İSTANBUL - Yıldız Taşdelen Erli/Fatma Metin Günaydın
İstanbul'un bazı ilçelerinde ramazan davuluna izin verilmezken, serbest olan bazı ilçelerde ise başvuruların fazla olmasından dolayı ramazan davulcuları eleme usulü ile seçiliyor.
Ramazan davulcuları arasında yer almak isteyenler, yapılan seçimlerde hünerlerini sergiliyor. Mahallelerde görev yapacak davulcuların seçimi için tecrübenin yanı sıra bazı ilçelerde ilginç yöntemlere başvuruluyor.
Bir ilçede 10-25 ramazan davulcusu görev alabiliyor. Kadıköy'de davul çalma yasağı bu yıl da devam edecek. Beyoğlu, Sarıyer, Pendik, Sultanbeyli, Esenler ve Eyüp'te ise ramazan davulu çalınmayacak. Zeytinburnu, Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt, Bayrampaşa, Silivri ve Çekmeköy'de ramazan davulunun açılanmasına izin verilecek.
İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Adnan Demirez, Ramazan'da davulla uyandırılmanın geçmişten gelen bir gelenek olduğunu ifade ederek, bu kültürün devam etmesinde fayda gören belediyeler bulunduğunu söyledi.
Demirez, Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar ve Beylikdüzü belediyelerinin kendileri ile irtibata geçtiğini, ramazanda görev alacak davulcuların söz konusu ilçe emniyetinden kayıtları ve ikametgahlarının alındığını, gerekli belgelerin hazırlanmasının ardından bu kişilere izin verildiğini anlattı.