Dolar
32.33
Euro
34.91
Altın
2,214.27
ETH/USDT
3,583.70
BTC/USDT
71,194.00
BIST 100
9,075.66
Yaşam

Necmiye nineye evde okur yazarlık eğitimi

Rizeli 82 yaşındaki Necmiye nine, okuma yazma seferberliği kapsamında, evine gelen okutmanın yardımıyla hayalini kurduğu okuma yazmayı öğreniyor.

08.04.2018 - Güncelleme : 08.04.2018
Necmiye nineye evde okur yazarlık eğitimi

RİZE - MUHİTTİN SANDIKÇI

Rize'de yaşayan Necmiye Günaydın, okuma yazma hayalini 82 yaşında gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor. 

Çayeli ilçesine bağlı Sabuncular Mahallesi'nde oturan 7 çocuk, 13 torun sahibi Necmiye nine, okuma yazmayı öğrenebilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan seferberlik kapsamında, Çayeli Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan kursa müracaat etti.

Yetkililer, engelli çocuğu olduğu için evden çıkamayan Necmiye nineye okutman tahsis edilmesini kararlaştırdı. Okutman olarak görevlendirilen Fikriye Köse, haftanın üç günü minibüsle Sabuncular Mahallesi'ndeki Necmiye ninenin evine giderek, günde 4 saat eğitim veriyor.

Necmiye Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda ailesinin kendisini küçük kardeşlerine bakması için okula göndermediğini, evlendikten sonra ise 7 çocuk sahibi olduğunu, engelli olan ikinci çocuğunun bakımını üstlendiği için de okula gidemediğini söyledi.

Bir torununun okuyup savcı olduğunu belirten Günaydın, okuyamamanın üzüntüsünü yaşadığını ama bunun için hiç kimseye kırgın olmadığını ifade etti.

Günaydın, okuma yazmayı öğrenmek için hep fırsat kolladığını dile getirerek, "Halk Eğitim Merkezi tarafından kurs açıldığını öğrenince başvurdum ama engelli çocuğum olması nedeniyle benim kursa gitme imkanım yoktu. Devletimiz sağolsun, benim gitme imkanım olmadığı için öğretmen haftada üç gün evime geliyor. Dersleri evde alıyorum." dedi.

"Bir an önce okumak istiyorum"

Okuma yazma öğrenmenin en büyük hayali olduğunu vurgulayan Günaydın, "Eve gelen hiçbir evrakı anlamıyorum. Bunun eksikliğini çok çektim. Bir an önce okumak istiyorum. Televizyonun yazılarını tanımak istiyorum. Hastaneye gittiğimde hiçbir yazıyı okuyamıyorum. Başkanlarına sorduğum için çok sıkılıyorum. Telefonla başkası beni arıyor ama ben kimseyi arayamıyorum." diye konuştu.

Köse: Necmiye teyze okumanın yaşı olmadığını gösterdi

Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen okutman Fikriye Köse, Günaydın ile haftada üç gün 15 saat çalıştıklarını söyledi.

Necmiye Günaydın'ın okumaya çok hevesli olduğunu anlatan Köse, "Kapıyı çaldığımda 'kızım gelmiş' diye beni karşılıyor. Okumaktan çok inanmanın yaşı yok. Necmiye teyze de bunu ispat etmiş oldu. Necmiye teyze önce inandı ve ardından okumanın yaşı olmadığını gösterdi." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.