Dolar
38.43
Euro
43.66
Altın
3,318.70
ETH/USDT
1,805.70
BTC/USDT
95,020.00
BIST 100
9,432.55
Yaşam

Dünyanın en eski bayramı: Nevruz

18.03.2012 - Güncelleme : 18.03.2012
Dünyanın en eski bayramı: Nevruz

nevruz 1303

5 bin yıldan bu yana kutlanan Nevruz, Türk dünyasının millet bağını güçlendiren en önemli bayramlardan biri kabul ediliyor.***

ANKARA - Elif Koçak

Yüzlerce toplulukta farklı adlarla 5 bin yıldan bu yana kutlanan ''nevruz'', kültürel miras yoluyla günümüze kadar ulaşan, Türk dünyasının millet bağını güçlendiren en önemli bayramlardan biri olarak kabul ediliyor.
Dünyadaki birçok toplulukta farklı inanışlarda ve farklı isimler altında şenliklere konu olan dünyanın en eski bayramı ''nevruz'', Avrasya'nın geniş coğrafyasında yaşayan halklarda baharın müjdecisi ve ''yeni gün'' olarak biliniyor.
Yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı ve dostluğu simgeleyen Nevruz, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan'da milli bayram olarak kutlanıyor.
Toprak Ana'nın tekrar nefes alarak yeşerdiği ve dirilişin tekrar başladığı gün olarak Farsça ''yeni gün'' anlamına gelen nevruz, dünyadaki çeşitli Türk topluluklarında ''en ulu gün'' olarak biliniyor ve ''navrız'', ''yeni gün'', ''ulu kün'', ''mart dokuzu'', ''çıl pazı'', ''şagaa'', ''ısıah'', ''yengi kün'' gibi adlarla anılıyor.
Kimi topluluklar, bu günü Tanrı'nın dünyayı yarattığı gün, kimileri Nuh Peygamber'in yere ilk ayak bastığı gün, kimileri ise ilk insanın yaratıldığı gün olarak kutlarken, bazı topluluklar gece ile gündüzün eşit olduğu bu günü, bahar müjdecisi kabul ediyor.
Türkiye ve Türk kültürünün yayıldığı coğrafyalarda Nevruz Bayramı, ilginç adetlerle kutlanıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın