Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Doğu illerinde FETÖ'nün darbe girişimi protesto edildi

Bitlis, Van, Muş ve Hakkari'de meydanlara toplanan vatandaşlar, FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösterdi.

17.07.2016 - Güncelleme : 25.07.2016
Doğu illerinde FETÖ'nün darbe girişimi protesto edildi

MUŞ

Van, Hakkari, Muş ve Bitlis'te meydanlarda toplanan binlerce vatandaş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri darbe girişimine tepki gösterdi.

Muş'ta, Atatürk Çocuk Parkı önünde toplanan Muş Platformu üyeleri, sloganlar eşliğinde, darbe girişimini kınadı.

Basın açıklamasının ardından ellerinde Türk bayraklarıyla İstasyon Caddesi üzerinden Belediye Meydanı'na kadar yürüyen grup, burada düzenlenen mitinge katıldı.

Belediye hizmet binası balkonunda halka hitap eden Muş Valisi Seddar Yavuz, son 10 yılda Türkiye'de çok büyük bir devrim gerçekleştiğini söyledi

Gerçekleşen devrimle birlikte Türkiye'nin bölgesel güç olmaktan çıkıp küresel bir aktör olmaya başladığını vurgulayan Yavuz, "Şunu iyi bilin ki artık bu millet kandırılamaz. Artık bu millet gerçeği görüyor. Böyle olduğu için de ne PKK ne de dün olduğu gibi paralel örgütler bu devleti çökertemeyecek ve sizleri asla mağdur edemeyecektir" diye konuştu.

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ise halkın asker ve polisi kendi evlatları olduğu bilinciyle oluşabilecek olumsuzluklara sevgi ve şefkatle göğsünü siper ettiğini belirtti.

Konuşmaların ardından tekbirler eşliğinde darbe girişimini kınayan vatandaşlar, hayatını kaybeden şehitler için belediye binası önünde gıyabi cenaze namazı kıldı. 

Araçlarına Türk bayrakları asan vatandaşlar da kentin cadde ve sokaklarda sloganlar eşliğinde darbeyi protesto etti.

Türk bayrağı asılan bazı iş yerlerinde de Mehter Marşı ve "Türkiyem" şarkısı çalınması dikkat çekti.

Belediye Meydanı'ndaki mitingin ardından Muş Valiliği önüne gelen vatandaşlar, sloganlar eşliğinde darbeye karşı demokrasi nöbetini sürdürüyor. 

Bitlis

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösteren Bitlis halkı, AK Parti Bitlis İl Başkanlığı önüne akın etti.

Ankara ve İstanbul'daki darbe girişiminin ardından AK Parti İl Başkanlığı önüne ellerinde Türk bayraklarıyla gelen vatandaşlar, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmini parti binasına astı.

İmamlar eşliğinde yapılan duaların ardından tekbir ve salavat getiren vatandaşlar, sloganlar eşliğinde darbe girişimini protesto etti.

Araçlarına Türk bayrağı takan sürücüler de korna çalarak toplanan kalabalığı destekledi. 

Van

Van'da Beşyol Meydanı'nda bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın posterleriyle sloganlar eşliğinde darbe girişimini kınadı.

Memur- Sen İl Başkanı Osman Ayşin yaptığı konuşmada, darbe girişiminin milletin feraseti, devletin ve emek örgütlerinin dik duruşuyla püskürtüldüğünü belirtti.

Millet iradesine yapılan darbe girişiminin büyük bir mücadele örneği ortaya konularak engellendiğini aktaran Ayşin, yaşananların ülke demokrasi tarihi için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Konuşmanın ardından Cumhuriyet Caddesi üzerinden Maraş Caddesi'ne oradan da Beşyol Meydanına gelerek demokrasi nöbetini sürdürdü.

Hakkari

Hakkari Valiliği önünde toplanan bir grup, darbeye karşı demokrasi nöbeti bekleyişini sürdürüyor.

Ağrı

Merkez Cami önünde toplanan çeşitli siyasi parti, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan grup, Türk bayraklarıyla tekbir getirip slogan atarak Kazım Karabekir Caddesi'nde yürüyüşe geçti.

Erzurum Caddesi'nden Ağrı Valiliğine kadar yürüyen grup, "Dik dur, eğilme, bu millet seninle, darbeye karşı omuz omuza" sloganları atarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete destek verdi.

Ağrı Valisi Musa Işın, burada yaptığı konuşmada, Ağrılılarla gurur duyduğunu belirterek, "Siz dün bu meydanda tarih ve destan yazdınız, sizi tebrik ediyorum ve sizinle her yere giderim." dedi.

Konuşmaların ardından darbecilere karşı mücadelede şehit olanlar için dua okunurken, grup Erzurum Caddesi'ndeki İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ndeki polisleri "Türkiye polisi ile gurur duyuyor ve polis sana canım feda" diyerek alkışladı.

Kars

Kars'ta da vatandaşlar, İl Emniyet Müdürlüğü önünde toplanarak FETÖ'nün darbe girişimini protesto etti.

Vatandaşlar, tekbir getirerek, "Darbeye karşı omuz omuza, hainler halka hesap verecek" sloganları attı. Bazı vatandaşlar da zikir çekti.

