Sağlık Bakanlığı Somali'nin başkenti Mogadişu'daki çadır hastanesinde verdiği sağlık hizmetinin kapsamını genişletti.***
MOGADİŞU - Orhan Canbulatel
Halka tedavi edici sağlık hizmetinin yanı sıra koruyucu sağlık hizmeti de sunmaya başlayan hastane, bu kapsamda 1 yaş altı bebeklere çocuk felci, kızamık, boğmaca, difteri ve tetanos, 5 yaş altı çocuklara da kızamık aşısı yapacak. Çalışmalar kapsamında gebeler de tetanosa karşı aşılanacak.
Sağlık Bakanlığı Somali Ekibi Başkanı Dr. Akif Saatçioğlu, çadır hastanelerinde aşılama çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Çocukların hastalıklardan korunmasının önemli olduğun vurgulayan Saatçioğlu, şöyle devam etti:
''Burada özellikle zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları, kızamık ve beraberinde beslenme bozukluğunu, çocuk felci gibi hastalıkları sık görmekteyiz. Hizmette bütünlüğü sağlamak için koruyucu sağlık hizmetine de başlamış bulunmaktayız. Bunun ilk aşaması aşılama. İlk etapta 1 yaş altı bebeklere çocuk felci, kızamık, boğmaca, difteri ve tetanos aşılarını yapmaya başladık. Annelere de aşı nedeniyle görülebilecek ateş gibi etkileri anlatıyoruz. 5 yaş altına da daha önce kızamık geçirmemişse ve aşı yapılmamışsa kızamık aşısı yapıyoruz.''
Saatçioğlu, aşılama çalışmasının Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Somali Sağlık Bakanlığı işbirliği ile yürütüldüğüne dikkati çekerek, Somali'de aşılama oranının yüzde 16 civarında olması nedeniyle verdikleri hizmetin çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.
Günlük 400-500 çocuk hastaya sağlık hizmeti verdiklerini ifade eden Saatçioğlu, hasta potansiyelleri dikkate alındığında aşılama kampanyasına sağladıkları katkının çok önemli olduğunu söyledi.