Dolar
32.72
Euro
35.10
Altın
2,327.00
ETH/USDT
3,393.30
BTC/USDT
61,045.00
BIST 100
10,647.91
Ülke Profilleri

Belçika

Avrupa Birliği’nin (AB) merkezi Belçika, başkenti Brüksel’de birçok AB kurumuna ve üyesi olduğu NATO’nun karargahına ev sahipliği yapıyor.

05.09.2017 - Güncelleme : 06.09.2017
Belçika

Belçika’da resmi tanınırlığı ve özerkliği olan 3 bölge bulunuyor. Bunlar Flaman, Valon ve Brüksel bölgesi olarak tanımlanıyor. Tarihinde sık sık kuzeydeki Flamanlar ve güneyde yaşayan Fransızlar arasında yükselen siyasi gerilim üzerine Belçika, yakın zamanda yapılan anayasal değişikliklerle buralara özerklik tanıdı ve yetki verdi.

Brüksel Havalimanı ve Maelbeek metro istasyonunda 2016’da meydana gelen terör saldırılarında 32 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından terörle mücadele Belçika gündeminin ön sıralarında yer almaya başladı. 

Künye

Başkent: Brüksel

Nüfus: 11 milyon 409 bin (2016 tahmini)

Etnik yapı: Yüzde 75 Belçikalı, yüzde 4,1 İtalyan, yüzde 3,7 Faslı, yüzde 2,4 Fransız, yüzde 2 Türk, yüzde 2 Hollandalı, yüzde 12,8 diğer 

Yüzölçümü: 30 bin 528 kilometrekare 

Dil: Resmi diller Hollandaca, Fransızca ve Almanca

Din: Yüzde 52,5 Hristiyan, yüzde 5 Müslüman, yüzde 2,5 Musevi, yüzde 0,3 Budist, yüzde 41,8 diğer 

Para Birimi: Avro

Genel Durum

Hollanda’dan 1830’da bağımsızlığını kazanan ve iki dünya savaşında Almanya tarafından işgal edilen Belçika, son dönemde gelişmiş, modern ve teknolojik anlamda ilerleme kaydetmiş bir ülke olarak tanınıyor. 

3 bölgeden oluşan Belçika’nın etnik dağılımı nüfus yapısını yansıtıyor. Flaman bölgesinin nüfusu yaklaşık 6, Valon bölgesinin ise 1 milyon civarındayken, başkent Brüksel bölgesinin yüzde 20’sini Flamanlar oluşturuyor. 

Çikolatasıyla ünlü Belçika’nın Fransa, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda ile sınırı bulunuyor. Yağmurlu ve nemli bir iklime sahip Belçika’nın kışları hafif soğuk, yazları oldukça serin geçiyor. Kuzeydoğusu eğimli ovalardan oluşan Belçika’nın merkezinde tepeler, güneydoğusunda kayalıklı dağlar bulunuyor.

Belçika’da yaşayan yaklaşık 220 bin Türk asıllı vatandaş, Türkiye-Belçika ilişkilerine yön veren temel etkenler arasında bulunuyor. Belçika’daki Türkler ülkedeki en büyük ikinci yabancı topluluğu oluşturuyor.

Ekonomi

Belçika, AB ülkeleri arasındaki en açık ekonomilerden biri olarak biliniyor. Son yıllarda AB ve Avro Bölgesini fazlasıyla etkileyen ekonomik ve mali krizin etkilerini nispeten daha hafif hisseden Belçika’nın temel ekonomik sıkıntıları arasında bütçe sorunları, yaşlanan nüfus ve düşük istihdam oranı ön plana çıkıyor.

2016 tahminlerine göre gayri safi yurt içi hasılası 470 milyar dolar olan Belçika’nın kişi başına geliri 44 bin 900 dolar civarında. 2016’da büyüme oranı yüzde 1,4 olan Belçika’nın ihracatı 250, ithalatı da 251 milyar dolar. Ülkede işsizlik oranı yüzde 8,4 iken, enflasyon 2016’da yüzde 1,6 oranında kaydedildi.

Belçika’da iş gücü maliyetlerinin düşürülmesi, federal sistemin beraberinde getirdiği bürokrasinin azaltılması ve rekabet gücünün arttırılması, ülkenin gerçekleştirmesi gereken yapısal reformlar arasında yer alıyor.

Siyasi Durum

Hollanda’dan bağımsızlığını kazandıktan sonra Belçika Krallığı, üniter devlet yapısıyla kuruldu ancak 1970 ile 2011 yılları arasında yapılan anayasal reformlar ile devlet yapısı federal bir yapıya dönüştürüldü.

Ülkede her biri ayrı yasama organınca denetlenen 6 hükümet bulunuyor. Bunlar Federal Hükümet, Flaman Hükümeti, Valonya Hükümeti, Brüksel-Başkent Bölgesi Hükümeti, Fransız Toplumu Hükümeti ve Alman Toplumu Hükümeti.

Belçika’nın anayasal yapısına göre, federal hükümetin federe birimler üzerinde yetkisi, federe birimlerin de federal hükümet üzerinde denetimi bulunuyor. 

Ülkenin yasama organı 150 üyeli Temsilciler Meclisi ile 60 üyeli Senato’dan oluşan Federal Parlamento. Belçika’da genel seçimlerin 2019 yılında yapılması öngörülüyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın