Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,563.50
BTC/USDT
70,262.00
BIST 100
9,137.62
Yükselen Afrika

Maden cenneti Güney Afrika

Witwatersrand Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Genç, "Güney Afrika, üçüncü dünya ülkesi ve doğrudan yatırıma ihtiyacı var. Türkler girişkendir ve ticareti severler, cesaretli yatırımcılar gelip burada yatırım yapabilir." dedi.

05.07.2017 - Güncelleme : 05.07.2017
Maden cenneti Güney Afrika

JOHANNESBURG - Hüseyin Erdoğan/Ömer Kılıç

Güney Afrika'da yaşayan Türk akademisyen Doç. Dr. Bekir Genç, Güney Afrika'nın maden bakımından çok zengin bir ülke olduğunu belirterek, "Güney Afrika, üçüncü dünya ülkesi ve doğrudan yatırıma ihtiyacı var. Türkler girişkendir ve ticareti severler, ayrıca ticaret cesaret demektir, cesaretli yatırımcılar gelip burada yatırım yapabilir." dedi.

Witwatersrand Üniversitesi Maden Mühendisliği Öğretim Üyesi Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Afrika'da madenciliğin tarihinin eskilere dayandığına işaret ederek, dünya çapında en önemli madenlerden bazılarının bu ülkede bulunduğunu belirtti.

Çalıştığı üniversitenin 1896'da kurulduğunu anlatan Genç, 1904'te Johannesburg'da da bir kampüs açıldığını ve kampüsün 1922'de maden mühendisliği alanında eğitim veren bir üniversite haline dönüştürüldüğünü ifade etti.

Genç, madenciliğin Witwatersrand Üniversitesi'nin kurulmasının tek sebebi olduğuna işaret etti.

Afrika'da 2,5 trilyon dolarlık yeraltı zenginliği bulunduğunun tahmin edildiğini aktaran Genç, "Güney Kore, dünya platin üretiminin yüzde 75'ine sahip. Altın ve nikel açısından da çok zengin. Güney Afrika'da bulunan kömür kaynakları, yaklaşık 70-80 yıl ülkeye yetecek durumda. Dünyada kömür ihracatında 6. sırada bulunuyor. Elektrik üretiminde kömürün yeri ise yüzde 90'lara kadar çıkıyor. Güney Afrika'da demir cevheri ve elmas üretimi de çok yüksek. " ifadelerini kullandı.

Dünyanın en önemli madenleri Güney Afrika'da

Genç, altın, platin, kömür, demir ve elmas madenlerine sahip Güney Afrika'da madencilik sektörün ülkenin gayri safi milli hasılasına katkısının yüzde 10-15'ine denk düştüğünü belirtti.

Güney Afrika'nın dünyanın her yerindeki yatırım fuarlarına katılarak, yabancı yatırımcıları ülkede yatırım yapmaya teşvik ettiğini aktaran Genç, "Güney Afrika üçüncü dünya ülkesi ve doğrudan yatırıma ihtiyacı var. Güney Afrika’da her türlü ihtiyaca yönelik her kaliteden kömür mevcut. Sadece kömür değil, birçok sektörde de yatırımcıların faaliyetini görebilirsiniz. Türkler girişkendir ve ticareti severler, cesur yatırımcılar gelip burada bir yatırım yapabilir. Örneğin Arçelik, yaptığı yatırımla buradaki DEFY adlı şirketi satın aldı. Yatırım yapmak isteyenler ilk etapta büyükelçilik vasıtasıyla girişimde bulunmalı ve Pretoria Büyükelçiliği'nde bulunan ticari danışmanlar yatırımcılara yön gösterebilirler." diye konuştu.

"Güney Afrika üçüncü dünya ülkesi ve doğrudan yatırıma ihtiyacı var. Türkler girişkendir ve ticareti severler" 
- "Güney Afrika, dünya platin üretiminin yüzde 75'ine sahip" 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.