Dolar
32.39
Euro
35.04
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,553.00
BTC/USDT
70,496.00
BIST 100
9,078.26
Yaşam

Göçerlerin huzurlu yayla yolculuğu başladı

Batman'ın Kozluk ilçesinde kışlaklarda 6 aydır yaşamlarını sürdüren göçerler, havaların ısınmasıyla hayvanlarını yaylalara götürmek için yollara düştü.

19.04.2018 - Güncelleme : 19.04.2018
Göçerlerin huzurlu yayla yolculuğu başladı Fotoğraf: AA/Muhyeddin Beyca

BATMAN - Selman Tür

Doğu Anadolu Bölgesi'nde havaların soğumaya başlaması ile ekim kasım aylarında yolculuğun ardından hayvanlarını kışlaklara getiren göçerler, havaların ısınmaya başlamasıyla yeniden yaylalara gitmek için yollara düştü.

Göçerler, terör örgütü PKK'ya yönelik başarılı operasyonların ardından sağlanan huzurla rahat bir şekilde hayvanlarını yaylalara götürüyor.

Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Kavaklı köyündeki kışlaklarda 6 aydır yaşamlarını sürdüren göçerler, yaz aylarını geçirecekleri Muş'un yüksek yaylarına gitmek için hazırlıklarını tamamlayarak çok sayıda hayvanlarıyla yollara koyuldu.

Yolculuk boyunca koyunları belli aralıklarla sağarak hastalanmalarını önlemeye çalışan göçerler, günler süren yolculuğun ardından Muş'un yüksek yaylalarına ulaşacak.

Hayvanlar kışlaklardan çıktı

Göçerlerden Emin Sezgin (41), AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbaharda kar yağışının ardından kışlak olarak kullandıkları Kozluk ilçesine geldiklerini anımsatarak kışlaklarda 6 ay boyunca hayvanlarını soğuktan koruduklarını söyledi.

Yaz aylarını serin yaylalarda geçirmek için yeniden yola koyulduklarını belirten Sezgin, yolculuğun günlerce sürdüğünü vurguladı.

"Bazıları 50-60 yıldır bu işle uğraşıyor"

Yolculuk boyunca akşam hayvanları bir yerde topladıklarını ve çobanlarla nöbet beklediklerini aktaran Sezgin, havanın aydınlanmasıyla yeniden yola koyulduklarını anlattı.

Geçmiş yıllarda sıkıntı yaşadıklarını bildiren Sezgin, "Günlerce hayvanlarımızla yol gidiyoruz, buradan Muş'a, Bitlis'e gidiyoruz ama artık çok şükür herhangi bir sıkıntı yok. Hayvancılık bizim işimiz. Bazıları 50-60 yıldır bu işle uğraşıyor, hayvancılık yapmasa ne yapacak bu saatten sonra." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.