Dolar
32.97
Euro
35.80
Altın
2,386.42
ETH/USDT
3,250.00
BTC/USDT
67,548.00
BIST 100
10,887.65
Yaşam

Irak’ta aşırı sıcaklardan bunalanlar tehlikeye rağmen akarsularda serinlemeye çalışıyor

Irak’ta yaz aylarında aşırı sıcaklardan bunalan vatandaşlar tehlikeye rağmen serinlemek için nehir ve kanal sularına girerken, artan boğulma vakalarını engellemeye çalışan dalgıçların ise iş yükü ağırlaşıyor.

Bekir Aydoğan, Heman Hussein Yaseen, Emrah Akbulak  | 26.07.2024 - Güncelleme : 26.07.2024
Irak’ta aşırı sıcaklardan bunalanlar tehlikeye rağmen akarsularda serinlemeye çalışıyor Fotoğraf: Ahsan Mohammed Ahmed Ahmed/AA

Erbil

Irak’ta 50 dereceyi bulan sıcak havadan kaçmak isteyen vatandaşların uğrak noktaları arasında Erbil’e yaklaşık 35 kilometre mesafedeki Kalak Nehri gibi yerler de bulunuyor.

Yaz aylarında Erbil ve çevre kentlerden gelen aileler nehir kıyısında akşamları piknik yaparken, gençler de yüzerek serinlemeye çalışıyor.

Ancak nehrin, yüzme yasağı olan kısımlarında ilgili bilgilendirmelere rağmen vatandaşların yüzmesi boğulma vakalarını artırıyor.

Bu sene 49 kişi boğulurken, 100 kişi de kurtarıldı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) son bir yılda 49 boğulma vakası yaşanırken, bölgede görevli dalgıç ekipleri ise 100’e yakın insanı boğulmaktan kurtardı.

IKBY Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Serkevt Kareş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artan sıcaklıklarla boğulma vakalarının arttığını belirterek, bunda kurallara uyulmaması ve koruyucu önlemlerin alınmamasının etkili olduğunu söyledi.

Kareş, “Uyarı levhalarının yanı sıra ekiplerimiz cuma ve cumartesi günleri (Kalak Nehri) bölgede çalışıyor. Bunlara rağmen bazı vatandaşlar uyarılara kulak asmıyor.” ifadelerini kullandı.

Boğulma vakalarına karşı ekiplerin ekipmanlarıyla hazır beklediğini vurgulayan Kareş, “Öte yandan bu nehirlere akan sulak pınar suyu ve soğuk olduğundan dolayı yüzenlerin elleri veya kollarına kramp giriyor. Bu da hayati tehlike oluşturuyor.” diye konuştu.

Kareş, bu yıl 49 boğulma vakası yaşandığını belirterek, geçen yıllarda bu vakaların daha çok güney kentlerinden gelenlerin oluşturduğunu ancak bu sene çoğunlukla Erbil, Süleymaniye ve Duhok gibi kentlerden olduğunu kaydetti.

Boğulma vakalarını engellemek için ekiplerin çalıştığını vurgulayan Kareş, “Ekiplerimiz bu sene 100 kadar insanı kurtardı. Orada bulunan balıkçı ve diğer vatandaşlar da ekiplerimize yardımcı oluyor. Dalgıçlarımız coğrafyayı tanıyan yüzücülerdir.” dedi.

Uyarı levhalarına rağmen yüzülmesi boğulma riskini artırıyor

Habat ilçesi Dalgıç Ekibi Başkanı Hazım Mecid Ali de ekip olarak 20 yıldır bu mesleği sürdürdüklerini belirterek, “Görevimiz hayat kurtarmak. Maalesef birçoğu bölgeyi iyi bilmiyor ve boğulma vakaları oluyor.” diye konuştu.

Boğulmanın ilk dakikalarında müdahale edildiğinde kişiyi hayata döndürme şansının olduğunu aktaran Ali, açık sularda vakanın kurtulma şansının yüksek olduğu ancak kirli ve derin sularda ise bu şansın azaldığını dile getirdi.

Ali, “Zap üzerinde bazı yerlerde asılan uyarı levhalarında orada yüzmenin yasak olduğu yazılıyor. Ancak maalesef bazı kişiler bunlara kulak asmıyor ve birçok defa boğulma vakaları yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın