Dolar
32.41
Euro
35.14
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.40
BTC/USDT
70,750.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Türk doktorlar Afrika'nın umudu oldu

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Güntekin, 4 yıl önce gönüllü gittiği Çad'dan etkilenmesi üzerine kurduğu dernek vasıtasıyla Afrika'ya her konuda yardımcı olmaya çalışıyor.

13.03.2018 - Güncelleme : 13.03.2018
Türk doktorlar Afrika'nın umudu oldu

İSTANBUL - Zehra Melek Çat

Bir takvim yaprağında gördüğü gazeteci Kevin Carter'ın Güney Sudan'da çektiği ödüllü fotoğraftan etkilenen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Bilgehan Güntekin, kurduğu dernek aracılığıyla Afrika'ya gönüllü destek sağlıyor.

Güntekin, 2014 yılında düzenlenen sağlık organizasyonuyla Çad'a gittiğinde, Afrika'nın her anlamda yoksunluklar kıtası olduğu düşüncesiyle Tüm Afrika'nın Dostları Derneği'ni (TADD) kurdu.

Derneğin başkanlığını yürüten Bilgehan Güntekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılının ekim ayında gönüllü olarak Çad'a gittiğini, orada yaşadıklarından etkilendiğini söyledi.

Bu seyahatinden önce Güney Sudan'da çekilmiş bir fotoğraftan etkilendiğini dile getiren Güntekin, "Kevin Carter'ın Güney Sudan'da çektiği fotoğraf beni çok etkiledi. Bir takvim yaprağında görmüştüm. Fotoğrafta ölmek üzere olan bir çocuğu bekleyen akbaba... İnsanlık medeniyetinin sonunun geldiğini düşünmüştüm." dedi.

Daha sonra bir sağlık organizasyonu kapsamında gönüllü olarak 2014'te ilk kez Çad'a gittiğini anlatan Güntekin, "10 gün Çad'da hastaları muayene ettim. Oradaki insanlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım." diye konuştu.

Güntekin, zaman zaman kişisel olarak Afrika'ya yardımlar yaptığını, ihtiyacı gördükten sonra da yardımları arttırmayı düşündüğünü söyledi.

Çad'da kaldığı 10 günlük sürede yaklaşık bin hasta muayene ettiğini belirten Güntekin, şunları kaydetti:

"Hasta sayısı çok fazlaydı. 45 derece sıcaklık vardı. Çok ilkel şartlarda çalıştık. Sağlık merkezi dedikleri yerin zemini toprak, elektrik yok, jeneratörle çalışıyorduk. Modern cihaz hiç yok, hepsini biz Türkiye'den götürdük. Hastalar çok teşekkür ediyor. 'Dua edin bize' dedik. Hasta oturdu, ağlayarak 10 dakika dua etti. Çok fakirler. Ama her şeye rağmen insanlar mütevekkiller, mütevessimler, hallerinden çok şikayet etmiyorlar. Kanıksamışlar. Yemek yemelerini seyrettim, ortaya bir tabak koyuyorlar, 7 kişi etrafında toplanıyorlar, hepsi azar azar yiyorlar ve kalkıyorlar, gayet mutlular. Giderken biz çocuklar için özellikle şeker götürmüştük. Arkadaşlar uyardı, 'Şekeri verirken paketini açıp verin. Çocuklar hayatlarında ilk defa şeker görüyor olabilir.' dediler. Bir gün hasta muayene etikten sonra 3 yaşlarında bir çocuğa çıkarken şeker almasını işaret ettim. Babası 1 tane almasını söyledi, çocuk bir tane aldı ve sessizce çıktı. Duruşları, yaşama bakışları, tok gözlü oluşları çok güzel."

TADD'ın Afrika'nın her türlü sıkıntısına yardımcı olmak için kurulduğunu, üyelerinin yarısının doktor olması dolayısıyla sağlık organizasyonlarına ağırlık verdiklerini belirten Bilgehan Güntekin, TADD'ın Afrika'da sağlık organizasyonları düzenlediğini, su kuyuları açtığını, canlı süt keçisi dağıtımı, örnek tarım alanları oluşturup, tarım alanında eğitim verdiğini söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın