Dolar
38.43
Euro
43.66
Altın
3,318.70
ETH/USDT
1,794.80
BTC/USDT
94,770.00
BIST 100
9,432.55
Yaşam

Ağın leblebisinin zahmetli yolculuğu

Elazığ'ın Ağın ilçesinde her aşaması özenli ve zahmetli olan leblebinin yapımında yöreye has nohut, kum ve meşe külü kullanılıyor.

Bestami Bodruk  | 15.05.2016 - Güncelleme : 15.05.2016
Ağın leblebisinin zahmetli yolculuğu

Elazig

ELAZIĞ - BESTAMİ BODRUK

Elazığ'ın Ağın ilçesinde evlerde el emeği ile yapılan ve ilçenin adıyla anılan Ağın leblebisinin lezzeti damaklarda kalıyor.

Her aşaması özenli ve zahmetli olan leblebinin yapımında kullanılan yöreye has nohut, kum ve meşe külü ateşin üzerinde lezzet üçgeni oluşturuyor.

Yüzyıllardır ilçe halkının vazgeçilmez ikramı olan leblebinin yapımı sabahın ilk ışıklarıyla başlıyor.

İlçedeki leblebi üreticilerinden biri de 70 yaşındaki Sıtkı İkinci. 40 yıldır leblebicilik yapan ve günün aydınlanmasıyla 3 oğlunu da yanına alarak ilçeye 15 kilometre uzaktaki Bademli köyüne giden Sıtkı İkinci, burada yöreye has nohut, kum ve meşe külü ile leblebi üretiyor.

Sıtkı İkinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde bulunan ocaktan çıkartılan ve leblebiye gevreklik katan kumun köye has ve ince nohuda bulaşmadığını söyledi.

Kumu getirdikten sonra nohut eleme safhasına geçildiğini ifade eden İkinci, yöreye özgü olan tüylü nohutların 9 numara elekten geçirildikten sonra içerisindeki yabancı nohutların, toprak ve taşların ayıklandığını belirtti.

"Ayıklanan nohut, tuzu ile küllü suyun içerisinde haşlamaya bırakılır"

Diğer bir aşamada ise meşe külünün su ile karıştırıldığını aktaran İkinci, şöyle devam etti:

"Meşe külü ile karıştırılan su durulmaya bırakılır. Üzerine çıkan berrak su ölçü üzerine kaynatmaya alınır. Bu arada getirdiğimiz kum, altında yanan ve 200 derece sıcaklığa varan ateşte kavrulmaya başlar. Ayıklanan nohut, tuzu ile küllü suyun içerisinde haşlamaya bırakılır. Yarım haşlanan nohutlar kızarmış kumun içerisine dökülür. Orada da nar gibi kızarana kadar beklenir."

Kızaran nohutların tekrardan elekten geçirildiğini söyleyen İkinci, kabuklarından ayrılan nohutların Ağın leblebisine dönüştüğünü ifade etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın