Rusya
Yüzölçümüyle dünyanın en büyük ülkesi Rusya Federasyonu, askeri gücü, Soğuk Savaş aktörü SSCB’nin mirasçısı olması, uzay teknolojilerindeki yeri ve geçen yüzyılda geçirdiği değişimle yakın tarihin en önemli uluslararası aktörleri arasında yer alıyor.
Nükleer güç bakımından ABD ile dünyanın en güçlüleri arasında gösterilen Rusya, 2000 yılında kazandığı seçimden bu yana ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Vladimir Putin ile uzun bir kalkınma döneminden sonra özellikle Ukrayna ve Suriye’de attığı adımlar nedeniyle yaklaşık son 4 yıldır jeopolitik ve ekonomik zorluklarla boğuşuyor.
Künye
Başkent: Moskova
Nüfus: 146,8 milyon (2017)
Yüzölçümü: 17,1 milyon kilometrekare
Etnik yapı: Yüzde 81 Rus, yüzde 3,9 Tatar, yüzde 2 Çeçen, yüzde 1,4 Ukraynalı, yüzde 1 Başkurtlar, yüzde 1 Çuvaşlar, yüzde 0,9 Ermeni
Dil: 37 resmi dil arasında Rusça, Tatarca, Çeçence, Yakutça ve Altayca gibi diller bulunuyor
Din: Yüzde 77 Hristiyan, yüzde 5 Müslüman, yüzde 1 Yahudi, yüzde 1 Budist
Para birimi: Ruble
Genel Durum
Yüzölçümü bakımından 17,1 milyon kilometrekare ile dünyanın en büyük ülkesi Rusya Federasyonu, batıda Avrupa, doğuda Asya kıtasına yayılmış durumda. 18 ülkeye komşu olan Rusya’da hakim etnik grubu, yüzde 81 ile Ruslar oluşturuyor.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Ukrayna ve Özbekistan gibi ülkelerden gelen göçmenler, ülkede iş gücü açısından önemli bir unsuru oluşturuyor. Rusya’da 2,7 milyon Ukraynalı, 2,3 milyon Özbek, 1,1 milyon Tacik, 600 bin Azeri, 586 bin Moldovalı, 575 bin Kazak, 500 bin Kırgız, 500 bin Ermeni ve 500 bin Belaruslu yaşıyor.
Kilometrekareye düşen 8,2’lik kişi sayısıyla, dünyanın en seyrek dağılmış nüfusa sahip ülkelerinden biri olan Rusya’da, halkın yüzde 74’ü Moskova ve St. Petersburg gibi şehirlerde yaşıyor.
Bataklıklardan sık ormanlara, nehirlerden göllere ve dağlara kadar son derece çeşitli coğrafi özellikleri bir arada barındıran Rusya’nın Avrupa ve Asya bölgelerine serin ve kıtasal iklim hakimken, kuzeyi dünyanın en soğuk yerlerinden biri olarak biliniyor.
Rusya, ayrıca ABD’nin yanı sıra nükleer ve uzay teknolojilerine sahip dünyanın öncü ülkesi olarak görülüyor. Rus kozmonot Yuriy Gagarin 1961’de uzaya çıkan ilk insan oldu.
Ekonomi
Petrol ve doğal gaz ihracatına bağımlı ekonomisiyle Rusya, 2014’te petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve Ukrayna’daki faaliyetlerinden ötürü uygulanan yaptırımlar nedeniyle iki yıllık resesyonun ardından geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,3’lük mütevazı bir büyüme sürecine girdi.
Dünyanın 12. büyük ekonomisi Rusya’nın gayri safi yurt içi hasılası 2016 tahminlerine göre 1,2 trilyon dolar seviyesinde. Yıllık toplam 316 milyar dolarlık ihracatı ve 184 milyar dolarlık ithalatıyla, OECD verilerine göre Rusya’nın ekonomik büyümesi 2017 yılı için yüzde 1,4 civarında.
Ukrayna krizinden sonra ticari, politik ve yatırım ortaklarında çeşitlilik arayışı, Rusya’nın çekirdek politikalarından biri haline geldi.
Siyasi Durum
Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasının ardından 1993’te kabul edilen yasayla ülkenin yönetim şekli bugünkü “Federal yarı-başkanlık sistemli cumhuriyet” sistemine geçti.
Vladimir Putin, Mart 2000’de yapılan seçimlerle ülkenin devlet başkanı olurken, 2004’te bu göreve yeniden seçildi. 2008’deki seçimleri, Putin’in desteklediği Dmitriy Medvedev kazandı ve Putin, ertesi gün Medvedev tarafından başbakan olarak atandı. 2012’ye kadar başbakanlık görevini yürüten Putin, seçimle tekrar Rusya’nın devlet başkanı oldu.
Gürcistan’ın Güney Osetya ve Abhazya bölgelerinde oluşan fiili yönetimi tanıyan Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları da desteklediği biliniyor. SSCB’nin mirasçısı olarak faaliyetlerini yürüten Rusya, Suriye’deki varlığını da etkin bir şekilde sürdürüyor.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.