Ekonomi

Holding gibi cezaevi

Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki iş kollarında çalışan mahkumların ürettiği ürünlerin satışından 2017'de yaklaşık 6,5 milyon lira ciro elde edildi.

Hakan Mehmet Şahin  | 13.04.2018 - Güncelleme : 13.04.2018
Holding gibi cezaevi Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumundaki iş kollarında çalışan mahkumların ürettiği ürünlerin satışından 2017 yılında yaklaşık 6,5 milyon lira ciro elde edildi. Cezaevinde üretilen yumurtalar tüm Trakya Bölgesinin ve kamu kuruluşlarının ihtiyacını karşılıyor. ( Hakan Mehmet Şahin - Anadolu Ajansı )

Edirne

EDİRNE - HAKAN ŞAHİN

Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki iş kollarında çalışan mahkumların ürettiği ürünlerin satışından 2017'de yaklaşık elde edilen ciro 6,5 milyon lirayı buldu.

Yaklaşık bin 240 hükümlü barındıran kurumda üretilen et, süt, bal, peynir, yoğurt, ekmek, yumurta, pirinç, unlu gıdalar, meyve ve sebzeyle çok sayıda kamu kuruluşu ile cezaevinin ihtiyacı karşılanıyor.

Tarım, seracılık, büyük ve küçükbaş hayvan bakımı, çeltik işleme atölyeleri ile adliye çay ocağında 138 hükümlü çalışıyor. Sağlık sigortaları da yapılan çalışanlara günlük uzmanlıklarına göre 7 ile 14,5 lira ücret veriliyor.

Tavuk çiftliğinde ayda yaklaşık 1 milyon 2 bin yumurta üretiliyor. 25 hükümlünün çalıştığı çiftlikte üretilen yumurtalar Edirne merkezindeki 3 satış mağazasıyla resmi kurum ve kuruluşlara satılıyor.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık kolunda ise 45 hükümlü çalışıyor. Üretilen süt, sucuk, kavurma, peynir, kaşar peyniri ile et ürünleri satış mağazaları aracılığıyla vatandaşlara ulaşıyor.

Demir doğrama atölyesinde çalışanlar ise bina giriş ve bahçe kapıları, korkuluk, panel çit, kafes tel, garaj ve otopark kapıları gibi iş yurdu tamir bakım işlerini yapıyor.

Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesindeki sera ve tarım atölyesinde görev yapan 75 hükümlü de 3 bin 450 dönümlük alanda çeltik, ayçiçeği, mısır, yonca, arpa ve ceviz ile meyve ve sebze üretimi gerçekleştiriyor.

Kurumdaki iş kollarında çalışan mahkumların ürettiği ürünlerin satışından 2017'de yaklaşık 6,5 milyon lira ciro elde edildi.

Cezaevinden meslek sahibi olup çıkıyorlar

Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun yaklaşık 73 yıldır hizmet verdiğini söyledi. 

Kurumun bin 920 kapasitesi bulunduğunu, bunun da yüzde 80'inin dolu olduğunu belirten Savran, hükümlülerin atölyelerde çalışarak hem zamanlarını verimli geçirdiklerini hem de üretime katkıda bulunduklarını anlattı.

Cezasını tamamlayan hükümlülerin cezaevinden meslek sahibi olarak çıktığını ifade eden Savran, şunları kaydetti:

"Açık cezaevinde boş zamanlarını değerlendirmelerini sağladığımız hükümlüleri meslek ve sanat öğreterek, topluma yeniden kazandırmayı amaçlıyoruz. Hükümlüler burada bulundukları iş kollarında meslek sahibi oluyorlar. Düzenlenen kurslarla kendilerine halk eğitim onaylı sertifika veriyoruz. Tahliye edildikten, normal hayata döndükten sonra bu sertifikalarla KOSGEB, İŞKUR gibi kurumlardan destek alarak kendi iş yerlerini kurabilirler."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.