Dolar
38.43
Euro
43.66
Altın
3,318.70
ETH/USDT
1,805.70
BTC/USDT
95,020.00
BIST 100
9,432.55
Yaşam, arşiv

Romanlara konu olur

Suriye'de serbest bırakılan Türk gazeteciler Özköse ve Coşkun, ailelerine kavuştu. Özköse, ''Romanlara konu olabilecek şeyler yaşadık'' dedi

13.05.2012 - Güncelleme : 13.05.2012
Romanlara konu olur

STANBUL

Özel uçakla Tahran'dan İstanbul'a getirilen Gerçek Hayat Dergisi Orta Doğu Temsilcisi ve Milat Gazetesi yazarı Adem Özköse ile kameraman Hamit Coşkun'u, Atatürk Havalimanı'nda, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Özköse ve Coşkun'un aileleri ve yakınları, İHH Başkanı Bülent Yıldırım ve vakıf yetkilileri karşıladı.
Özköse ve Coşkun, kendilerini karşılamaya gelen yakınlarına sarılarak hasret giderdi.
Adem Özköse ve Hamit Coşkun ile birlikte Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Atalay, iki gazetecinin, gazetecilik yapmak ve belgesel çekmek için Suriye'ye gittiğini ifade ederek, ''Kaçırıldılar ve o günden bu yana da uzun bir süredir özgürlüklerinden mahrum kaldılar. Türkiye'de, gazetecilerimizin kaçırılmaları büyük olay oldu. Burada Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, Dışişleri Bakanlığımızdan değişik girişimlerde bulunuldu'' dedi.
Sivil toplum kuruluşları ve basın kuruluşlarının da bu yönde çabaları olduğunu anlatan Atalay, bütün bu çabalar sonucunda iki gazetecinin özgürlüklerine kavuştuğunu söyledi. Atalay, ''Ailelerine 'geçmiş olsun' ve 'gözünüz aydın' diyorum'' şeklinde konuştu.

Hayatımızın belgeselini çekmişiz   
Gazeteci Adem Özköse de Türkiye'den haber alamadıkları için neler olup bittiğini bilmediklerini belirterek, Suriye'ye hem belgesel çekmek hem de haber yapmak için gittiklerini hatırlattı.
''Tahran'a indik, gelişmeleri takip ettik, konuştuk. Hayatımızın belgeselini çekmişiz, onu fark ettik. Bu iki ay içinde, aksiyon filmlerine, romanlara konu olabilecek şeyler yaşadık'' diyen Özköse, şunları kaydetti:
''Özgürlüğe kavuşmamızda büyük emeği olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve özellikle vicdani, insani diplomasi yürüterek çıkmamızda en büyük payı olan İHH İnsani Yardım Vakfı ve onun başkanı Bülent Yıldırım olmak üzere, tüm sivil toplum kuruluşları ve bizim için dua eden herkese çok teşekkür ediyorum.'' 

İşkenceye maruz kalmadık
Gazetecilerin, ''Özel bir işkenceye maruz kaldınız mı, sağlık durumunuz nasıl?'' şeklindeki sorusuna Özköse, ''Bir sağlık sorunumuz yok. Özel bir işkenceye maruz kalmadık. Küçücük bir hücrede günlerce yalnız kalıyorsunuz. Kaçırıldık. Kaçırıldığımız zaman 11 gün boyunca ölüm kokusuyla karşı karşıyaydık. Başımıza silah dayadılar. Bu başlı başına bir işkence, ama özel fiziksel bir işkenceye maruz kalmadık, çok tehdit edildik. Ama sanırım bu dualar, Türkiye'deki bu kamuoyu, Türkiye devletinin baskısı ve İHH'nın yürüttüğü diplomasi bizim orada işkence görmemizi engelledi diye düşünüyorum'' yanıtını verdi.

Dünyanın en güzel şeyi özgürlükmüş
İstanbul'a getirildikten sonra, babası Ali Coşkun ve ağabeyi Yahya ile Karamürsel'e gelen Hamit Coşkun'u, Hacımehmet Mahallesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'ndaki evlerinde annesi Nazmiye Coşkun ve yakınları, sevinç gösterileriyle karşıladı. 
Karşılama sırasında Coşkun, annesine uzun süre sarılarak, hasret giderdi. 
Burada, AA muhabirine açıklama yapan Coşkun,  ''Çok mutluyum, dünyanın en güzel şeyi özgürlükmüş, bunu fark ettik. Allah tüm mazlumlara ve masumlara özgürlüğü nasip etsin. Anneme, anneler gününde kavuştum, büyük bir hediye oldu'' dedi.

Annesi sevdiği yemekleri yaptı
Hamit Coşkun'un Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinin Akçat köyünde yaşayan babası Ali Coşkun, Hamit'in geleceği haberi üzerine oğullarına kiraz toplamak üzere Akçat köyündeki kiraz bahçelerine geldiklerini bildirerek, annesinin de evde Hamit'in sevdiği yemekleri yaptığını söylemişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın