Dolar
38.43
Euro
43.66
Altın
3,318.70
ETH/USDT
1,802.50
BTC/USDT
95,020.00
BIST 100
9,432.55
Yaşam, arşiv

Süleyman Şah Türbesi Türkiye'nin korumasında

Bakan Eroğlu, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nin Türk ulusuna yakışır bir durumda bulunması için tüm gayretin gösterileceğini söyledi.

28.08.2012 - Güncelleme : 28.08.2012
Süleyman Şah Türbesi Türkiye'nin korumasında

ANKARA - Hüseyin Gazi Kaykı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 1219 yılında Fırat Nehri'nin karşı kıyısına geçmeye çalışırken, muhafızları ile birlikte boğulan Süleyman Şah'ın naaşının Caber Kalesi eteklerine defnedildiğini ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluk sınırları içerisinde olan mezarın bulunduğu yere türbe yapılarak, ''Türk Mezarı'' adı verildiğini anımsattı.
Suriye Hükümeti'nin, 1973 yılında, Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği Tabka Barajı'nın su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesi'nin tamamen baraj suları altında kalacağını ileri sürerek, Türk hükümetinden türbenin yerinin değiştirilmesini veya türbenin Türkiye'ye naklini talep ettiğini anlatan Eroğlu, yapılan görüşmeler sonucunda türbenin, müştemilatı ile birlikte Halep–Hasseki yolu üzerinde bulunan Karakozak köyü yakınındaki yeni yerine nakledildiğini ifade etti.
Eroğlu, 1995 yılından itibaren Suriye tarafının, bu kez de Teşrin Barajı sebebiyle Karakozak bölgesindeki Süleyman Şah Türbesi'nin bölge dışında başka bir mevkiye ya da Türkiye'ye taşınması hususunu yeniden gündeme getirdiğini aktardı. Eroğlu, bu çerçevede, 22 Ocak 2003 tarihinde Ankara'da imzalanan ''Süleyman Şah Türbesi Tahkimat Projesinin Uygulanmasına İlişkin Ana Tutanak'' uyarınca, 10 bin 96 metrekare alanındaki türbe arazisinin sınırlarının tahkim edildiğini, türbe binasının içi ve dışının onarıldığını, karakol binasının yeniden inşa edildiğini ve Süleyman Şah Türbesi'nin yeniden ziyarete açıldığını kaydetti.
Türbenin yerinde kalması ve Teşrin Barajı sularından etkilenmemesi için çevresindeki duvarların altına fore kazık ve geçirimsiz tabaka konulduğunu anlatan Eroğlu, ''Ayrıca türbenin çevresinde beton duvar örülerek taşlarla kaplanmış ve iki bayrak direği dikilmiştir. Mevcut karakol binası yıkılarak ihtiyaçlara cevap verecek modern bir karakol binası yapılmıştır. Çevre düzeni için de Orman Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'den ağaçlar ve hazır çim getirilerek türbe gurur duyulacak hale getirilmiştir'' dedi.
Eroğlu, ''Orman ve Su İşleri Bakanlığı, uluslararası anlamda Türk toprağı olarak kabul edilen ve tarihi bir türbe olan Süleyman Şah Türbesi'nin her zaman Türk ulusuna yakışır bir durumda bulunması için elinden gelen bütün gayreti göstermeye devam edecektir'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın