Dolar
32.62
Euro
35.40
Altın
2,391.58
ETH/USDT
2,987.10
BTC/USDT
56,370.00
BIST 100
10,851.78
Yaşam

Alman asıllı kadın, halı dokuyarak depremin etkisinden uzaklaşmaya çalışıyor

Malatya'da yaşayan 67 yaşındaki Gülşen Yakut, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yarattığı stresi halı dokuyarak atmaya çalışıyor.

Hatice Yetmen  | 03.07.2024 - Güncelleme : 04.07.2024
Alman asıllı kadın, halı dokuyarak depremin etkisinden uzaklaşmaya çalışıyor Fotoğraf: Hatice Yetmen/AA

Malatya

Almanya'nın Deggendorf kentinde 1956'da dünyaya gelen Rosemarie Döringer, 17 yaşında Türk eşiyle evlendikten sonra Malatya'ya yerleşerek Müslüman oldu.

Gülşen ismini alan kadın, arkadaşlarının tavsiyesiyle Kiltepe Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi'nde halı dokuma kursuna katıldı.

Bir süre kursa devam eden sonra rahatsızlığı nedeniyle ara veren Yakut, 6 Şubat'taki depremi kentte yaşadı. Depremzede kadın, depremin ardından tekrar kursa başladı.

Kısa sürede halı üretmeye başlayan Yakut, dokuduğu halılarla depremin stresinden uzaklaşıyor.

Mahallede "Magusa" takma adıyla tanınan ve kısa sürede halkın sevgisini kazanan Yakut, AA muhabirine, Türkiye'ye yerleştiği için mutlu olduğunu söyledi.

Kursta güzel vakit geçirdiğini aktaran Yakut, şöyle konuştu:

"Evde oturunca her an depremi düşünüyorsun ama halı dokurken kafanı halıya verip kafanı boşaltıyorsun. Hem halı yapıyorsun hem sohbet ediyorsun. Bir bakıyorsun ki öğlen olmuş, gün geçmiş. Kadınlara tavsiyem, evde boş vakit geçirmesinler. Mahallede mutlaka bir yaşam merkezi vardır, kafaları dağılır. Zaten depremde herkes zedelenmiş, gelsinler kafalarını boşaltsınlar. Tavsiye ederim. Sıkıntı, stres kalmaz, stresli olan gelsin."

Gülşen Yakut Türkiye'ye yerleştiği dönemlerde eşinin askere gittiğini, akrabalarının yardımıyla hem Türkçeyi hem de örf ve adetleri öğrendiğini ifade etti.

Almanya'dan Malatya'ya geldikten sonra komşularının kendisine yakınlık gösterdiğini belirten Yakut, Türkiye'deki komşuluk ve arkadaşlık ilişkilerinin Almanya'da olmadığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.