Dolar
32.95
Euro
35.80
Altın
2,387.18
ETH/USDT
3,264.90
BTC/USDT
68,733.00
BIST 100
10,891.42
Ülke Profilleri

Bahreyn

Resmi adı Bahreyn Krallığı olan ülke, Basra Körfezi'nde yer alan adalar topluluğundan oluşuyor.

02.10.2017 - Güncelleme : 04.10.2017
Bahreyn

Resmi adı Bahreyn Krallığı olan ülke, Basra Körfezi'nde yer alan adalar topluluğundan oluşuyor. Bağımsızlığını kazandığı 1971'den günümüze kadar aynı aile tarafından yönetilen Bahreyn, petrol ihracatının ilk sırada geldiği güçlü bir ekonomiye sahip.

Bahreyn, Şii muhalefetin Sünni krallığa yönelik ayaklanma ve protestolarıyla uluslararası toplumun gündemine geliyor.

Künye

Nüfus: 1 milyon 400 bin (Nüfusun yaklaşık yarısını Hindistan, Bangladeş, Pakistan ve Filipinler’den gelen göçmen işçiler oluşturuyor.)

Etnik yapı: Yüzde 50 Arap, yüzde 45 Asyalı ve yüzde 5 diğer (Afrika – Avrupa)

Yüzölçümü: 765 kilometrekare

Dil: Arapça

Din: Müslüman yüzde 70,3, Hristiyan yüzde 14.5, Hindu yüzde 9,8, Budist yüzde 2,5, Yahudi yüzde 0.6

Para Birimi: Bahreyn Dinarı

Genel Durum

Stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca yerleşim yeri olan Bahreyn, yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kaldı, 1. Dünya Savaşı sonrası İngiltere’nin  yönetimi altına girdi ve 1971'de bağımsızlığını elde etti.

Bahreyn’de nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiilerin yaklaşık üçte biri etnik olarak Farisi. Toplam 35 adadan oluşan ülkenin en büyük adası 565 kilometrekare büyüklüğünde ve ülkeye adını veren Bahreyn adası.

200 yıldan fazla emirlik geçmişi olan adadaki Sünni iktidar, nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiilerin uzun yıllardır süren ayaklanma ve protestolarıyla karşı karşıya.

Ekonomi

Bölgenin 1936'da ilk ham petrol ihraç eden ülkesi olan Bahreyn'de, petrol ürünleri ihracatın yüzde 60’ını, devlet gelirlerinin yüzde 70’ini oluşturuyor.

Ekonomik reformlarla ekonomisini petrole bağımlılıktan kurtarmaya çalışan Manama yönetimi, önemli sayıda çok uluslu firmaya ev sahipliği yapmanın yanı sıra Körfez’deki özel sermayenin işlem gördüğü bir finans merkezi.

Dünyanın en büyük alüminyum tesislerinin bulunduğu ülkede petrokimya ve alüminyum işleme sektörünün ekonomiye katkısı büyük.

2016 yılı verilerine göre Bahreyn’de gayrisafi yurt içi hasıla 31 milyar, kişi başına düşen milli gelir 22 bin dolar.Çalışanların yüzde 75’i göçmen işçilerden oluşan Bahreyn’de 15-24 yaş arası nüfusun yüzde 20’si işsiz.

Siyasi Durum

Yönetim şekli meşruti monarşi olan Bahreyn, 1 Kasım 1961'den bu yana el-Halife ailesi tarafından yönetiliyor. Babası İsa bin Selman Al Halife’nin ardından 2002’de kral olan Hamed bin İsa Ali Halife, yaptığı siyasi reformlar ile Şii muhalefetin her geçen gün daha güçlendiği ülkede siyasete yön vermeye çalışıyor.

Bahreyn’de üyeleri kral tarafından atanan 40 kişilik Danışma Meclisi ve üyeleri tek bölge mutlak çoğunluk sistemiyle seçilen 40 kişilik Temsilciler Meclisi bulunuyor.

Kabine ve başbakanın kral tarafından belirlendiği Bahreyn’de, 1971’den bu yana görevini sürdüren Halife bin Selam Al Halife, dünyanın en uzun görevde olan seçilmemiş başbakanı sıfatını taşıyor.

2011’de Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan ve bölgede önemli değişiklikleri beraberinde getiren Arap Baharı, Bahreyn’de de protesto ve toplumsal olaylara neden oldu. Şiiler ile Sünni muhalefetin destek verdiği gösteriler,  hükümetin askeri müdahaleyi içeren güç kullanımıyla bastırıldı. Uluslararası toplumun ve insan hakları örgütlerinin büyük tepkiyle karşıladığı olaylarda, 70’ten fazla gösterici hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Temsilciler Meclisi’ndeki 18 Şii milletvekili istifa ederek hükümete tepki gösterdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın