
BOLU - Emin Gürbüz/Ömer Ürer
Osmanlı döneminde Bolu'nun Gerede ilçesine göç eden Afganistanlılar'dan Türk kültürüne aktarıldığı rivayet edilen dericilik, ilçede hızlı büyüme kaydediyor. Gerede Organize Sanayi Bölgesi'ndeki irili ufaklı 120 tabakhane, yurt içindeki mezbahalardan toplanan ve 40 ülkeden ithal edilen büyükbaş hayvan derilerini tabaklayarak ayakkabı, kemer ve kıyafete dönüştürülmesi amacıyla Balkan ülkelerine, Rusya'ya ve Türk Cumhuriyetleri'ne ihraç ediyor.
Anadolu Ajansı ekibi tarafından görüntülenen büyükbaş hayvan derilerinin tabaklanma sürecinde, tabakhanelere getirilen deriler kıl, tüy ve et gibi fazlalıklardan arındırılarak, tıraşlanıyor ve kimyasal işlemlerden geçiriliyor.
Makinelerle preslenen deriler, tercih edilen renge boyanarak, ayakkabı ve kıyafet, çanta ve kemere dönüştürülmesi için yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor.
Gerede Belediye Başkanı Baygın
Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, AA muhabirine dericiliğin ilçe için çok önemli bir meslek kolu olduğunu ve geçmişinin eskiye dayandığını söyledi.
İlçede deri sektöründe yaklaşık 2 bin 500 kişinin istihdam edildiğini belirten Baygın, şunları kaydetti:
''Deri sektörünü Gerede ekonomisinin bel kemiği olarak ifade ediyoruz. Neredeyse her aileden bir veya birkaç ferdi deri sanayisinde çalışıyor. Deri sektörünü canlı tutmak için el birliği ile çaba içindeyiz. Bu çabamız devam edecek. Biz küçükbaş hayvan derisi işlemiyoruz. Onu genelde Uşak bölgesindeki dericiler işler. Onun dışında büyükbaş hayvanlardan her türlü deriyi alıyoruz. Dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden ham deri alıyoruz ve dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz.