Dolar
32.41
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,572.40
BTC/USDT
70,796.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Düğün güreşlerinden karlı havalarda dahi vazgeçmiyorlar

Çankırı'nın Ünür köyünün gençleri, kar ve yağmura aldırmadan düğünlerde güreş yaparak, 2 asırlık geleneklerini sürdürüyor.

10.02.2016 - Güncelleme : 10.02.2016
Düğün güreşlerinden karlı havalarda dahi vazgeçmiyorlar Çankırı'nın Ünür köyünde iki asırdan bu yana yaz-kış demeden düğünlerde güreş yapılıyor. Düğün evinin bahçesine serilen samanın üzerinde kispetlerini giyerek çıkan gençler, yağmur, kar ve soğuğa aldırmadan galip gelmek için mücadele ediyor. İki gün süren güreşlerde dereceye girenlere düğün sahibi tarafından çeşitli hediyeler veriliyor. (Foto /AA: Özgür Alantor)

Çankırı

ÇANKIRI - ÖZGÜR ALANTOR

Çankırı'nın Ünür köyünün gençleri, soğuk havaya, kar ve yağmura aldırmadan, düğünlerde güreş yapma geleneğini sürdürüyor.

İl merkezine bağlı Ünür köyünde 2 asırdan bu yana yaz-kış demeden düğünlerde güreş yapılıyor. Düğün evinin bahçesine serilen samanın üzerine kispetlerini giyerek çıkan gençler, yağmur, kar ve soğuğa aldırmadan mücadele ediyor. İki gün süren güreşlerde dereceye girenlere, düğün sahibi tarafından çeşitli hediyeler veriliyor.

Ünür köyünde son olarak Durmuş Şengül ve Gurbet Yakar'ın düğününde, kar yağışına aldırmadan zaman zaman çamura da bulanarak güreş tutan 50 genç, geleneklerini sürdürdü.

Köy sakinlerinden Şakir Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düğünlerde gerçekleştirilen güreşlerde hakemlik yaptığını söyledi. Geleneğin köylerinde yaklaşık 2 asırdır sürdüğünü dile getiren Koçak, "Köyümüzün kuruluş tarihi 200 yıl öncesine gidiyor. Kuruluşundan beri köyümüzdeki gençler, düğünlerde güreş geleneğini sürdürüyor. Biz de eski güreşçiyiz. Şimdi hakem olarak görev alıyorum. Gençler samanlar üzerinde güreşir, hakem ne karar verirse uyarlar" dedi.

Köy gençlerinin etkinliğe oldukça yüksek katılım sağladığını belirten Koçak, güreşlerin toz koparan, ayak, küçük orta, büyük orta, baş altı gibi kategorilerde yapıldığını, en az 50 gencin katıldığını anlattı.

Köyden başarılı güreşçiler çıktı

Köy sakinlerinden Şükrü Baştürk de geleneğin köyle özdeşleştiğini kaydetti. Şartların düğün eğlencesini etkilemediğini bildiren Baştürk, "Bu, atalarımızdan gelen 200 yıllık bir gelenek. Ata sporumuzu doğanın her türlü olumsuz şartlarına rağmen yapıyoruz. Yağmur, kar, çamur bile olsa gençlerimiz düğünlerde güreşini yapmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Köylerinden başarılı güreşçiler de çıktığını belirten Baştürk, "İşitme engellilerde Seyfettin ve Seyfullah Karadeniz kardeşler, Avrupa ve dünya şampiyonlukları kazandı. Bu kardeşler buralarda yetişti. Bu gelenek onları güreşte bir yerlere taşıyıp şampiyon yaptı. Düğünlerde güreşen başka arkadaşlarımızdan da profesyonel olarak güreş yapan var" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın