Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,222.04
ETH/USDT
3,569.80
BTC/USDT
70,810.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Darbeci komutandan 'vurun, kırın gerekirse tanklarla ezin' talimatı

Kars'ta darbe girişimiyle ilgili iddianamede, darbeci bir komutanın kışlaya dönen tanklardaki askerlere geri dönme talimatı vererek, "vurun, kırın, gerekirse tanklarla ezin" şeklinde emirler verdiği kaydedildi.

10.03.2017 - Güncelleme : 10.03.2017
Darbeci komutandan 'vurun, kırın gerekirse tanklarla ezin' talimatı

KARS-Cüneyt Çelik

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından örgütün faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve örgüt ile ilişkili kişiler hakkında yasal işlem yapılması amacıyla Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sonucu terör örgütünün sözde "Kars sıkıyönetim komutanı" olan dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, aynı komutanlığın eski Kurmay Başkanı Yarbay Serkan Polat, dönemin Harekat ve Eğitim Şube Müdürü Binbaşı Erdinç Serçe, eski 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Nihat Uçan'ın da aralarında bulunduğu 17 rütbeli hakkında açılan davanın iddianamesinde örgüte ilişkin önemli bilgiler aktarıldı.

İddianamede, bazı askerler ifadelerinde, yarbay Nihat Uçan'ın, darbe girişimini öğrendikten sonra kışlaya dönmek isteyen tankları engellemesi yüzünden kışlaya giremediklerini söyledi.

"Olaya kaza süsü verin"

Uçan'ın kışlaya dönmek isteyen tanklardaki askerleri "geri gidin, yargılanacaksınız", "vatan hainisiniz", "kimliklerinizi verin" şeklinde tehdit ettiği anlatılan iddianamede, Uçan'ın darbe teşebbüsüne devam etmeleri için geri dönme emri verdiği tanklarda askerlere "vurun, kırın, gerekirse tanklarla ezin", "olaya kaza süsü verin" şekilde emir verdiği de yer aldı.

İddianamede, Uçan'ın emirleri üzerine tanklardaki bazı askerlerin kentteki görev yerlerine döndüğü, kışlaya alınmayan bazı tanklardaki askerlerin ise kışla önünde beklediği aktarıldı.

Uçan'ın darbeye karışan zırhlı araçlara karşı barikat olarak kullanılan Kars Belediyesine ait çöp toplama kamyonunun üzerine tankların sürülmesi emrini verdiği ve olay yerine 2 tankı daha yönlendirdiği aktarılarak tankların çöp toplayan kamyona üzerine çıkarak zarar verdiği kaydedildi.

"Hedef gözetmeden ateş açın"

Tanık olarak ifade veren askerler, Uçan'ın geri dönen askerlere tehdit savurduğunu ve onları kışla içerisine almak istemediğini aktardı.

Bu askerlerden M.D, Uçan'ın kendisinden telsizle darbe teşebbüsü için kışladan çıkartılan askerlere hitaben anons yapmasını isteyerek "Telsizi eline al ve 41-42-43 kodlu frekanslardan anons edeceksin ve hedef gözetmeksizin atış serbest sivil ya da resmi gözetmeksizin önüne geleni ezip geçeceksin, biz bu olaya kaza süsü vereceğiz." şeklinde anons yapma emri verdiğini söyledi.

Darbeciler emniyet binasını harekat merkezi yapmak istemiş

İddianamede, darbe girişimi gecesi, ağır silah yüklü tanklarla 50 kişilik askeri grupla Kars Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne gelen askerlerden sorumlu olan davanın tutuklu sanığı Binbaşı Erdinç Serçe ile 3. sınıf Emniyet Müdürü İbrahim Ethem Batı arasında yaşanan diyaloğa da yer verildi.

Serçe'nin olay günü emniyet mensuplarına hitaben yaptığı konuşmaya yer verilen iddianamede, Serçe'nin polislere "Şu andan itibaren ülkede sıkıyönetim ilan edildi, askeriye hükümete el koydu. Bundan sonra bizimle çalışacaksınız, silahlarınızı bırakın ve teslim olun. Bizim emrimizdesiniz, sizin muhabere şube müdürlüğünüzü harekat merkezi olarak kullanacağız, bize zorluk çıkartmayın, içeriye girmemize yardımcı olun ve teslim olun, bizi zor kullanma durumunda bırakmayın." şeklinde konuştuğu aktarıldı.

İddianamede, polislerin buna rağmen teslim olmadığına işaret edilerek Batı'nın da Serçe'ye "Emniyet personeline yetkililerce böyle bir emir verilmedi, ayrıca sıkıyönetimi de kabul etmeyiz. Gerekirse çatışmaya girer şehit oluruz ve sizin bu talebinizi kabul etmeyiz. Siz bu emri kimden aldınız da bize teslim olun diyorsunuz. Türk polisine mi ateş edeceksiniz? Gidin dağdaki teröriste ateş edin. Nizamiyeden içeri giremezsiniz." yanıtı verdiği belirtildi.

İddianamede, tamamı tutuklu olan ve Avcı, Polat ile Uçan ve Serçe'nin de yer aldığı 17 eski rütbeli asker hakkında "Anayasa'yı ihlal, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 10 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ayrıca tanklarla kamu araçlarına zarar verme emrini veren Uçan hakkında, "kamu malına zarar verme" suçundan da 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın