Yaşam, arşiv, arşiv

Maden ocaklarının karanlık dehlizlerinde ramazan

Maden ocaklarının karanlık dehlizlerinde oruç tutan Zonguldaklı madenciler, mesai saatlerine göre ya iftar ya da sahurlarını, kömür galerilerinde kurdukları sofralarda yapıyor.

03.07.2014 - Güncelleme : 03.07.2014
Maden ocaklarının karanlık dehlizlerinde ramazan

ZONGULDAK - FERDİ AKILLI

Maden ocaklarının karanlık dehlizlerinde oruç tutan Zonguldaklı madenciler,  mesai saatlerine göre ya iftar ya da sahurlarını, kömür galerilerinde kurdukları sofralarda yapıyor.

Kömür işletmeciliğine başlandığı 1848'den beri milyonlarca ton taş kömürü üretilen Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel sektörde çalışan binlerce madenci, 3 vardiyada girdiği ocaklarda ramazanda da özveriyle çalışmalarını sürdürüyor.

Yerin metrelerce altına sevdikleri tarafından "Allah'a emanet ol" diye uğurlanan emekçiler yaklaşık 8 saatlik mesaileri sırasında doğanın bağrına her türlü tehlikeyi göze alarak sapladıkları kazmalarıyla üretim yaparken inançlarının gereğini de yerine getiriyor.

Ocaklardaki "mutlak karanlığı" baretlerinin ışığıyla aydınlatan madenciler, ramazanda mesailerine denk gelen iftar ve sahura göre galerilerde kurdukları sofralarda birlik ve dayanışma örneği sergiliyor. 

Yerin metrelerce altında kömür kazan, bunları vagonlara yükleyen, 4-5 metrelik ağaç direklerden tahkimatlar yapan işçiler, özellikle yaz mevsiminde işin ağırlığına rağmen, sıcak havanın etkisinden uzak olmalarını ramazanda avantaj görüyor.

"Sıcağı hissetmemek avantaj"

Madencilerden Yavuz Çolakoğlu (25), AA muhabirine, yerin altındaki mesaileri süresince üretim alanlarında oluşan boşlukların çökmemesi için maden direklerini baltayla keserek tahkimat yaptığını söyledi.

Kömür ocaklarında çalışmanın çok zor olduğunu ifade eden Çolakoğlu, "Yer üstüne nazaran yer altında oruçlu çalışmak daha rahat oluyor. Sıcak havada oruç tutmak daha zor. Madende olduğumuz için sıcağı hissetmiyoruz. Kömür ocakları serin oluyor" şeklinde konuştu.

Çolakoğlu, oruçlu olunan sürenin uzunluğu nedeniyle ramazanı hem yer altı hem yer üstünde yaşadıklarını, sussuzluk dışında zorlanmadıklarını kaydetti.

Rıza Yiğit de madenlerin serin olmasının yaz mevsiminde avantaj olduğunu vurgulayarak, "Yorgunluğumuzu iftar sofrasında atıyoruz. Ağır iş koşullarına rağmen oruçlarımızı tutabiliyoruz. Bizden sonra mesaiye başlayan arkadaşlarımız iftarlarını yerin altında yapıyorlar" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın