Ana içeriğe atla
logo
logo
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • ANALİZ
|logo
Türkçe
English
BHSC
Pусский
Français
العربية
Kurdî
کوردی
Shqip
فارسی
македонски
Bahasa Indonesia
Español
Sağlık

Pankreas kanserinin erken teşhisinde önemli adım

Bilim adamları, hızlı yayılan ve bu nedenle erken teşhisi son derece güç olan pankreas kanserini tespit etmek için basit bir idrar testi geliştirdi.
03 Ağustos 2015
Pankreas kanserinin erken teşhisinde önemli adım

ANKARA 

Bilim adamlarının, hızlı yayılan ve bu nedenle erken teşhisi son derece güç olan pankreas kanserini tespit etmek için geliştirdikleri basit bir idrar testi sayesinde hastaların yaşama şansı, ikinci evrede teşhiste yüzde 20'ye, birinci evrede teşhiste ise yüzde 60’a kadar yükseliyor.

"Clinical Cancer Research" dergisinde yayınlanan araştırmada, üç protein türünün idrardaki düzeyinin sadece pankreas kanseri hastalarında önemli oranda yüksek olduğu belirlendi.  

İngiliz ve İspanyol bilim adamlarının ortaklaşa yürüttüğü araştırmada yaklaşık 500 kişiden alınan idrar örnekleri incelendi. İdrar örnekleri, 87 sağlıklı kişi ve 92 akut pankreatit hastasının yanı sıra yaklaşık 200 pankreas kanseri, 100'den fazla da karaciğer ve safra kesesi kanseri olan hastalardan alındı.

Pankreas kanseri olan hastalarda, idrarda bulunan bin 500 proteinden "LYVE1", "REG1A" ve "TFF1" proteinlerinin kayda değer ölçüde yüksek olduğu görüldü. Söz konusu "protein işareti", pankreas kanserinde yüzde 90 doğruluk oranıyla erken teşhis olanağı sağlıyor. 

Araştırmacılardan Barts Kanser Enstitüsü’nden Prof. Dr. Nick Lemoine, testin pankreas kanseri hastalarına kanserin ilk evrelerinde ameliyatla tedavi olma olanağı sağlayacağını söyledi.

Lemoine, "Genellikle son evresine gelindiğinde teşhis edilebilen pankreas kanseri, ikinci evrede teşhis edilirse yaşama şansı yüzde 20’ye yükseliyor. Hastalığın, küçük tümörleri olan hastalarda birinci evrede teşhis edilmesi durumunda ise bu oran yüzde 60’a kadar çıkıyor" dedi.

Pankreas kanseri, teşhisi en güç kanser türleri arasında yer alıyor. Hastaların yüzde 80'ine ancak kanserli hücreler ileri derecede yayıldıktan sonra teşhis konulabiliyor. Ameliyat şansı kalmayan hastaların sadece yüzde 3'ü teşhisten sonraki 5 yıl hayatta kalabiliyor. Genellikle ailesinde kanser vakaları olanlar, sigara tiryakileri, diyabet hastaları ve aşırı kilolu kişilerde görülen pankreas kanseri, hızlı kilo kaybı, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler gösteriyor.

Muhabir: Büşra Selvi Öğütcen

İlgili Konular:
teşhispankreaskanser
Haberi Paylaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır.Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Abonelik İşlemleri
logo

Değişen Dünyanın Habercisi

next-sosyalX/TwitterFacebookYouTubeInstagram

KURUMSAL

  • Tarihçe
  • Künye
  • Kalite Yönetim
  • Yayın İlkeleri
  • Habercilik ve KVKK İlkeleri
  • Sosyal Medya İlkeleri
  • Logolar
  • Gizlilik ve Çerez Politikası
  • Aydınlatma Metni
  • Yasal Uyarı
  • AA WhatsApp Kanalları
  • RSS
  • Gündem

İLETİŞİM

  • İletişim
  • Abonelik Talepleri
  • Yurt İçi Bürolar
  • Yurt Dışı Bürolar

Anadolu Ajansı © 2026

Google PlayApp Store
Küresel Sumud Filosu'nun rotası
Hürmüz Boğazı
ABD/İsrail-İran Savaşı
Önceki
Sonraki
Önceki
Beyin felcinde genetik bağlantı saptandı

Beyin felcinde genetik bağlantı saptandı

Sonraki

Çocuk kozmetiğine güvenlik kriteri

Çocuk kozmetiğine güvenlik kriteri

EN SON

Liberman: "Netanyahu ile Trump arasındaki anlaşma İsrail’i 'muz cumhuriyeti'ne dönüştürüyor"

Yurdun kuzeyi için kuvvetli yağış uyarısı

Eurovision Şarkı Yarışması 2027'de Sofya'da düzenlenecek

Antalya Havalimanı'nda "İleri Seviye Hava Trafik Kontrol Sistemi" dönemi yarın başlıyor

Netanyahu'nun akşam daraltılmış güvenlik kabinesini toplayacağı bildirildi

EFES-2026 Tatbikatı'nda "Gemi Zapt ve Müsadere Eğitimleri" yapıldı

BAE'de Barakah Nükleer Enerji Santrali yakınında İHA saldırısı sonucu yangın çıktı

Tümünü Gör
podcast PODCASTTÜMÜNÜ GÖR

İLGİLİ HABERLER

Karnında unutulan gazlı bez 5 ay sonra alındı

Karnında unutulan gazlı bez 5 ay sonra alındı

Sağlık Bakanlığından kanser tedavisinde önemli adım

Sağlık Bakanlığından kanser tedavisinde önemli adım

'Sağlık Bakanlığı taramaları kanserden ölümleri azalttı'

'Sağlık Bakanlığı taramaları kanserden ölümleri azalttı'

Kanser riski solaryumla bronzlaşma oranlarını azalttı

Kanser riski solaryumla bronzlaşma oranlarını azalttı

Fırçasıyla 'hayata' tutundu

Fırçasıyla 'hayata' tutundu

Eski ABD Başkanı Carter'a kanser teşhisi konuldu

Eski ABD Başkanı Carter'a kanser teşhisi konuldu

Kemik iliği kanseri hastalarına umut

Kemik iliği kanseri hastalarına umut

Kanser teşhisi konan Basso turdan çekildi

Kanser teşhisi konan Basso turdan çekildi

Hayatı bu kana bağlı

Hayatı bu kana bağlı

Kanser ilaçları eczanelerden alınabilecek

Kanser ilaçları eczanelerden alınabilecek