avustralya
Avustralya, ana kıtanın tamamına yayılmış geniş topraklarına oranla düşük nüfusu ve refah düzeyinin yüksekliğiyle öne çıkıyor.

Avrupalıların 17. yüzyılda keşfetmeye başladığı kıtada, 18. ve 19. yüzyıllarda 6 koloni kuruldu. Bu koloniler daha sonra birleşerek, Avustralya Federal Devleti’ni kurdu.
Son yıllarda uluslararası bir rekabet unsuru haline gelen Avustralya, büyük ölçüde 1980’lerde kabul edilen reformlar sayesinde gelişmiş bir ekonomiye sahip ve dünya ekonomisinin en hızlı büyüdüğü bölgelerden birinde bulunuyor.
Künye
Başkent: Canberra
Nüfus: 23,4 milyon (2016)
Etnik Yapı: Nüfusun çoğunluğunu İngiltere, Yeni Zelanda, Çin, Hindistan ve Filipin kökenliler oluşturuyor.
Yüzölçümü: 7,692 milyon kilometrekare
Dil: Resmi dil İngilizce ancak ülkede 301 dil konuşuluyor. Halkın yüzde 72,7’si İngilizce, yüzde 2,5’i Mandarin, yüzde 1,4’ü Arapça, yüzde 1,2’si Vietnamca konuşuyor.
Din: Hristiyanlar yüzde 52,1, herhangi bir dine mensup olmayanlar yüzde 30,1, Müslümanlar yüzde 2,6, Budistler yüzde 2,4, Sihler yüzde 1,9.
Para Birimi: Dolar (1 dolar=1,26 Avustralya doları)
Genel Bilgiler
Yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük 6. ülkesi Avustralya, kıtanın keşfedilmesinden sonra dünyanın her yerinden aldığı göçle etnik çeşitlilik bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor. Avustralya kıtasının yerli halkları arasında Aborjinler ve Torres Boğazı Adalıları 40 bin yılı aşkın süredir ülkede yaşıyor. Avustralya’da her iki kişiden birinin ya kendisi ya da anne veya babası başka bir ülke doğumlu.
Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Doğu Timor, Nauru, Solomon Adaları, Fiji, Vanuatu, Kiribati, Tuvalu, Samoa ile Okyanusya’nun bulunduğu bölgede yer alan Avustralya’nın başkenti Canberra, en büyük kenti Sydney. Ülkenin orta kesimi çöllerden oluşuyor. Avustralya, 6 eyalet ve 2 bölgeye ayrılmış biçimde yerel yönetimler ve merkezi hükümet tarafından yönetiliyor. Bu eyaletler, Yeni Güney Galler, Victoria, Batı Avustralya, Güney Avustralya, Queensland, Tazmanya, 2 bölge de Canberra’yı içeren Avustralya Başkent Bölgesi ve Kuzey Bölgesi.
Orta kesimlerinde çöl, kuzeyde tropik iklimin hüküm sürdüğü Avustralya’nın kıyı kesimlerinde okyanustan ye Güney Kutbu’ndan gelen akımlar nedeniyle ani hava değişikleri görülebiliyor.
Ekonomi
Dünyanın 14. büyük ekonomisi Avustralya'nın gayri safi yurtiçi hasılası 1,48 trilyon dolar, kişi başına gelir 46 bin dolardan fazla.
2016'da büyüme oranı yüzde 2,81'i bulan Avustralya’nın ihracatı 272,9, ithalatı 251,6 milyar dolar oldu. Avustralya’da enflasyon 2016'da yüzde 2,9 oranında gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 6 civarında.
Siyasi Durum
İngiliz Milletler Topluğuna bağlı Avustralya’da genel vali İngiltere kraliçesini temsil ediyor. Sembolik gibi görünen ancak kraliçe adına karar veren genel valinin başbakanı görevden alma dahil önemli yetkileri bulunuyor.
Federal parlamenter demokrasiyle yönetilen Avustralya’da Federal Parlamento iki kanattan oluşuyor. Temsilciler Meclisi’ndeki 150 milletvekili her 3 yılda bir tekrarlanan seçimlerle belirleniyor. Parlamentonun diğer kanadı Federal Senato’da görev yapan 76 senatör 6 yıllığına seçiliyor.
Avustralya’da Başbakan Malcolm Turnbull liderliğinde 2016 genel seçimlerini kazanan Liberal Parti-Ulusal Parti koalisyonu iktidarda bulunuyor.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.