Yaşam

Bahçeleri gübrelemek için 'gübre-matik' geliştirdi

Rizeli soğuk demir ustası Çalışkan, Doğu Karadeniz'de çay tarımında gübrelemenin daha kolay yapılabilmesi amacıyla 'gübre-matik' adını verdiği cihazı geliştirdi.

06.03.2016 - Güncelleme : 06.03.2016
Bahçeleri gübrelemek için 'gübre-matik' geliştirdi Fotoğraf:AA/ Fikret Delal

RİZE

Rizeli soğuk demir ustası Suat Hayri Çalışkan, geliştirdiği "gübre-matik" adlı cihazla Doğu Karadeniz'deki çay bahçelerinde gübrelemenin daha kolay yapılabilmesini hedefliyor.

Yörenin engebeli arazisi nedeniyle gübrelemedeki zorluk ve zaman kaybını ortadan kaldırmayı amaçlayan Çalışkan, 3 aylık çalışma sonunda "gübre-matik" adını verdiği cihazı geliştirdi.

Gübrenin konulacağı metal sepete akışı sağlamak amacıyla PVC boru ve buna da oynar başlıklı hortum ekleyen Çalışkan, 30 kilogram gübre konulabilen sepetin sırtta taşınması için de arka kısmına askı taktı.

Çalışkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha çok kadınların çalıştığı çay tarımında gübrelemenin, engebeli arazi yapısı yüzünden zahmetli olduğunu söyledi.

Çiftçilerin gübreyi bahçelerinde etek uçları, kova veya benzeri yollarla taşıdıklarını anlatan Çalışkan, "Çaya gübre vermek bayağı zor oluyordu. Bu sorunu ve eksikliği gidermek için gübre-matik sistemini geliştirdim" dedi.

Muhabir: Fikret Delal

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın