Dolar
32.67
Euro
35.36
Altın
2,385.73
ETH/USDT
2,975.20
BTC/USDT
56,252.00
BIST 100
10,851.78
Ülke Profilleri

Suudi Arabistan

Sınırları içinde Müslümanların kıblesi Kabe’yi barındırması nedeniyle her yıl milyonlarca Müslümanın ziyaret ettiği Suudi Arabistan, zengin petrol yatakları ve Müslümanlar için kutsal Mekke ile Medine kentleri ile bölgede önemli bir yere sahip.

07.09.2017 - Güncelleme : 26.09.2017
Suudi Arabistan

Son dönemde Yemen ve Suriye krizine müdahalesi ile adından sıklıkla söz ettiren Suudi Arabistan, İran ve ardından Katar ile yaşadığı çözümsüz siyasi krizlerle dikkati çekiyor.

KÜNYE

Başkent: Riyad

Nüfus: 31 milyon 742 bin nüfusta yabancı sayısı 10 milyon 240 bin (2017)

Etnik yapı: Arap

Yüzölçümü: 2 milyon 150 bin kilometrekare

Dil: Arapça

Din: Yüzde 100 Müslüman (Yabancılardan 1,5 milyon kişi Hristiyan)

Para Birimi: Riyal

GENEL DURUM

Dünyada en çok petrol üreten ülke unvanı için ABD ile yarışan Suudi Arabistan, sahip olduğu geniş topraklar ve sınırları içindeki kutsal kentler Mekke ve Medine’yi barındırmasıyla hem bölgede hem de uluslararası arenada ekonomik ve dini açıdan önemli bir ülke olma özelliğini taşıyor.

Suudi Arabistan’da yaşayan 31 milyon kişiden yaklaşık 3’te 1’ini yabancı işçiler oluşturuyor. Temizlik, tamirat, fabrika işçiliği, berberlik, kasaplık gibi işlerin tamamı yabancılar tarafından yapılıyor.

Topraklarının yaklaşık yüzde 90’ı çöllerden oluşan ülkede Yemen sınırındaki Necran ile Cazan bölgelerinde rakımı 2 bin metreye uzanan dağlar bulunuyor.

Resmi dilin Arapça olduğu Suudi Arabistan’da halkın büyük bölümünü İngilizce konuşabiliyor. Özellikle başkent ve şehir merkezlerinde sadece İngilizce konuşulan semtler bulunuyor.

Başkent Riyad, 5 milyon civarındaki nüfusuyla ülkenin en büyük kenti özelliğini taşıyor. Ülkenin güneyinde Yemen ve Umman, doğusunda Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Basra Körfezi, kuzeydoğusunda Kuveyt, kuzeyinde Irak ve Ürdün, batısında Kızıldeniz yer alıyor.

Ülkede mevcut yönetim Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Al Suud tarafından 23 Eylül 1932 tarihinde kuruldu.

Geniş çöller nedeniyle aşırı sıcak iklimin hakim olduğu Suudi Arabistan’da Hicri takvim kullanılıyor.

Müslümanların Kabesi Mekke ile Hazreti Muhammed’in kabrinin bulunduğu Medine kentini barındırması nedeniyle her yıl milyonlarca Müslüman hac ve umre için Suudi Arabistan’a gidiyor.

EKONOMİ

Petrol üretiminde ABD ile yarışan Suudi Arabistan’da ekonomi petrol gelirlerine dayanıyor. Ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası 2016’da 646 milyar dolar, kişi başına düşen milli gelir 21 bin 395 dolar oldu.

Son yıllarda düşen petrol fiyatları sonrasında milli geliri çeşitlendirme ve petrol dışı kaynaklardan sağlamaya yönelik 2030 vizyonu açıklandı. Yeni vizyona göre, 2030’da ülkenin milli gelirinin petrolden bağımsız olarak sağlanması hedefleniyor. Bu kapsamda milli üretimin arttırılması, yerel sanayinin güçlendirilmesi, savunma sanayide yüzde 2 olan yerel üretimin yüzde 50’nin üzerine çıkarılması gibi iddialı hedefler yer alıyor.

Ülkede tatlı su kaynaklarının korunması için 2020 yılında tarımın önüne ciddi engellemelerin getirilmesi planlanıyor. Suudi Arabistan, yılda 18 milyon ton ile hurma üretiminde önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.

Son yıllarda düşen petrol fiyatlarından dolayı gerileyen ekonomi beraberinde özellikle yabancıları daha fazla etkileyen yeni vergiler getirdi. Buna göre ülkede oturum izni olan her yabancıya 2020’ye kadar kişi başı aylık 100 riyal, ülkeden çıkış için her seferinde 200 riyal, oturum yenileme için kişi başı 2 bin riyal gibi ek ödemeler getirildi.

SİYASİ DURUM

23 Eylül 1932’de Kral Abdulaziz tarafından ilan edilen Suudi Arabistan Krallığı’nda yönetim anayasa ile Kral Abdulaziz’in oğlu ve torunları arasından seçilen kral tarafından yönetiliyor.

Bütün üst düzey atamaların kraliyet tarafından yapıldığı ülkede, 13 büyük kentin yönetimi kraliyet tarafından atanan emirler tarafından yürütülüyor. Kraliyet tarafından atanan bakanların oluşturduğu Bakanlar Kurulu haftalık toplantılarını kral başkanlığında yapıyor.

Ayrıca ülkede Şura Meclisi adında bir meclis bulunuyor. Bu meclis, görüştüğü konuları kararlara bağlayarak krala sunuyor. Kraliyet tarafından kabul edilen kararlar uygulamaya konuyor. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın