Dolar
33.10
Euro
36.31
Altın
2,467.04
ETH/USDT
3,423.20
BTC/USDT
64,709.00
BIST 100
11,134.08
Ülke Profilleri

Fas

Afrika kıtasında istikrarlı ülkeler arasında yer alan Fas, yabancı yatırımcılar açısından cazibe merkezi olarak dikkat çekiyor.

03.10.2017 - Güncelleme : 04.10.2017
Fas

Başta Fransız otomotiv sektörü olmak üzere birçok yatırıma ev sahipliği yapan Fas, çok sayıda Körfez ülkesiyle Afrika kıtasında ortak yatırıma imza atıyor.

2016 yılında yenilenebilir enerji alanında yaptığı yatırımları daha da büyüten Fas, gelecek on yılda enerjide dışarıya bağımlılığı sona erdirmeyi hedefliyor.

Künye

Başkent: Rabat

Nüfus: 33,7 milyon (2014)

Etnik yapı: Yüzde 99,1 Arap ve Amazig, yüzde 0,9 diğer

Yüzölçümü: 710,850 kilometrekare 

Dil: Resmi dil Arapça ve Amaziğce 

Din: Yüzde 99 Müslüman, yüzde 1 diğer

Para Birimi: Fas Dirhemi (MAD) 

Genel Durum

İspanya’dan ve Fransa’dan 1956’da bağımsızlığını kazanan Fas, 1963 yılından bu yana iki meclisli parlamenter monarşiyle yönetiliyor. 

Afrika kıtasının kuzey ucunda yer alan alan ülke, batıda Atlas Okyanusu, kuzeyde Akdeniz, doğuda Cezayir ve güneyde Moritanya ile çevrili. 

İspanya, işgal ettiği Batı Sahra topraklarından çekilirken bölgeyi Moritanya ve Fas arasında sorun teşkil edecek biçimde terk etiğinden Fas’ın güneyindeki Batı Sahra bölgesi ülkenin toprak bütünlüğü açısından hala büyük bir problem olmayı sürdürüyor. 

Arap Baharı sırasında 2011 yılında köklü değişikliklerin meydana geldiği Fas’ta Kral 6. Muhammed’in reform isteklerine olumlu cevap vermesi, sosyal yardımlar ve anayasa değişikliği, isyan hareketlerinin önüne geçti

Ekonomi

Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ve yurtdışında yaşayan Faslıların ülkeye getirdikleri dövizler ile ekonomisini ayakta tutuyor.

Kişi başı düşen gayri safi milli hasıla 3 bin 45 dolar olan Fas’ta ekonomik hareketlilik büyük şehirlerde yoğunlaşıyor. 

Fas’ta hükümet, nüfusun az olduğu bölgelerde iş imkanlarını geliştirmek amacıyla yatırım teşvikleri uygulayarak ülke içinde göçün önüne geçmeye çalışıyor.

Siyasi Durum

1963 yılından bu yana iki meclisli parlamenter monarşiyle yönetilen Fas’ta, Kral, Başkomutan, Yüksek Güvenlik Konseyi Başkanı ve Genelkurmay Başkanı ayrıca “Emir el-Müminin” sıfatıyla ülkenin dini lideri bulunuyor.

Fas parlamentosu, milletvekillerinden oluşan Temsilciler Meclisi ve yerel seçimlerle belirlenen Danışmanlar Meclisi olmak üzere iki kanatlı yapıya sahip.

395 sandalyeden oluşan Temsilciler Meclisi, 5 yılda bir düzenlenen genel seçimlerle üyelerini belirliyor.

270 üyeden oluşan Danışmanlar Meclisi’nin yerel yönetimlerle meslek odalarının tenmsilcilerinin yanı sıra yerel seçimlerle ile belirlenen üyeleri 9 yıllığına seçiliyor.

Meclis, yasa tasarılarının hazırlanması, bakanlar ve milletvekilleri ile ilgili soruşturma komisyonlarının kurulması, bakanların icraatlarının takibi, gerektiğinde hükümeti güven oylamasına davet etmek gibi görevleri icra ediyor. 

Arap Baharı sırasında 9 Mart 2011 tarihinde Kral 6. Muhammed, anayasa reform çalışmalarını duyurdu. 1 Temmuz 2011’de yapılan referandumla yüzde 98,5 “evet” oyuyla yeni anayasa kabul edildi.

25 Kasım 2011’de de erken genel seçimlere gidilen Fas’ta seçimlerden 1. parti olarak çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) hükümeti kurdu.

7 Ekim 2016’da yapılan son genel seçimleri de PJD kazandı. Genel Sekreteri Abdulilah Benkiran, 6 ay boyunca koalisyon hükümeti için diğer partilerle yoğun görüşmeler yaptı, ancak hükümeti kuramayınca Kral 6. Muhammed bu görevi Sadeddin el-Osmani’ye verdi. 

Osmani liderliğinde göreve başlayan 6 partili koalisyon hükümetinde 39 bakan görev alıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın