Yarım asırdır semer yapıyor
Giresun'da 12 yaşında başladığı semerciliğin son temsilcilerinden biri olan Demirci, yarım asrı aşkın süredir mesleğini sürdürüyor.
GİRESUN - Gültekin Yetgin
Giresun'da, 12 yaşında semercilik mesleğine başlayan ve 14 yaşında Keşap ilçesinde bir dükkanda çıraklık yapmaya başlayan 65 yaşındaki Azmi Kenan Dikmen, büyük bir özveriyle mesleğini günümüze kadar taşıdı.
Semercilik mesleğinin azalmasından dert yanan Dikmen, bu işi elinden geldiği kadar devam ettirmeyi hedefliyor.
Dereli ilçesindeki dükkanında semer üreten Azmi Kenan Dikmen, AA muhabirine, geçmişte semerciliğin en iyi mesleklerden biri olduğunu söyledi.
Dikmen, geçmiş yıllarda neredeyse her evde bir binek hayvan olduğunu belirterek, bu nedenle de semere rağbetin çok olduğunu ancak günümüzde tam tersi bir durumun yaşandığını belirtti.
Teknolojik gelişmelerle birlikte semercilik mesleğini azalttığını ifade eden Dikmen, "Her yere yol yapılıyor, binek hayvanlara artık ihtiyaç duyulmuyor. Küçükbaş hayvancılığın azalması da bu mesleği olumsuz etkiledi, koyun yetiştiren çok az kişi var. Tabi büyük şehirlere göç verilmesi de bizim mesleğimizi etkiledi." dedi.
Dikmen, mesleğin 3-5 yıl sonra yok olma noktasına gelebileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"Müşteri çoğalmıyor azalıyor, azalınca da geçim zor oluyor. Çırak da yok, semer işi artık çok kazandırmıyor. Bunun yanında semerler artık eskimiyor, atlarla eskiden hep çalışılıyordu, şimdilerde ayda bir at kullanılıyor. Semer eskimeyince de bir müşteri sana 10 sene sonra semer yaptırmak için geliyor."
Kendisinin 50 yıllık bir usta olduğunu anlatan Dikmen, "Semercilik hata kabul etmiyor, etin üzerine ev yapıyorsun. Karadeniz engebeli bir arazi, yapılan bir semer ne aşağı kayacak, ne yukarı kayacak, ne de hayvanı rahatsız edecek, bu teknikleri tutturabilirseniz iyi bir usta olabilirsiniz." diye konuştu.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.