Dolar
35.23
Euro
36.75
Altın
2,622.57
ETH/USDT
3,357.80
BTC/USDT
97,092.00
BIST 100
9,724.50
Yaşam

Rum dedesinin izini İnebolu'da aradı

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra nüfus mübadelesi kapsamında Yunanistan'a giden Mavrommatis'in torunu Cecile Bensa, Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde dedesinin soyağacını araştırdı.

Kadir Yıldırım  | 16.10.2015 - Güncelleme : 17.10.2015
Rum dedesinin izini İnebolu'da aradı

Kastamonu

KASTAMONU - KADİR YILDIRIM

Cumhuriyetin kuruluşunun ardından nüfus mübadelesi kapsamında Yunanistan'a giden Miltiades Mavrommatis'in torunu 35 yaşındaki Cecile Bensa, dedesinin yaşadığı toprakları görmek ve soyağacını araştırmak için İnebolu ilçesine geldi.

Cumhuriyet dönemine kadar Rumların yoğun olarak yaşadığı İnebolu'da 1909 yılında doğan Mavrommatis, nüfus mübadelesi kapsamında 1924 yılında ailesiyle Yunanistan'a gitti. Daha sonra Fransa'ya göç eden Mavrommatis, burada evlenip çocuk sahibi oldu. Mavrommatis, 1993 yılında Fransa'nın Nice kentinde yaşamını yitirdi.

Dedesinin doğup büyüdüğü İnebolu'yu görmek ve ailesinin izlerini sürmek için eşi Armand Desmazes ile İnebolu'ya gelen torunu Bensa, bazı belgelerle İnebolu Belediyesi ve İlçe Nüfus Müdürlüğüne başvurarak dedesi hakkında bilgi edinmeye çalıştı.

İlçede 4 gün geçiren Bensa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İnebolu'da doğan dedesinin 1924 yılında 15 yaşındayken ailesiyle Türkiye'den ayrıldığını söyledi.

Dedesinin 1993 yılında Nice'de yaşamını yitirdiğini belirten Bensa, "Dedem, bizlere İnebolu'daki çocukluk yıllarını anlatırdı. Dedemin babası burada deniz ticaretiyle uğraşıyormuş. İnebolu'da ticaretin çok canlı olduğunu, her gün gemilerin gelip gittiğini söylerdi" dedi.

Paris'te eşiyle iletişim sektöründe çalıştığını ifade eden Bensa, şunları kaydetti:

"Yıllardır dedemin doğup büyüdüğü toprakları görmek, soyağacımızı çıkarmak istiyordum. Gelmeden önce İnebolu hakkında bilgiler edindim. Burada emekli bir öğretmen bize yardımcı oldu. Önce belediyeye, sonra nüfus müdürlüğüne gittik ancak dedemle ilgili herhangi bir kayıt bulamadık. Bize eski kayıtların Ankara'ya gönderildiğini söylediler ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yönlendirdiler."

Bensa, dedesinin yaşadığı mahalleyi bilmediğini, bu nedenle ilçenin bütün mahallelerini gezdiğini anlatarak, bir tepede kilise kalıntılarını gördüğünü, İnebolu'yu ve tarihi evlerini çok sevdiğini söyledi. Bensa, "Şimdi Ankara'ya gidip soy ağacımızı araştıracağım. İnebolu'yu ve öğrendiklerimi doğacak bebeğime anlatacağım" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.