Eylemi Kars Emniyet Müdürlüğünde takip eden Vali Rahmi Doğan, burada yaptığı açıklamada, sokaklara çıkan vatandaşlara teşekkür etti. 

Doğan, darbe girişiminde bulunanları kınayarak, "Dün akşam bu saatlerde Türkiye Cumhuriyeti Devletine, onun meşru hükümetine ve halkı tarafından seçilmiş cumhurbaşkanına karşı yapılmış bir darbe girişimi vardı. Biz bu darbe girişimini öğrendiğimiz andan itibaren önce emniyet ve jandarmamızı, MİT'imizi ve gerekli güvenlik tedbirlerini aldırarak sivil toplum kuruluşlarını, siyasi parti il başkanlarını devreye sokarak sokakları işgal etmeye karar verdik." değerlendirmesinde bulundu. 

Vatandaşlar, caddeleri terk etmeyerek, araçlarla konvoylar düzenleyerek şehirde Türk bayraklarıyla tur attı. 

Iğdır

Iğdır Valiliği önünde toplanan Iğdır İmam Hatipliler Platformu, İlim Yayma Cemiyeti, Yeni Dünya Vakfı, Ensar Vakfı ve Türkiye Gençlik Vakfı temsilcileri ile vatandaşlar, tekbir getirerek, "Dik dur, eğilme, bu millet seninle" sloganları attı. 

Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman ve İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal'ın da aralarında bulunduğu kalabalık adına açıklama yapan Iğdır İmam Hatipliler Platformu Başkanı Abdulcabbar Baştemur, millete savaş açanlara karşı milletin yanında olduklarını göstermek için toplandıklarını söyledi. 

Mardin

AK Parti Mardin İl Başkanlığı önünde bir araya gelen siyasi parti temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar, darbe girişimine tepki gösterdi. 

Mardin Valiliğine kadar terör örgütü FETÖ aleyhine slogan atarak yürüyen vatandaşlar, burada İstiklal Marşı'nı okudu. 

Buradan tekrar AK Parti Mardin İl Başkanlığına yürüyen vatandaşların protestosuna sürücüler ve evlerindeki vatandaşlar da destek verdi. 

Siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri darbe girişimine tepki gösterdi. AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar ise elbirliği ile darbe girişiminin püskürtüldüğünü söyledi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde AK Parti İlçe Teşkilatınca darbe girişiminin protesto edilmesi amacıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

Bingöl

Bingöl'de AK Parti İl Başkanlığı önünde toplanan vatandaşların arasında yer alan ve 12 Eylül 1980 darbesinde görevden alınan eski Bingöl Belediye Başkanı Hilmi Elçi de yer aldı.

Batman

Batman'da Turgut Özal Bulvarı üzerinde bulunan Valilik ve Emniyet Müdürlüğü önünde nöbet eylemi için bir araya gelen binlerce vatandaş, yatsı namazının ardından darbe girişimi sırasında şehit düşenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. 

Ana cadde üzerinde bayrak ve flamaların üzerinde gıyabi cenaze namazı kılan vatandaşlar daha sonra şehitler için dua etti.

Vatandaşlar namazın ardından nöbet eylemine devam etti. Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü çalışanları nöbet eylemine destek vermek için idareciler öncülüğünde alana geldi.

Kozluk ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda aralarında AK Parti ve Hüda Par İlçe Teşkilatı ile Eğitim-Bir-Sen'in de bulunduğu grup "Milli İrade Nöbeti" tutmaya başladı.

Siirt

Siirt'te Vali Mustafa Tutulmaz, AK Parti Siirt İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, Hüda-Par Siirt İl Başkanı Zülfikar Fırat ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, Güres Caddesi'nden valiliğe kadar protesto için yürüdü. 

Yürüyüşte Türk bayrakları taşıyan vatandaşlar, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Dik dur eğilme millet seninle", "Bolu burada darbeciler nerede", "Darbeye karşı omuz omuza" şeklinde sloganlar attı. Vatandaşlara caddeden geçen çok sayıda araç da korna çalarak destek verdi. 

Elazığ

Elazığ'da vatandaşlar havanın kararmasıyla birlikte, kentin dört bir yanından meydana akın etti. Ellerine Türkiye bayrağı alan ve darbe karşıtı slogan atan vatandaşlar kentin en işlek yeri olan Gazi Caddesi'nde araç konvoyu oluşturdu.

Araç konvoyuna, Elazığ Belediyesine ait iş makineleri ve itfaiye araçlarıyla halk otobüsleri de destek verdi. Grubun kutlamaları devam ediyor. 

Valilik binası önünde basın açıklaması yapan Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Türkiye tarihinde bir ilk gerçekleştiğini belirterek, milletin "darbeye hayır" dediğini söyledi.

Şırnak

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Hükümet Konağı önünde toplanan vatandaşlar ellerinde Türk bayrağı ile Emniyet Müdürlüğüne terör örgütü FETÖ aleyhine slogan atarak yürüdü.

Vatandaşlar tarafından yapılan saldırı sonucunda şehit olanlar için mevlit okutularak dua edildi. Vatandaşlar daha sonra olaysız bir şekilde bölgeden ayrıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın