Почетна > политика

политика друго Вести

За време на разговорот беше оценето дека „Дигиталниот самит на Западен Балкан“ е израз на квалитетно динамизирање на иницијативата „Берлински процес“

„Пред сѐ, овој успех е посветен на граѓаните на Република Македонија, кои без резерви ги поддржаа сите напори на политичките партии за достигнување на тие вредности и очекувања на самите граѓани, и очекувањата на препораките на ЕУ...“

Според еврокомесарот Хан, Македонија и нејзините граѓани заслужиле една безусловна препорака, нешто што, според него, е признаено и оценето од страна на земјите на ЕУ

„Уставот на земјата ја предвидува можноста шефот на државата за посебни закони да има право на вето за суспензија за одредени прашања, но тоа не значи дека претседателот има право на апсолутно вето“

„Сега е време сите да се вложиме уште посилно во евроинтеграциите. Сега е време да се истакне креативноста и одлучноста на Македонците, на Албанците, на Турците, на Власите, на Ромите, на Србите, на Бошњаците и на сите други...“

Могерини, заедно со високиот комесар за проширување на ЕУ, Јоханес Хан, одржа прес-конференција во рамките на Генералното собрание на Европскиот парламент кое се одржува во Стразбур