Dolar
32.34
Euro
35.15
Altın
2,160.38
ETH/USDT
3,375.00
BTC/USDT
65,250.00
BIST 100
8,718.11
Yaşam

Hayvanlar bir günlük hediye olmasın

Sevgililer Günü'nde hediye seçiminde farklılık arayan çiftlerin birbirileri için satın aldığı hayvanlar, sahibinin hevesinin geçmesiyle birlikte ya barınaklara veriliyor ya da sokağa terk ediliyor.

13.02.2016 - Güncelleme : 13.02.2016
Hayvanlar bir günlük hediye olmasın

NİĞDE  - BETÜL ABBAK

Sevgililer Günü'nde farklı bir hediye arayışına girenlerin tercihleri arasında yer alan evcil hayvanlar, bir süre sonra genellikle barınaklara veya sokaklara terk ediliyor.

Niğde Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Tunç Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklama, evcil hayvanların özel günlerde ya da karne hediyesi olarak tercih edilebildiğini, evcil hayvan satış mağazasından, internet sitelerinden veya barınaklardan evcil hayvan alınabildiğini belirtti.

Niğde Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakım Evi'nden 18 yaşını dolduran herkesin talep etmesi halinde hayvan sahibi olabildiğini ifade eden Bilgin, "Evcil hayvanların hediye olarak alınması, sivil toplum kuruluşları ve biz veteriner hekimlerin karşı olduğu bir durumdur. Hayvanları gerçekten sahipleneceksek alalım lütfen. Daha sonra sokağa terk edilen hayvanlar tekrar buraya geldiğinde sorun yaşıyor" dedi.

Sevgililer ayrıldıklarında hayvanları da terk ediyor

Barınaktan hayvan sahiplenmek isteyenlerin ikametgah adresini kaydettiklerini, hayvana kulak küpe numarası verdiklerini ve bu sayede hayvanın takibini yaptıklarını anlatan Tunç Bilgin, şunları söyledi:

"Sahiplenilen hayvanı sokakta görürsek ya da başka bir yerden tekrar barınağımıza gelirse, 5199 sayılı yasaya göre cezai işlemleri var. Onun için bütün bunlarla ilgili bilgilendirerek sahiplendirmeleri yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde buraya gelen sevgililer Sibirya kurdu cinsi köpek aldılar daha sonra ayrıldıklarında köpeği tekrar bıraktılar. O çiftlerle ilgili gerekli çalışmalarımız başladı. Bu tür durumları istemiyoruz. Sevgililer Günü gibi özel günlerde hediye olarak alınan evcil hayvanlar, çiftler ayrıldığında ya da bakımı yeterince yapılamadığında sokağa terk ediliyor. Hayvan sahiplenmek sorumluluk gerektirir."

Yaz aylarında artış yaşanıyor

Bilgin, yaz aylarında yavru kedi, köpek gibi evcil hayvanların daha çok sahiplenildiğini vurgulayarak, "Yazlıklara ve bağevlerine taşınan yazlıkçılar da bir hevesle aldıkları küçük hayvanlara 1-2 ay bakıp daha sonra maalesef sokağa bırakmaktadırlar" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.