Dolar
32.19
Euro
34.93
Altın
2,421.56
ETH/USDT
3,744.30
BTC/USDT
69,755.00
BIST 100
10,895.25
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

15 Temmuz'da FSM Köprüsü'nü kapatan darbeciler hakim karşısında

FETÖ'nün darbe girişiminde, İstanbul'daki FSM Köprüsü'nün kapatılması sırasında çıkan olaylarda 3 kişinin şehit edilmesi, 49 kişinin de yaralanmasıyla ilgili 15'i tutuklu 61 sanığın yargılanmasına başlandı.

16.10.2017 - Güncelleme : 16.10.2017
15 Temmuz'da FSM Köprüsü'nü kapatan darbeciler hakim karşısında

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, İstanbul'daki Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün (FSM) kapatılması sırasında çıkan olaylarda 3 kişinin şehit edilmesi, 49 kişinin de yaralanmasına ilişkin 15'i tutuklu 61 sanığın yargılanmasına başlandı.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki büyük salonda İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya, 15 tutuklu sanık ile tarafların avukatları katıldı.

Bazı müştekilerle izleyicilerin de hazır bulunduğu duruşma, sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Duruşmada iddianamenin özetlenerek okunmasının ardından sanıkların savunmalarına geçildi.

"Seken mermiyle vatandaşın yaralandığını gördüm"

Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık er Yusuf Yentür, Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevli olduğunu, komutanı eski üsteğmen Vedat Yıldız'ın emriyle tanka bindiğini savundu. 

Yentür, köprüye vardıklarında halkın etraflarını sardığını vatandaşın kendilerine Türk bayrağı salladığını ifade etti.

Vatandaşın tepkisine anlam veremediğini anlatan Yentür, “Yarbay Adnan Uygun’un kendisine tepki gösteren halka karşı önce havaya, sonra yere doğru ateş ettiğini, yerden seken bir mermiyle vatandaşın yaralandığını gördüm. Silah kullanmadım. Polislere teslim olduk." iddiasında bulundu.

"Yaşananları görmedim" savunması

Sanık Yentür, Mahkeme Heyeti Başkanı Mustafa Çakar’ın “Üç vatandaşımız şehit oluyor. Onlarca yaralı var, sen bu olayları görmedin mi?” sorusuna, "Çok korkmuştum, bu yüzden tanktan hiç çıkmadım. Yaşanan olayları görmedim." yanıtını verdi.

"Sen hainsin..."

Tutuksuz sanık Muhammed Gümüştan da Kuleli Askeri Lisesi'nde hizmet bölüğü erlerinden olduğunu belirterek, darbe teşebbüsünün yaşandığı 15 Temmuz’a kadar hiç silah kullanmadığını iddia etti.

Köprüye vardıklarında komutanların sadece köprüyü kapatmaları emrini verdiklerini ileri süren Gümüştan, şöyle devam etti: 

“Komutanlarımız kendi aralarında çok konuşuyorlar ve telefonlarıyla ilgileniyorlardı. Bize bir şey söylemiyorlardı. Trafiği önce dubalarla kapattık. Bir vatandaş yaklaşarak, Binbaşı Hanefi Ertosun’a 'Ben buradan geçeceğim. Öldürüyorsanız öldürün' dedi. Aralarında tartışma ve bağırışmalar oldu. Sonra o vatandaş binbaşıya 'Sen hainsin' dedi. Ne olduğunu anlayamadım. Darbeyi, hakim karşısına çıktığımızda öğrendim. Silahımı hiç kullanmadım. Kurma koluna bile dokunmadım. Adnan Yarbay ile Hanefi Binbaşı, havaya ateş etiklerini gördüm. Bir keresinde Adnan Yarbay yere doğru ateş etti ve bir kişi yaralandı. Hatta yaralanan bu kişiyi de biz karakola götürdük.”

Taraf avukatlar arasında tartışma

Bu arada, duruşmada sanıkların çapraz sorgularının yapıldığı sırada müşteki avukatın sanıklara yönelttiği sorularda “O darbeci hain komutanlar….” diyerek söze başlamasına bir sanık avukatı tepki gösterdi.

Müvekkillinin darbeci olmadığını, sanık sıfatıyla yargılandığını söyleyen avukata, müşteki ve izleyiciler tepki gösterdi.

Bunun üzerine araya giren Mahkeme Başkanı Çakar da duruşmanın düzeninin bozulmaması için tarafları uyardı.

Muhabir: Yunus Ege-Melike Gallenkuş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın