Dolar
33.08
Euro
36.06
Altın
2,445.52
ETH/USDT
3,416.60
BTC/USDT
63,884.00
BIST 100
11,139.46
Ülke Profilleri

Kazakistan

Başta petrol ve doğalgaz olmak üzere zengin doğal kaynaklara sahip Kazakistan, büyük yüzölçümüne nispeten düşük nüfusu ve Orta Asya ülkeleri arasında gelişen ekonomisiyle öne çıkıyor.

06.09.2017 - Güncelleme : 06.09.2017
Kazakistan

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri arasında ilk kez BM Güvenlik Konseyi’ne geçici üye seçilen Kazakistan, izlediği barışçıl politikasıyla dikkati çekiyor.

Künye

Nüfus: 17,8 milyon (2016)

Etnik yapı: Yüzde 64 Kazak, yüzde 24 Rus, yüzde 3 Özbek, yüzde 2 Ukraynalı,  yüzde 1,4 Uygur, yüzde 1,3 Tatar, yüzde 1 Alman, yüzde 4,3 diğer

Yüzölçümü: 2,7 milyon kilometrekare

Dil: Kazakça

Din: Yüzde 70,2 Müslüman, yüzde 26 Hristiyan, yüzde 0,03 Hindu, yüzde 01, Budist, yüzde 0,7 diğer ya da bilinmiyor

Para Birimi: Tenge 

Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Nur Astana Camisi

Genel Durum

Yüzden fazla etnik grubun yaşadığı Kazakistan’da nüfusun bu yıl sonunda 18 milyona ulaşması bekleniyor. 

Petrol ve diğer doğal kaynaklar açısından zengin Kazakistan, son dönemde alternatif ve yenilenebilir enerji potansiyelini geliştirmek için yeni politikalar hayata geçirmeye çalışıyor. 

Yüzölçümü bakımından dünyanın 9. büyük ülkesi Kazakistan’da, ağırlıklı olarak Kazakça ve Rusça konuşuluyor. Kazakistan’ın uzun süre Sovyetler Birliği’nin parçası olması nedeniyle Rusça günlük hayatta önemli rol oynuyor. 

1990 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Kazakistan’ın, kuzeybatıda Rusya, doğuda Çin, güneyde Kırgızistan ve Özbekistan ile sınırı bulunuyor. Hazar Denizi’ne kıyısı olmasına rağmen açık denizlere çıkışı olmayan en büyük ülke konumundaki Kazakistan’ın Hazar Denizi komşuları  Azerbaycan, İran ve Türkmenistan olarak sıralanıyor. 

Ülke topraklarının büyük bölümünü bozkırlar oluşturuyor. Kazakistan, Hoca Ahmet Yesevi Türbesi gibi tarihi mekanları ile de tanınıyor. 

Uzay istasyonu Baykonur’a ev sahipliği yapan Kazakistan, başkenti Astana’da uluslararası seviyede barışçıl görüşmelere diyalog platformu sunuyor. 

Ekonomi

Dünyanın 50. büyük ekonomisi Kazakistan’da 2016 verilerine göre gayri safi yurt içi hasıla 133 milyar dolar, büyüme oranı yüzde 1 oldu. Ülkenin ihracatı 55,2, ithalatı 22,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

Enflasyonun yüzde 8,5, işsizlik oranının yüzde 5 olduğu Kazakistan’da kişi başına düşen milli gelir 7 bin 500 dolar civarında.

Gelirinin önemli kısmını petrol ve doğalgaz satışından elde eden Kazakistan, petrol kaynakları bakımından dünyada 9. Sırada yer alıyor.

Yılda 80 milyon ton petrol ve doğalgaz kondensatı üreten Kazakistan, 2020 yılına kadar petrol üretimini 120 milyon tona çıkarmayı hedefliyor. 

Siyasi Durum

1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden ve başkanlık sistemini içeren anayasayı kabul eden Kazakistan, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in yürüttüğü politikalarla uluslararası alanda yer kazandı. 
Yasama işlevinin gören parlamento, Senato ve Meclis’ten oluşuyor.

Senatoyu her bölgeden 2’şer milletvekili temsil ederken, 15 milletvekili Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. 107 koltuktan oluşan Meclis’te Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in kurucusu olduğu Nur Otan partisinin yanı sıra Ak Jol ve Halk Komünist Partisi temsil ediliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın