Dolar
32.64
Euro
35.38
Altın
2,387.88
ETH/USDT
2,963.70
BTC/USDT
55,929.00
BIST 100
10,851.78
Ülke Profilleri

Hindistan

Dünyanın en kalabalık 2. ülkesi ve en kalabalık demokrasisi olarak öne çıkan Hindistan'ın, 2028'de Çin'i geçerek dünyanın en fazla nüfusa sahip ülkesi olması bekleniyor.

06.09.2017 - Güncelleme : 06.09.2017
Hindistan

Nükleer güç sayılan ülkeler arasında yer alan Hindistan, son dönemde önemli bir bölgesel güç olarak dikkat çekiyor. Ekonomik büyümesini sürdüren Hindistan, son yıllarda özellikle bilişim alanında yetişmiş iş gücü potansiyeliyle tanınıyor.

Künye

Nüfus: 1,3 milyar (2015)

Etnik yapı: Yüzde 72 İndo-Aryan, yüzde 25 Dravid, yüzde 2 Mongoloid, yüzde 1 diğer

Yüzölçümü: 3,2 milyon kilometrekare

Dil: 16 resmi dil bulunuyor. Başlıca diller arasında Hintçe, İngilizce, Urduca, Marati dili, Malayalam dili, Tamilce, Bengalce, Telugu dili, Kannadi dili, Keşmir dili, Gujarati dili, Pencapça, Asamez dili yer alıyor.

Din: Yüzde 79,8 Hindu, yüzde 14,2 Müslüman, yüzde 2,3 Hristiyan, yüzde 1,7 Sih, yüzde 2 diğer ya da bilinmiyor

Para Birimi: Rupi

Genel Bilgiler

1,3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık 2. ülkesi konumundaki Hindistan’ın 2028'de yaklaşık 1,4 milyarlık Çin'i geçmesi bekleniyor. Hindistan'da nüfusun en büyük etnik grubunu yüzde 72 ile Hint-Avrupa ailesinden gelenler oluşturuyor.

Yüzölçümü bakımından 3,2 milyon metrekare ile dünyanın 7. büyük ülkesi Hindistan'da bin 600'den fazla dil ve lehçe konuşuluyor. Hintçe ve İngilizce ülkede hakim dil olarak göze çarpıyor. 

Ülkenin uzun süre İngiliz sömürgesinde kalması, İngilizcenin hakim dillerden olmasının temel sebebi. Yüzyıllar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hindistan, 17. yüzyıldan itibaren İngilizlerin doğrudan hakimiyetine girdi. 

Mahatma Gandi'nin 20. yüzyılın başında başlattığı bağımsızlık mücadelesi sonucu 1947'de Hindistan ve Pakistan doğdu. İki ülkenin Keşmir bölgesi için verdiği mücadele ise devam ediyor.

Asya'nın güneyinde yer alan Hindistan'ın komşuları arasında Pakistan'ın yanı sıra Çin, Bangladeş, Myanmar, Nepal ve Butan bulunuyor. Güneydeki deniz komşusu da Sri Lanka. Çöllerden sık ormanlara ve dağlara kadar çeşitli coğrafi özellikler gösteren Hindistan'ın kuzeyinde karasal, güneyinde tropik muson iklimi hakim.

Doğal ve biyolojik çeşitliliğiyle bilinen ülkenin önemli simgeleri arasında Tac Mahal, Ganj Nehri, renkli görüntülere sahne olan dini festivaller, sinema endüstrisi "Bollywood" ve yemek kültürü öne çıkıyor. 

Hindistan ayrıca nükleer teknoloji ve uzay teknolojilerine sahip az sayıdaki ülkeler arasında yer alıyor. Son yıllarda bilişim teknolojilerinde ilerleme kaydeden Hindistan, dünyaya bu alanda en çok ürün ve insan kaynağı sağlayan tedarikçi konumunda.

Ekonomi

Dünyanın 7. büyük ekonomisi Hindistan'ın gayri safi yurt içi hasılası 2016 tahminlerine göre 2,2 trilyon dolar. Ülkede kişi başına gelir bin 600 dolar civarında. Geçen yıl büyüme oranı yüzde 7,1'i bulan Hindistan'ın ihracatı 262, ithalatı 381 milyar dolar seviyesinde. Hindistan'da enflasyon geçen yıl yüzde 4,9 oldu. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 8,4 civarında.

Siyasi Durum

Hindistan, 1947'de İngiltere’den bağımsızlığını kazandıktan sonra 1950'de kabul edilen anayasayla bugünkü Hindistan Cumhuriyeti’ne dönüştü.

İngiliz Milletler Topluluğu üyesi Hindistan, kuruluşundan bugüne Pakistan ile 1947, 1965 ve 1971 yıllarında olmak üzere 3 kez savaştı. 

Çok partili parlamenter demokrasiyle yönetilen Hindistan’da parlamentonun 250 sandalyeli Eyaletler Meclisi (Rajya Sabha) ve 552 sandalyeli Halk Meclisi (Lok Sabha) olmak üzere 2 kanadı bulunuyor. Federal yapıya sahip Hindistan, 29 eyalet ile 7 birlik toprağından oluşuyor. Eyaletler kendi hükümet ve parlamentolarına sahip. Yönetim de merkezi hükümet ve eyalet hükümeti arasında bölünmüş durumda. Birlik Toprakları, merkezi hükümetin yönetiminde yer alıyor. 

Hindistan’da 2014'te 9 aşamada yapılan son genel seçimlerde “Bharatiya Janata Party” (Hindistan Halk Partisi-BJP) 282 milletvekili çıkararak, hükümeti kurmak için gereken sayıyı aştı. Böylece BJP’nin başbakan adayı Narendra Modi, 26 Mayıs 2014'te Hindistan Başbakanı olarak göreve başladı.

Hindu milliyetçisi Modi, yolsuzlukla mücadele ve ekonomiyi büyütme vaadiyle iktidara geldi. Modi'nin zaferiyle ülkede 30 yıl sonra ilk kez bir parti tek başına iktidar oldu.

Hindistan'ın en büyük uluslararası sorunu Pakistan ile yıllardır çözülemeyen Cammu-Keşmir meselesi. Ülkenin Çin ile de sınır sorunları bulunuyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın